klusadvies
zaagmachines header

Zaagmachines

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een zaagmachine is een elektrisch aangedreven machine, die hout, metaal of kunststof kan zagen. Welke soorten zaagmachines zijn er en wat kunt u hiermee doen? En wat zijn belangrijke aandachtspunten als u een zaagmachine koopt? GAMMA helpt u bij het kiezen van uw zaagmachine.

 

Bekijk de benodigheden

soorten zaagmachines

Welke zaagmachine komt van pas bij uw klus? Lees meer over de verschillende soorten zaagmachines en ontdek wat voor u de beste zaagmachine is.

handcirkelzaag

Handcirkelzaag

Een handcirkelzaag is vooral geschikt om plaatmateriaal te zagen. Dankzij een groot zaagblad en een sikkelvormig spouwmes blijft hij redelijk op koers. Door de voet te verstellen kunt u de zaagdiepte instellen, maar ook onder een hoek zagen. Bij eenvoudige versies zet u de voet vast met een vleugelmoer. Luxere modellen hebben een stelknop en een nauwkeurige schaalverdeling.
 

De meeste cirkelzagen hebben een maximale zaagdiepte van 40-55mm, maar er zijn ook modellen met een groter zaagblad van 85mm. U kunt ook kiezen voor een compacte cirkelzaag met een klein zaagblad. Deze is zeer geschikt om op moeilijk bereikbare plekken en om ‘invallend’ te zagen. De motor is krachtig genoeg om door materiaal van maximaal 26mm te zagen.

 

Tafelcirkelzaag

Tafelcirkelzaag

Lange latten of laminaat in de lengte op maat zagen kan het beste met een tafelcirkelzaag. Ook deze machine heeft een cirkelvormig zaagblad en een spouwmes. Ook niet al te breed plaatmateriaal kan op de tafelzaagmachine. Deze zaag biedt een stabiele ondergrond voor nauwkeurig werk. Als u breder plaatmateriaal wilt zagen, maak dan gebruik van een rolsteun om de te zagen plaat aan de zijkant te ondersteunen.


Een tafelcirkelzaag is uitgerust met een kantelbaar zaagblad, zodat u ook verstek kan zagen. Zet tafelcirkelzagen bij voorkeur op een werktafel of koop een model op poten, zodat u gemakkelijk kunt werken. Er zijn voor sommige typen tafelcirkelzagen verrijdbare tafels op een juiste werkhoogte verkrijgbaar.

 

 

Decoupeerzaag

Decoupeerzaag

Door het dunne wendbare zaagblad is een decoupeerzaag in staat om cirkels en andere gebogen vormen uit te zagen. Ook afkorten van latten gaat eenvoudig met deze zaag. Recht zagen gaat moeilijker. Een zaagstation maakt het zagen makkelijker. Sommige decoupeerzagen hebben een regelbare zaagsnelheid. Harde materialen vereisen een hogere zaagsnelheid.


Decoupeerzagen hebben een pendelstand. Hierin beweegt het zaagje ook naar voor en achter. Het zaagje hapt zich als het ware door het materiaal heen. Dit maakt de decoupeerzaag sneller en lichter. De intensiteit van dat pendelen is regelbaar. Voor fijn zagen is de pendelstand minder geschikt, door de grove zaagsnede. Dat geldt ook als u harde materialen als metaal of kunststof zaagt.

 

 

Afkortzaag

Afkortzaag

Een elektrische afkortzaag is een krachtige zaag en erg geschikt voor om bijvoorbeeld latten, balken, vloerdelen en smalle panelen op maat te maken. U kunt heel precies werken met een afkortzaag. Hij zaagt niet alleen perfect recht, maar kan ook in verstek zagen of zagen onder een hellingshoek. Sommige modellen hebben een trekfunctie. Via twee geleiders kunt u het zaagblad uittrekken. Hierdoor wordt het bereik van de afkortzaag groter en kunt u ook bredere panelen zagen.

 

 

 

 

reciprozaag

Reciprozaag

Een reciprozaag (of elektrische schrobzaag) wordt ook weleens de ‘sloopzaag’ genoemd. Een mooie zaagsnede kunt u dus niet verwachten. Dankzij het soepele en lange zaagblad is het bereik van een reciprozaag wel erg groot. Zo kan hij bijvoorbeeld vlak langs muren leidingen af te zagen. Afhankelijk van het zaagblad kan de sterke reciprozaag veel verschillende materialen doorzagen.

 

 

 

 

 

 

 

Tegelzaag

Tegelzaag

Om tegels te snijden gebruikt u een tegelsnijder. Dat werkt snel en is prima om een tegel recht af te snijden. Het kan echter voorkomen dat u een hoek uit een tegel moet snijden of dat een tegel te hard is. Een tegelzaag biedt dan uitkomst. Tegelzagen hebben een waterreservoir waardoor de harde tegels en het zaagblad gekoeld worden. Met hulpstukken kunt u de tegels ook in verstek zagen. U kunt tegels ook uitzagen met een haakse slijper die is uitgerust met een diamantschijf. Om stukken uit tegels te zagen is een decoupeerzaag met gritzaagje een optie.

 

Kettingzaag

Kettingzaag

Met een kettingzaag zaagt u bomen en dikke takken. Over het zaagblad van de kettingzaag loopt een ketting, waarvan de schakels bezet zijn met zaagtanden. Een kettingzaag gaat met gemak door hout. Kettingzagen hebben een benzinemotor of een elektrische motor. Een elektrische kettingzaag werkt met een accu of een snoer. De accumachine is vooral geschikt voor grove snoeiwerkzaamheden.

 

Figuurzaag

Figuurzaag

Met een elektrische figuurzaag kunt u zeer nauwkeurig zagen. Binnen de miniatuurbouw is dit een geliefd artikel. Dankzij het uiterst dunne zaagblad kunt u de meest ingewikkelde vormen uitzagen. Het tafelblad van een figuurzaagmachine kunt u kantelen, waardoor u ook onder een hellingshoek kunt zagen.

 

 

 

Multitool met invalzaagblad

Multitool met invalzaagblad

Het invalzaagblad van een multitool is ideaal bij renovatiewerkzaamheden en het afzagen onder moeilijke hoeken. Doordat u loodrecht op de ondergrond zaagt kunt u met gemak een verrot deel uit een slecht kozijn zagen. Ook bij het inzagen van tegelvoegen of het afzagen van bijvoorbeeld een afvoer of plint die op een moeilijke plaats zit biedt een invalzaagblad uitkomst.

 

Zaagmachine kopen? Let hier op

Bent u van plan een zaagmachine te kopen? Let dan op de volgende aandachtspunten.

zaagmachines_accu

Zaagwerk vergt veel kracht. Vandaar dat de meeste zaagmachines uitgevoerd zijn met een 230V motor en dus een snoer hebben. De accuzaagmachines zijn echter wel in opkomst, waardoor u snoerloos kunt werken. U kunt dan overal goed bij en u heeft geen last meer van verlengsnoeren. Met name decoupeerzagen, handcirkelzagen en reciprozagen zijn verkrijgbaar met een accu.

zaagmachines_vermogen

Machines met een snoer zijn relatief sterk. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de zaagmachine. De elektrische spanning bij accumachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat een accumachine aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah. (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer u doet met een batterijlading.

zaagmachines_veiligheid

Koop een machine met een soepel werkende beschermkap. Verwijder deze nooit om sneller te kunnen werken! Een andere nuttige veiligheidsvoorziening is een mechanische veiligheidsrem waarmee sommige tafelzaagmachines zijn uitgerust. Deze zorgt dat het zaagblad snel tot stilstand komt als u de machine uit zet. Gebruik een gehoorbeschermer en veiligheidsbril bij het zagen.

zaagmachines_zaaggeleiding

In een rechte lijn kunnen zagen is belangrijk voor een mooie resultaat. Bij de meeste handcirkelzagen en sommige decoupeerzagen wordt standaard een eenvoudig geleidehulpstuk meegeleverd. Veel beter is als de machine op een aluminium geleideplaat past. U bent dan zeker van een kaarsrechte lijn. Ook voor decoupeerzagen zijn zaagstations te koop die uw zaag geleiden.

zaagmachines_verwisselen zaagblad

Het verwisselen van het zaagblad gaat bij de ene machine net iets makkelijker dan bij de andere. Ook dat bepaalt of u prettig kunt werken met een zaagmachine.

zaagmachine kopen of huren?

Bijna iedere doe-het-zelver bezit in ieder geval een decoupeerzaag. Voor grote of niet veel voorkomende klussen kunt u ook een zaagmachine huren. Denk bijvoorbeeld aan het omzagen van een boom. Geen dagelijkse klus, maar een kettingzaag is dan onmisbaar. U huurt een machines in perfecte staat en met alle nodige alle accessoires.