stappenplannen
Beitel slijpen header

Beitels slijpen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Voor houtbewerking is een scherpe beitel onmisbaar. Een botte beitel beschadigt je werkstuk en kan uitschieten en verwondingen veroorzaken. Beitels slijpen doe je met een werkbankslijpmachine. Deze zijn er in 2 uitvoeringen: een machine om ‘droog’ te slijpen en een machine om ‘nat’ te slijpen. Nat slijpen levert een iets scherper resultaat op, maar droogslijpen gaat veel sneller. 


In dit stappenplan wordt een beitel eenvoudig droog geslepen. Dat wil zeggen met maar 1 ‘vouw’ (scherpe onderrand). Dat is voldoende voor de meeste klussen. Voor precisiewerk worden er ook wel 2 vouwen aan een beitel geslepen. De scherpe onderrand komt dan onder een nog scherpere hoek te staan.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Let op je veiligheid! Draag altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming tijdens het slijpen. Laat geen loshangende kledingstukken zoals een sjaal of stropdas in de machine komen. 

controlehoutje maken

Stap 1 beitels slijpen
1

Hout haaks afzagen

Zaag het stukje hout haaks af.

Stap 2: Beitsels slijpen
2

Hoek aftekenen

Zet vanuit de haaks afgezaagde kant een hoek uit van 30⁰ en teken deze af.

Stap 3: Beitels slijpen
3

Onder hoek afzagen

Zaag het stukje nauwkeurig onder deze hoek af.

beitel slijpen

Stap 4: Beitels slijpen
4

Controlehoutje plaatsen

Schroef het voetplaatje onder de slijpschijf een beetje los. Plaats het controlehoutje op het voetplaatje en beweeg deze omhoog of omlaag, totdat de hoek tussen voetplaatje en slijpschijf overeenkomt met de 30⁰ hoek van het controlehoutje. Draai het voetsteuntje weer vast.

Stap 5: Beitels slijpen
5

Beitel tegen slijpsteen duwen

Zet de machine aan. Plaats de beitel plat op het voetplaatje, met de scherpe rand naar boven. Zorg met de ene hand dat de beitel op het voetje blijft steunen. Met de andere hand duw je de beitel zacht tegen de slijpsteen.

 

Tip!

Duw niet te hard tegen de slijpsteen anders verbrandt het staal en wordt het blauw van kleur en poreus.

Stap 6: Beitels slijpen
6

Beitel van links naar rechts halen

Haal de beitel van links naar rechts. Gebruik de gehele breedte van de slijpsteen. Ga niet over de rand heen, anders krijg je inkepingen in het staal.

 

Tip!

Beweeg de beitel niet vanuit de pols. Hij wordt dan rond geslepen. Beweeg vanuit de ellenbogen, zodat de beweging stabiel is. 

 
Stap 7: Beitels slijpen
7

Beitel controleren

De beitel is juist geslepen als:

  • De snijrand nog mooi recht is. Controleer met de winkelhaak;
  • Je achter de rand, aan de vlakke kant van de beitel, kleine bramen (braamharen) voelt.

naslijpen of wetten

Stap 9: Beitels slijpen
8

Bramen wegslijpen

Maak de slijp- of wetsteen goed nat. Leg de beitel met de vlakke kant op de fijne kant van de wetsteen. Haal de beitel heen en weer totdat de braampjes zijn verdwenen.

 

Tip!

De grovere kant van een wetsteen gebruik je om tijdens de klus de beitel tussendoor even licht te slijpen.

9

Beitel langs fijne zijde halen

Zet de beitel onder de schuine 30⁰-hoek op de fijne zijde van de wetsteen. Haal ook hier de beitel enkele keren over de wetsteen. Herhaal vervolgens stap 8 nogmaals.

 

Tip!

Je kunt de beitel controleren door heel voorzichtig de nagel van je duim over de snijrand te laten gaan. Je mag geen oneffenheden voelen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Gereedschappen (8)