klusadvies
Ketting & touw header

Bevestigingsmateriaal touw & ketting

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

GAMMA biedt een uitgebreid assortiment aan verschillende soorten touw, ketting en draad. Hiervoor is ook een groot assortiment aan aansluitmaterialen verkrijgbaar. Om bijvoorbeeld stevige verbindingen tussen kabels en touw te maken, slijtage aan touw te verminderen of om objecten te kunnen ophangen. Lees hier waarvoor je de verschillende aansluitingen kunt gebruiken.

 

Bekijk de benodigheden

kies het juiste bevestigingsmateriaal

Beeld - Aansluitmaterialen

soorten aansluitingen

Aansluitmaterialen Simplex klem

Simplex klem

Gebruik een simplex- of draadklem om staaldraad en touw te blokkeren en vast te klemmen. Verstevig de lus door een puntkous aan het eind van de lus te bevestigen. Hiermee creëer je een lus die eenvoudig wegneembaar is. Voor een langere levensduur neem je een RVS draadklem.

Aansluitmaterialen Puntkous

Puntkous

De puntkous wordt gebruikt om een lus te creëren aan het eind van een koord of kabel. Ook verminderd het slijtage, door wrijving, aan staaldraad en touw. De puntkous wordt vaak gecombineerd met een simplex- of draadklem. Voor een langere levensduur neem je een RVS puntkous.

Aansluitmaterialen Spanwartel

Spanwartel

Een spanwartel, ook wel spanschroef of kabelspanner genoemd, wordt gebruikt om een ijzerdraad of kabel, zoals schrikdraad, ijzerdraad en prikkeldraad, te koppelen en op spanning te brengen. Een spanwartel kan aan het ene uiteinde een haak en aan het andere een oog, twee ogen of twee haken aan beide uiteinden hebben. De spanwartel heeft een langere levensduur doordat deze is verzinkt, hierdoor wordt corrosie voorkomen.

Aansluitmaterialen Oogbout

Oogbout

Met de oogbout, ook wel spanbout genoemd, wordt een bevestigingspunt gecreëerd. In combinatie met een spanwartel maak je een stevige verbinding.

Aansluitmaterialen D-sluiting

D-sluiting

Een D-sluiting wordt gebruikt bij het verbinden van touwen of kettingen en voor het hijsen of ophangen van grote objecten met één touw of ketting. De D-sluiting is eenvoudig en snel los te koppelen. Wil je met meerdere touwen of kettingen hijsen, gebruik dan een harpsluiting. Voor een langere levensduur neem je een RVS D-sluiting.

Aansluitmaterialen Noodschakel

Noodschakel

De noodschakel wordt gebruikt om een ketting te repareren wanneer er een schakel is gebroken. Deze kettingsluiting is ook te gebruiken als koppelstuk om bijvoorbeeld meerdere kettingen te verbinden. Knijp en las de noodschakel dicht voor extra stevigheid. De schakel heeft een langere levensduur doordat deze is verzinkt, hierdoor wordt corrosie voorkomen.

Aansluitmaterialen Kettingsluiting + moer

Kettingsluiting + moer

Een kettingsluiting of noodschakel met moer wordt gebruikt om een ketting (tijdelijk) te repareren wanneer er een schakel gebroken is. Deze sluiting heeft een langere levensduur doordat deze is verzinkt, hierdoor wordt roestvorming voorkomen.

Aansluitmaterialen Wartel

Wartel

Met een wartel worden bewegende objecten opgehangen. Het draaistuk in de schakel voorkomt het wringend ronddraaien of torderen van het touw, de ketting of kabel. Een wartel bestaat uit twee ogen die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Daarnaast kan de wartel bijvoorbeeld gebruikt worden om de last ten opzichte van de hijshaak te positioneren.

Aansluitmaterialen S-haak

S-haak

De S-haak wordt gebruikt voor het ophangen van lichte objecten en om te verbinden. Bij zware objecten wordt een D-sluiting gebruikt.