stappenplannen
tv-steun ophangen

TV steun ophangen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De huidige generatie tv’s is zo plat dat je ze als een schilderij aan de muur kunt bevestigen. GAMMA verkoopt diverse steunen bedoeld voor tv’s in verschillende afmetingen en van uiteenlopend gewicht. Er zijn ook steunen verkrijgbaar waarbij je de hele tv kunt draaien. Zo kun je altijd onder de beste hoek naar je favoriete programma’s kijken. Een TV-steun bestaat in feite uit twee delen. De TV-plaat en de muurbeugel.

 

Bekijk de benodigheden
stap 1 tv steun ophangen
1

Meet de horizontale VESA-maat aan de achterkant van je TV op. Dit is de maat in mm. tussen de bevestigingspunten links en rechts.

 

Tip! 

VESA staat voor Video Electronics Standards Association en is een universele maat die de meeste fabrikanten hanteren.

stap 2 VESA-maat tv ophangen
2

Meet de verticale VESA-maat. Dit is de maat in mm. tussen de bevestigingspunten onder en boven. Samen maken deze twee afmetingen de VESA-maat. Voorbeeld: H=30 cm en V-= 20 cm -> VESA maat is dan 300 x 200. Koop een TV-steun met overeenkomstige VESA maat.

 

Tip!

Als VESA maat van je TV er niet is wil dat niet zeggen dat hij niet opgehangen kan worden. TV-steunen zijn meestal uitgerust met sleufgaten zodat er voldoende speling op de bevestiging zit.

3

Bepaal op welke muur de TV komt te hangen. Zeker een draaibare steun vergt veel van het ophangsysteem. Bij een muur van gipsplaat kunt alleen een kleine en dus zeer lichte TV ophangen, indien je een van de houten rachels kunt detecteren en als basis gebruikt. Ook raden we daar een draaibare steun af. Dat laatste geldt ook voor massieve gipsmuren. Door het draaien laten de gipspluggen los. De voorkeur gaat dus uit naar muren van steen of beton.

 

Tip!

Indien je ‘holle wand ankers’ gebruikt is het wel mogelijk om een wat zwaardere TV aan een gipsplaten muur te hangen. Je gebruikt dan M4 bouten met volgringen in plaats van houtdraadbouten.

4

Bepaal hoe hoog de TV (steun) moet komen. Vuistregel is dat de gemiddelde ooghoogte van moet uitkomen op 1/3 van de bovenzijde van het scherm.

 

Tip!

Controleer met een leidingzoeker of er geen elektra- of waterleidingen in de muur lopen.

boorgaten aftekenen
5
Houd de steun tegen de muur. Plaats een waterpas op de steun. Teken bij ‘waterpas’ de boorgaten af.
boormachine
6

Boor gaten in de muur op de afgetekende postities.

tv-beugel
7

Tik de pluggen in de muur en plaats de hangbeugel tegen de wand. Draai de houtdraadbouten aan met een steeksleutel.

tv-plaat vastschroeven
8
Monteer de TV-plaat tegen de TV. Bouten worden vaak meegeleverd en hebben meestal de maat M8. Draai ze aan met een steeksleutel. Let op! ‘vast is vast’. Klik de TV-plaat aan de muurbeugel.
tip!

Hulp nodig bij het aansluiten?

 Bekijk ons klusadvies TV aansluiten.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (6)