klusadvies
Soorten scheidingswanden

Soorten scheidingswanden

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Door een scheidingswand te maken creëert u een extra ruimte. Het maken van een scheidingswand kan op diverse manieren. Zo kunt u een scheidingswand maken van gipsplaten of een scheidingswand van cellenbetonblokken. GAMMA vertelt u meer over deze methodes.

Bekijk de benodigheden

scheidingswand van gipsplaten

Met wandplaten in combinatie met metalen staanders en metalen liggers bouwt u zelf snel en gemakkelijk een scheidingswand op. U kunt er ook voor kiezen om een scheidingwand te maken van houten staanders en liggers. Dat is wel meer werk. Het raamwerk bekleedt u met wandplaten van gips die u verder kunt afwerken. De wand is op elke ondergrond plaatsbaar, omdat deze licht van gewicht is.

Scheidingswand van gipsplaten

Vuistregel bij het verwerken van gipsplaten is dat een wand wordt gemaakt van gipsplaten van 12,5mm dik, die evenwijdig aan de rachels lopen. (Bij een plafond worden óf gipsplaten van 9,5mm gebruikt óf stucplaatjes van 9,5mm, die haaks op de rachels worden aangebracht.) Een wand van 12,5mm dik heeft meerdere voordelen:

  • U heeft minder rachels nodig (in plaats van een afstand van 30cm is om de 60cm voldoende)
  • U kunt de platen veel mooier afwerken
  • Minder kans op scheurtjes op de naden
  • De wand is veel sterker

U kunt Rigidur gipsvezelplaten gebruiken, als u de wand extra sterk wilt maken. Deze zijn stoot -en krasvaster dan de gewone gipsplaten. Voor badkamers gebruikt u de groene badkamerplaten, die vochtbestendig zijn. Voor meer informatie zie: Soorten gipsplaten.

scheidingswand van cellenbetonblokken

Binnenshuis kunt u op eenvoudige wijze met cellenbetonblokken een hele of gedeeltelijke scheidingswand maken. Groot voordeel van cellenbetonblokken is dat ze relatief licht zijn ten opzichte van bakstenen en gemakkelijk te verwerken zijn. Een scheidingswanden maakt u met cellenbetonblokken van 7-10cm dik. De blokken lijmt u met een cellenbetonlijm aan elkaar. Een nadeel is dat ze lastiger op maat te maken zijn dan gipsplaten.

scheidingswand van cellenbetonblokken

Smalle cellenbetonblokken (5cm) kunt u ook gebruiken voor het creëren van een stevige voorzetwand. Indien u een volledige scheidingswand maakt, dan dient u uiteraard ook een deur te plaatsen. Let erop dat u een kozijn kiest, dat qua dikte past bij de dikte van de cellenbetonblokken.

Voor meer informatie zie: Scheidingswand van cellenbetonblokken en Cellenbetonblokken en accessoires.