klusadvies
Hemelwaterafvier entry

Hemelwaterafvoer: drainage in je tuin

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

De hoeveelheid bebouwing en verharding in tuinen blijft toenemen, dit zorgt ervoor dat het water niet in de grond kan wegzakken. Door aanhoudende klimaatveranderingen krijgen we steeds vaker te maken met hevige neerslag, rioleringen bezwijken en het wateroverlast neemt toe. De overheid en gemeenten vragen daarom steeds vaker aan burgers om mee te helpen met dit probleem.

 

Bekijk de benodigheden

hoe kun je regenwater recyclen?

Door aanhoudende klimaatveranderingen is de verwachting dat het wateroverlast alleen maar zal toenemen. Daarom is het belangrijk om gebruik te gaan maken van het (gratis)water wat wij hiermee krijgen. Vang regenwater op en hergebruik het bijvoorbeeld voor het wassen van de auto en het beregenen van de tuin. Hierdoor neemt het verbruik van drinkwater af en wordt verdroging van de grond en het bezwijken van rioleringen voorkomen.

Hoe kunt u regenwater recyclen?

water opvangen met een regenton

Water opvangen met een regenton

Met een regenton kun je water opvangen om later de tuin mee te bewateren. Een regenton is aan te sluiten op je bestaande hemelwaterafvoer (regenpijp). Het is handig een vulautomaat tussen de regenton en regenpijp aan te sluiten. Wanneer de ton vol zit word overtollig water naar een infiltratieplek in de tuin of het riool geleid.

Voor een optimaal gebruik van de regenton plaats je een bladvanger bovenaan de regenpijp. Deze scheid bladeren en andere grove delen van het regenwater en voorkomt zo verstopping en vervuiling van het water.

Plaats de ton op een verhoging waardoor de druk hoog genoeg is wanneer je er een tuinslang aan koppelt.

 

drainage met een infiltratie systeem

Een infiltratiesysteem reguleert het opnemen van regenwater in de grond, waardoor er geen overstroming van ongezuiverd rioolwater en verdroging van de bodem plaatsvindt.

Beeld - Hydroblob infiltratiesystemen

Hydroblob infiltratiesystemen

De systemen van Hydroblob zijn efficiënt en milieuvriendelijk om wateroverlast tegen te gaan en regenwater terug te geven aan de natuur. Er zijn verschillende soorten infiltratiesystemen die goed zijn voor afwatering van op- en afritten, in de tuin en op het terras.

De infiltratieput vangt overtollig regenwater op wat daarna gedraineerd wordt. De put is gemakkelijk te plaatsen zonder afvoerbuizen te (ver)leggen. Een regenwaterbuffer absorbeert overtollig regenwater en geeft dit af aan omringende grond. De buffer is eenvoudig te plaatsen en heeft geen aansluiting nodig op het riool. Daarnaast kan de buffer worden afgedekt met een rooster, grind of gras.

 

 

 

Beeld - Aco infiltratieput

Aco infiltratieput

Een Aco infiltratieput is makkelijk te plaatsen zonder afvoerbuizen te (ver)leggen. Het vangt maar liefst 11 liter water op en is scherp geprijsd. De put is ideaal om te plaatsen bij de renovatie van een terras of onder een waterkraan aan de buitengevel. Opspattend water wordt voorkomen dankzij de grote sleufopeningen.

 

bestrating tuin waterdoorlatend maken

Een waterdoorlatend terras helpt bij een betere infiltratie van het regenwater. Je maakt sierbestrating waterdoorlatend door drainagemortel, drainage hechtmortel en voegmortel bij het aanleggen van de bestrating te gebruiken.

Drainagemortel

Drainagemortel

Drainagemortel wordt tussen het zandbed en het straatwerk aangebracht. Het is waterdoorlatend waardoor regenwater niet onder de bestrating blijft staan en het straat- en voegwerk minder snel schade oploopt in vorstperiodes.

 

 

 

Drainage hechtmortel

Drainage hechtmortel

Drainage hechtmortel zorgt voor een krachtige verbinding van het straatwerk op drainagemortel. Het kan gebruikt worden bij een hechting tussen betonsteen, natuursteen, keramische tegels en cementaire- of drainerende ondergronden waar drainagemortel is gebruikt.

 

Voegmortel

Drainage Voegmortel

Voegmortel is geschikt voor het voegen van straatwerk. Het is waterdoorlatend en zorgt voor onkruidvrije voegen. Daarnaast is voegmortel geschikt voor betonsteen, natuursteen, keramische tegels en voor voegen van 3 tot 25 mm.