klusadvies
Brandblussers

Brandblussers

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Een beginnende brand is vaak nog te blussen als je er snel bij bent. Voor je veiligheid is het daarom belangrijk dat je thuis over een brandblusser beschikt en dat je weet hoe deze werkt. Welke soorten brandblussers zijn er? Welke is voor jou de juiste keuze? Wat is de beste plek om een blusser te plaatsen? En wat moet je doen als er brand uitbreekt? GAMMA vertelt je meer over brandblussers.

 

 

Bekijk de benodigheden

soorten brandblussers

Er bestaan verschillende soorten brandblussers. Voor de consumentenmarkt zijn de meest gebruikte blusmiddelen: poederblussers, schuimblussers, CO2-blussers en blusdekens. Welke je nodig hebt hangt af van het type brand dat je brandblusser moet bestrijden. Type branden zijn onderverdeeld in brandklassen.

Brandklassen

Elke brandklasse heeft een eigen letter. Deze letters vind je ook terug op een brandblusser, zo kun je zien voor welk soort brand deze geschikt is. Branden in woonhuizen zijn meestal van brandklasse A en B.

  • Brandklasse A: een brand van vaste stoffen;
  • Brandklasse B: een brand van vloeibare stoffen en vloeistoffen;
  • Brandklasse C: een gasbrand;
  • Brandklasse D: een brand van metalen;
  • Brandklasse F: brand met frituurvet (meer dan 5 kg, meestal in de horeca).
poederblusser

Poederblussers

Poederblussers hebben een hoge bluscapaciteit. Een poederblusser is geschikt voor brandklassen A, B en C. Een voordeel is dat het poeder niet geleidend is. Je kunt dus ook apparaten in het stopcontact blussen. Het nadeel is dat een poederblusser veel nevenschade geeft. De apparaten die je blust zullen het daarna in bijna alle gevallen niet meer doen. Ook zul je veel schoonmaakkosten hebben.

 

schuimblussers

Schuimblussers

Een schuimblusser (of sproeischuimblusser) kun je gebruiken bij brandklassen A en B. Dit maakt een schuimblusser geschikt voor bijna iedere brand in huis. De meeste schuimblussers geleiden geen elektriciteit en ze geven minder troep, waardoor ze een prima keuze voor thuis zijn. Wel zijn ze wat duurder dan poederblussers.

 

 

 

brandblusser kopen? zo kies je de juiste

Welke brandblusser de beste keuze is hangt af van waar de blusser komt te hangen. Is het een plek met veel dure apparatuur? Dan is het slim om een schuimblusser te kopen. Op een plek waar niet veel nevenschade kan ontstaan is de goedkopere poederblusser een goede keuze. Een blusdeken mag ook zeker niet ontbreken, vooral in de keuken.

waar in huis een brandblusser plaatsen?

Plaats brandblussers op plekken waar de kans op brand het grootst is, bijvoorbeeld in de keuken of bij een open haard. Plaats ook een brandblusser op een centrale plek waar iedereen gemakkelijk bij kan. Monteer de blusser op minimaal een meter hoogte en doe dit nooit achter een deur.

Brandblussers

hoe lang is een brandblusser houdbaar?

Een brandblusser zou 20 jaar moeten meegaan, zolang deze niet beschadigd is of als er geen roestvorming heeft plaatsgevonden. Zorg dus dat de brandblusser op een veilige en droge plek hangt.

hoeveel kan ik blussen met een brandblusser?

Brandblussers zijn gemaakt om beginnende branden te blussen. Als de brand nog niet zo groot is kun je deze te lijf gaan met een brandblusser. Is de brand al verder uitgebreid, verlaat dan zo snel mogelijk je woning en bel 112.

hoe blus ik een brand met een brandblusser?

Het is belangrijk dat je van tevoren weet hoe een brandblusser werkt. Als je op het moment van de brand moet uitzoeken hoe de blusser werkt dan verlies je kostbare tijd. Tijd waarin de brand zich verder kan ontwikkelen en onbeheersbaar kan worden.

Brandblussers

Stap 1

Blijf rustig. Is het nog veilig om te blussen? Verlaat anders je huis.

Brandblussers_borgpen

Stap 2

Leg 1 hand op de fles en trek met de andere de borgpen uit de blusser.

Brandblussers_proefstoot

Stap 3

Check of de brandblusser werkt. Dit doe je door een proefstoot te geven voor je op de grond.

Brandblussers_richten

Stap 4

Richt je brandblusser op het vuur. Knijp de afsluiter volledig in.

Brandblussers_blijf laag

Stap 5

Blijf laag als je naar de brand loopt en zorg dat je geen rook inademt.

Brandblussers_controle

Stap 6

Controleer na het blussen of de brand uit is. Dit doe je door te kijken en te luisteren. Loop achteruit terug en let op of het vuur niet opnieuw oplaait.

wees bedacht op de volgende gevaren

  • Koolmonoxide, dit is onzichtbaar, reukloos en smaakloos;
  • Giftige stoffen die in de buurt zijn;
  • Snelle en plotselinge uitbreiding van de brand;
  • Leeg raken van je brandblusser;
  • Onverantwoord lang blussen, je eigen veiligheid gaat voor alles!