klusadvies
Maak uw eigen lichtplan

Lichtplan maken

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste lampen gebruikt in uw huis? Maak dan eerst een lichtplan. Hierin legt u op voorhand vast welke verlichting u waar wilt plaatsen. Het kiezen van uw verlichting, lampen en armaturen wordt hierdoor een stuk makkelijker.

 

 

Bekijk de benodigheden

hoe maak ik een lichtplan? 

Lichtplan maken - stap 1

Stap 1

Begin met het tekenen van elke kamer in huis waar u een lichtplan van wilt maken. Maak duidelijk waar vaste elementen staan, zoals ramen, deuren, een schouw, etc. Teken vervolgens de grote meubelen in uw huis, zoals een bank, eettafel, boekenkast, etc. Vergeet ook de tv niet! 

 

Tip: teken de plattegrond op schaal, bv. 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in realiteit). zo krijgt u een realistisch overzicht van uw kamer. 

 

Download het template voor uw lichtplan >

 

Lichtplan maken - stap 2

Stap 2

Geef aan welke activiteiten plaatsvinden in welke gedeelte van de kamer. Het kan prima zijn dat er soms meerdere activiteiten plaatsvinden op 1 plek, bijvoorbeeld dat u overdag werkt aan de eettafel en dat u 's avonds eet aan de eettafel. Verder kunt u in woonkamer overdag bezoek ontvangen en 's avonds tv kijken. 

 

Bepaal verder per ruimte ook of u bepaalde elementen wilt accentueren, zoals een schilderij, foto's of een plant. 

Lichtplan maken - stap 3

Stap 3

Geef nu op de kaart aan welke soorten verlichting u nodig heeft. Gebruik een ander symbool of kleur voor elke soort verlichting. In de legenda van het Verlichtingsplan template staan een paar voorbeelden van symbolen die u kunt gebruiken. 

 

  • Start met de algemene basisverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld plafondlampen en algemene spots. Zorgt dat de lichtcirkels van deze lampen elkaar deels overlappen, zodat u gelijkmatig licht door de hele ruimte creëert. 
  • Geef vervolgens op de plattegrond aan waar u accentverlichting wilt plaatsen, bijvoorbeeld bij uw boekenkast. 
  • Geef ook aan waar u functionele verlichting wilt plaatsen, bijvoorbeeld een leeslamp naast uw bank. 
  • Geef als laatste aan waar u sfeerverlichting wilt plaatsen. Hier kunt u spelen met hoogtes, bijvoorbeeld een kleine lamp op de vloer in de zithoek en een lamp op de kast bij de eettafel. 

 

Wilt u weten wat het verschil is tussen bijvoorbeeld basisverlichting en sfeerverlichting? Ga dan naar de pagina Soorten verlichting

Lichtplan maken - stap 4

Stap 4

Geef op de plattegrond aan waar lichtschakelaars en stopcontacten aanwezig zijn in uw ruimtes. Zo kunt u gemakkelijk zien of u er genoeg heeft, of dat er misschien nieuwe posities bij moeten komen (bijvoorbeeld bij nieuwbouw of grote verbouwingen). 

 

Wilt u bepaalde lampen kunnen dimmen? Geef dit ook aan op de kaart. 

 

Armaturen en lampen kiezen

Kies als laatste welke armaturen en soorten lampen u wilt gebruiken. U kunt dit ook nog op het lichtplan aangeven als u dat wilt. Kies bijvoorbeeld of u hanglampen boven uw eettafel wilt of dat u die ruimte verlicht met spots. Hou hierbij rekening met de stijl van uw interieur.

 

Naast dat de soort armatuur veel doet voor de sfeer in uw ruimte, is de lamp ook heel belangrijk. De lichttemperatuur is erg sfeerbepalend.