stappenplannen
LED tuinverlichting

LED buitenverlichting

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

LED is de afkorting van Light Emitting Diodes. LED's verbruiken zeer weinig energie en geven weinig warmteontwikkeling. Hun stroomverbruik bedraagt gemiddeld slechts 0,06 watt. Bovendien gaan LED's lang mee tot wel 50.000 branduren. Dit is circa 50 jaar bij een gemiddeld gebruik van 9 uur per dag. Het licht van een LED is fel, maar straalt niet erg breed uit. Daarom is LED verlichting vooral geschikt als oriëntatiemiddel (bijvoorbeeld langs een oprit) of als sfeerverlichting (lichtaccenten). 

Deze beschrijving gaat uit van een set met zes LED lampen, ingebouwd in een houten terras of een terras met tegels.

Tip!
Controleer eerst of er voldoende ruimte is onder de planken om de verlichting en snoeren in en onder het hout te laten vallen. En ook of je planken of tegels kunt losmaken zodat je de snoeren kunt aansluiten.

 

assortiment buitenverlichting

Bekijk de benodigheden
01

Set en afstand bepaling

De set bestaat uit zes lampjes, onderling verbonden met een snoer van circa 12 meter, en afzonderlijke aansluitsnoertjes (20 cm aan elk lampje). Hierop kunnen de individuele lampjes 'ingeplugd' worden. Het lange snoer loopt naar de transformator, die op zijn beurt weer aangesloten wordt op 220V netspanning. Bepaal grofweg waar de spotjes gaan komen. Houd hierbij rekening met de maximale snoerlengte. De plaats van de transformator moet redelijk dicht in de buurt van een (buiten)stopcontact zitten.


Tip!
Hoe je een buitenstopcontact aanlegt leest je hier:
Elektriciteit buiten aanleggen.

 

02

De diameter meten

Meet de diameter van de huls van één lampje met behulp van een schuifmaat.
03

Plaatsbepaling lampjes

Bepaal nu exact de plaats waar de lampjes komen. De maximale onderlinge snoerafstand kan per type verschillen, maar meestal heb je ruim 20 cm speling. Zet de afstand tussen de lampjes uit met behulp van een rolmaat en markeer deze plekken met een potloodstreepje.

04

Boren

Boor gaten op de gemarkeerde plaatsen met behulp van een speedboor met de juiste diameter.

05

In boorgat plaatsen

Steek het stekkertje en draad door het boorgat en laat het LED lampje eveneens in het gat zakken.
De huls verdwijnt in het gat, de ring blijft op het hout liggen.

06

Aansluiten

Sluit onder de terrasplanken of -tegels de afzonderlijke lampjes aan op het aansluitsnoer.
De te gebruiken draaisluiting is waterdicht.

07

Transformator aansluiten

Monteer de transformator in de buurt van het buitenstopcontact en sluit de stekker aan op het net. De transformator dient zo gemonteerd te worden dat deze niet onder water kan komen te staan. Het snoer wordt onder het vlonder weggewerkt, zodat je deze niet kunt beschadigen tijdens het spitten.

Tip!
Je kunt LED verlichting ook binnenshuis gebruiken.

Elektriciteit

 

Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 

  • Gebruikt je elektrisch gereedschap in combinatie, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
  • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische oven, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten.
  • Bent je klaar met een elektrisch gereedschap, trek dan de stekker uit het stopcontact!

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (2)  • Gereedschappen (6)