klusadvies
Grondverf header

Grondverf

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Grondverf vormt de ondergrond voor alle laksoorten, of het nu om lakverf, metaallak, schakelverf of lak in een spuitbus gaat. Door de ondergrond voor te behandelen met grondverf, bescherm je de ondergrond optimaal, hecht de lakverf beter en krijg je een mooier schilderresultaat met een goede en egale dekking. Voor hout noemen we de onderlaag meestal grondverf. Voor metaal en kunststof wordt ook vaak het woord primer gebruikt.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

welke grondverf kan ik het beste gebruiken?

De meeste grondverven zijn universeel. Dat wil zeggen dat ze zowel binnen als buiten te gebruiken zijn en een geschikte ondergrond vormen voor zowel hout, metaal en reeds geschilderd verfwerk. Er zijn ook ‘specialisten’ onder de grondverf. Deze zijn specifiek geschikt voor een bepaalde soort ondergrond. Zo zijn er soorten die met name geschikt zijn voor onbehandeld hout. Ook voor metaal zijn er speciale grondverfsoorten, bijvoorbeeld Hammerite hechtprimer. De specialisatie van de grondverf staat expliciet op de verpakking vermeld. Staat er ook nog ‘buiten’ vermeld dan is deze grondverf extra bestand tegen weersinvloeden.

verschil waterbasis en terpentine basis?

Het is het makkelijkst om één systeem te gebruiken. Dus waterdragen lakverf op een watergedragen grondverf of verf op terpentinebasis op een terpentinegrondverf. Maar het is geen ramp als je tussentijds overstapt. Beide soorten zijn ze inwisselbaar. Laat de grondverf wel twee dagen goed indrogen en schuur het daarna op. De andere soort lakverf zal dan net zo goed hechten.

grondverf voor MDF

MDF is een houtvezelplaat. Bij levering zit er een vettig laagje op. Dit laagje werkt hechting van verf tegen en moet je eerst weghalen. Gebruik een verfreiniger of MDF-doekjes. Gebruik daarna speciale MDF-grondverf. De kopse kanten worden hierdoor veel beter gevuld. Ook voor ander plaatmateriaal is er voor de kopse kanten een speciale soort dikkere grondverf, vaak aangeduid als ‘kanten-sealer’. Bij plaatmateriaal zoals bijvoorbeeld profipaint is deze aan te raden.

Grondverf voor MDF

grondverf voor lastige ondergronden

Verven: Lastige ondergrond?

Spuitlakprimer en spuitlak zijn een goede oplossing voor lastige ondergronden zoals een tafel met ornamenten of een rieten stoel. Breng de primer in dunne lagen aan. Deze primer is geschikt voor veel soorten ondergronden. Een speciale primer is zinkspray. Deze is geschikt voor verzinkte metalen en onbehandelde staalconstructies. Ook bij het opknappen van auto’s wordt zinkspray veel gebruikt. Het kan tegen benzine, vet en barre weersomstandigheden.

is menie ook grondverf?

Menie is meer een beschermer dan een ‘mooimaker’. Menie is een product dat is bedoeld om hout of metaal te beschermen dat na afwerking slecht bereikbaar is of in contact komt met metselwerk of beton. Menie is wel degelijk als een grondverf te gebruiken en is geschikt voor zowel binnenshuis als buitenshuis. Er is menie voor hout en voor metaal. Vroeger kwam in menie het giftige lood voor. Nu zijn alle soorten loodvrij.