stappenplannen
deur lakken

Deur verven

6 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Deur verven binnenshuis? Dit stappenplan geeft je alle informatie die u nodig hebt voor een perfect glad resultaat. Wij adviseren voor deze verfklus zijdeglans acryl lak: deze droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend. De lak heeft een mooie zachte glans en dekt extra goed. Ook bestand tegen krassen en slijtage. De eenmaal aangebrachte verf kan er dus weer jaren tegen.

 

Bekijk de benodigheden
1

Voorbereiding

Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C. U krijgt het mooiste resultaat als u het deurbeslag losschroeft en de deur uit de scharnieren tilt. Bovendien kunt u dan sneller doorwerken. Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak uw deur daarom schoon met warm water met daarin een ontvetter. Eventuele gaatjes en scheuren kunt u opvullen met een geschikt vulmiddel. Schuren houten deur: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoeft u niet te schuren). Is uw deur in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120. Maak alles nog eens goed stofvrij met een doekje of stoffer. Plak alles wat u niet wilt schilderen af met afplaktape.

2

Deur in grondverf zetten

Als de deur schoon gemaakt en geschuurd is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje. Grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting. Gebruik een kwast voor de kleinere delen en een lakroller voor watergedragen lak voor de grotere vlakken. Verwijder losse haren door de kwast over een grof stukje schuurpapier te strijken. Haal een stuk afplaktape over de lakroller om loszittende deeltjes te verwijderen. Breng de grondverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol dan na in lange banen waardoor u geen strepen in het schilderwerk krijgt. Zit er glas in uw deur? Schilder dan eerste de glaslatten. Deze latten, randjes en eventueel panelen schildert u met een kwast, de grotere oppervlakten met een lakroller. Begin vanuit het midden en schilder als laatste de rand van de deur. Laat de grondverf goed drogen. Grondverf Acryl voor Hout is na 5 uur overschilderbaar.

 

Tip

Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren. Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen. Schilder bij hout altijd in de richting van de houtnerf.

3

Deur verven

Is de grondverflaag niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur de deur dan nog eens glad. Als u langer dan 24 uur wacht met aflakken, moet u de grondverf in ieder geval nog eens licht opschuren. Daarna kunt u beginnen met het schilderen van uw deur. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf. Deuren hebben een tweede laklaag nodig, zodat ze goed beschermd zijn tegen krassen en stoten. De eerste laag is overschilderbaar na 16 uur.

 

Tip

Voor glad geschilderde deuren kunt u het beste een lakroller voor watergedragen lak gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern” zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder de vorming van luchtbelletjes.

4

Na het lakken

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als u de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er blijven lijmresten achterblijven door indroging. Lak heet tijd nodig om goed uit te harden. Na een week is uw deur volledig stoot- en krasvast. Heeft u de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak. Bent u klaar met uw verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Schoonmaken met terpentine is schadelijk voor het milieu. Ook acrylverf is schadelijk, al is het wateroplosbaar. Wilt u het verfgereedschap toch liever schoonmaken? Dan kunt u de acrylkwast/roller schoonmaken in een emmer met warm water en de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die u beiden vervolgens laat indrogen. Natte verfresten en kwasten levert u in bij het Klein Chemisch Afval.

 

Tip

Gebruik een acrylkwast bij watergedragen lak of muurverf. Deze verven drogen snel, zijn slapper en laten zich daarom makkelijker aanbrengen met een kwast met synthetisch haar in plaats van varkenshaar. Het verfopnemend vermogen is zeer hoog waardoor u makkelijk de gewenste laagdikte aanbrengt en strakke lijnen kunt trekken met de verf.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(3)
  • Gereedschappen(5)


Meer informatie over deur verven :