stappenplan

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?

Luchtbellen veroorzaken borrelende geluiden in leidingen en radiatoren en zorgen ervoor dat je radiator niet helemaal warm wordt. Het systeem ontluchten verhelpt dit. Lucht in de cv betekent vaak dat er te weinig water in het systeem zit en dat je moet bijvullen. Controleer daarom geregeld het waterpeil van je cv.

Let op!

Als je erg vaak moet bijvullen, kan er ergens een lekkage zijn. Controleer alle radioatoraansluitingen. Raadpleeg een vakman als je niets vindt.

Tip!

Laat je cv-installatie eens per twee jaar nakijken en schoonmaken. Dat verlengt de levensduur en voorkomt een onnodig hoog energieverbruik. Heb je een oude ketel? Investeer dan in een nieuw model. Als je voor een energiezuinige, Hoog Rendement-ketel kiest, krijg je een interessante subsidie. Informeer hierover bij je energiebedrijf.

hoe verwarming ontluchten
stap 1

De cv-ketel uitschakelen

Draai eerst alle radiatoren open en laat je cv-ketel minstens 10 minuten werken. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Schakel vervolgens de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te trekken.

verwarming ontluchten
stap 2

De radiatoren ontluchten

Ontlucht alle radiatoren in huis. Werk van beneden naar boven. Draai het ontluchtingsventiel van de radiator open met het ontluchtingssleuteltje. Draai het dicht zodra er water uit het ventiel spuit. Doe hetzelfde bij alle andere radiatoren.

Tip!

Houd een doekje bij de hand om het water op te vangen dat uit de ventielen spuit. Het is vaak roestig en kan lelijke vlekken op je muur of je tapijt achterlaten.

radiator expansievat ontluchten
stap 3

Het expansievat ontluchten

Ontlucht op dezelfde manier het expansievat. Vergeet ook de ventielen niet die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Steek de stekker van de cv-ketel vervolgens weer in het stopcontact.

manometer cv
stap 4

De manometer controleren

Laat de cv enige tijd draaien. Controleer de waterdruk op de manometer. Deze vind je op de verwarmingsketel. Meestal moet de meter tussen de 1.5 en 2 bar liggen. Controleer hiervoor de gebruiksaanwijzing. Bevindt de wijzer zich hieronder (in het rode gebied)? Vul de ketel dan bij.

vulslang cv ketel
stap 5

De vulslang met water vullen

Trek de stekker van de ketel uit het stopcontact. Schroef de vulslang op de kraan. Houd je duim op het andere uiteinde van de slang. Draai de kraan een klein beetje open, tot de hele slang met water is gevuld.

Tip!

Als je vulslang niet voorzien is van een wartel, kun je deze met behulp van een slangenklem aan de kraan bevestigen.

verwarming bijvullen
stap 6

Het uiteinde van de vulslang aansluiten

Sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan van je cv-installatie. Draai de waterkraan open. Draai daarna de vulkraan van de cv-installatie open.

cv ketel bijvullen
stap 7

De cv-ketel bijvullen

Houd de manometer in de gaten. Sluit de vulkraan zodra de wijzer het vereiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien en ontlucht het hele systeem nogmaals.

Tip!

Zit de kraan ver verwijderd van de manometer? Voer de klus dan met zijn tweeën uit. De een bedient de kraan, de ander houdt de manometer in de gaten.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (4)

Meer klusadvies

radiatorombouw-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een radiatorombouw met radiatorpanelen? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? - thumbnail
Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in