stappenplannen
Houten vloer schuren

Houten vloer schuren

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een houten vloer is praktisch en sfeervol. Op het eerste gezicht erg oude, vuile en verweerde vloerdelen worden dikwijls weer als nieuw door ze grondig blank te schuren. Het is een vermoeiend en tijdrovend karwei, maar het resultaat mag er zijn. Gaat het om een bovenwoning, hou dan rekening met de geluidsoverlast voor de benedenburen. Overleg van tevoren voorkomt later narigheid!

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
tip!

Tip!

Voor het schuren van een vloer heb je professionele schuurmachines nodig. Deze zijn te huur in de GAMMA-bouwmarkt. Reserveer deze tijdig.

Wil je meer informatie? Vraag ook naar onze productinformatiefolder over veilig klussen.

01

Uitstekende spijkers slaan

Sla uitstekende spijkers met behulp van een drevel minstens 3 mm diep het hout in.
02

Spijkers vervangen

Vervang spijkers die geen grip meer hebben door nieuwe (langere) spijkers of schroeven. Je kunt de oude spijkers verwijderen met behulp van een spijkertrekker.

03

Schuurmachine gebruiken

Breng grof schuurlinnen op de parketschuurmachine aan. Beweeg de schuurmachine in een schuine baan (45 graden) over de vloer, steeds in dezelfde richting.
 
Tip!
Haal steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog. Een parketschuurmachine die al draaiend stilstaat
'vreet' zich razendsnel in het hout.

04

Schuurlinnen aanbrengen

Breng middelgrof schuurlinnen aan en schuur de vloerdelen nogmaals. Werk dit keer in de lengterichting van de planken.
05

Nogmaals schuren

Schuur de vloer nogmaals in de lengterichting na
met het fijne schuurlinnen op de machine.

06

Verwijderen oude lak

Gebruik voor het schuren van de kanten een kantenschuurmachine. Begin met de grove schuurschijf en eindig met de fijne.
07

Verfafbijt gebruiken

Voor het verwijderen van oude lak op plaatsen waar de schuurmachine niet kan komen, kun je verfafbijt gebruiken. Laat dit een paar minuten inwerken, verwijder de verf met een krabber en schuur het stuk vloer op met de hand of een vlakschuurmachine.

08

Vloer schoonmaken

Zuig de vloer grondig en neem hem af met een licht vochtige dweil.

Tip!
Pas op: de vers geschuurde vloer is zeer kwetsbaar voor vuil. Loop op sokken!

09

Vloer lakken

Als de vloer helemaal droog is kun je hem naar keuze lakken (parket- of gewone lak) of in de was zetten.

Vloeren leggen

 

Met vloeren leggen bedoelen we het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. En daarvoor gebruik je nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttige dingen, maar niet ongevaarlijk: met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kun je jezelf flink openhalen. Een veel voorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt, of uitschieten met de zaag doordat niet goed wordt opgelet. Vooral als je een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, schiet de kans op een dergelijke verwonding omhoog.

 

Wat te doen?

 

Snijd het tapijt niet naar je toe
Je mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat je met het mes naar je toe snijdt en je schiet uit, staat het mes zo in je hand, arm of been. Snij dus altijd met het mes langs je lichaam en van je af. En, niet onbelangrijk, leg nooit je hand in de snijlijn van het mes.

 

Gebruik het juiste en scherp gereedschap
Kijk of het gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. En vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet je eerder uit of is een lelijke houtsnede het gevolg.

 

Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat je jezelf met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is je te verwonden. Gebruik je een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in je gezicht of zelfs in je oog terechtkomen.

 

Draag een veiligheidsbril
Hiermee voorkom je dat een afgebroken stukje mes of materiaal in je oog schiet.

 

Werk bij goed licht
Je houdt goed zicht op je werk waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Daarnaast zul je minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen. Denk ook aan een extra lamp voor als je klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (10)