stappenplannen
Massieve vloerdelen leggen

Massieve vloerdelen leggen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een massieve houten vloer zorgt, naast dat het praktisch onverslijtbaar is, voor een prachtige natuurlijke uitstraling van je interieur en is bovendien ook nog eens warm en isolerend tegelijk.

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
01

De ondervloer

Bij een betonnen ondervloer: leg een vochtschermfolie op de betonnen ondervloer. Laat de randen 5 cm tegen de muur opslaan. Hierop leg je ondervloertegels. Bij een houten ondervloer: leg de ondervloertegels direct op de houten vloer.

02

De start

Begin in de linkerhoek aan de lange wand van de kamer. De messingzijde van de wand af. Zet afstandblokjes van 1.5 à 2 cm tussen de vloerdelen en de wand (in verband met uitzetten).
03

De eerste baan

Leg de vloer door lijm aan te brengen in de groef van de korte zijde. Gebruik een watervaste lijm die transparant opdroogt. Schuif de lange zijden zonder lijm in elkaar.
 
04

De tweede baan

De tweede baan begin je met het afgezaagde vloerdeel (dit is het eindstuk van de eerste baan). Dit deel moet minimaal 30 cm zijn. De naden van de korte zijden moeten steeds met minimaal 30 cm verspringen ten opzichte van de vorige baan.

05

Beide banen

Leg de tweede baan zo dicht mogelijk tegen de eerste baan. Schuif de lange zijde aan de eerste baan. Dan deel voor deel in de vorige baan schuiven. Gebruik een aanslagklosje en een hamer

06

De laatste baan

Leg een vloerdeel op de laatste baan. Schuif hierover een vloerdeel aan tegen de wand (met afstandblokjes ertussen). Het vloerdeel wat nu tussenbeide ligt, aftekenen, afzagen en leggen.

Vloeren leggen

 

Met vloeren leggen bedoelen we het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. En daarvoor gebruikt je nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttige dingen, maar niet ongevaarlijk: met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kun je jezelf flink openhalen. Een veel voorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt, of uitschieten met de zaag doordat niet goed wordt opgelet. Vooral als je een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, schiet de kans op een dergelijke verwonding omhoog.

 

Wat te doen?

 

Snijd het tapijt niet naar je toe
Je mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat je met het mes naar je toe snijdt en je schiet uit, staat het mes zo in je hand, arm of been. Snij dus altijd met het mes langs je lichaam en van je af. En, niet onbelangrijk, leg nooit je hand in de snijlijn van het mes.

 

Gebruik het juiste en scherp gereedschap
Kijk of het gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. En vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet je eerder uit of is een lelijke houtsnede het gevolg.

 

Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat je je met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is je te verwonden. Gebruik je een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in je gezicht of zelfs in je oog terechtkomen.

 

Draag een veiligheidsbril
Hiermee voorkomt je dat een afgebroken stukje mes of materiaal in je oog schiet.

 

Werk bij goed licht
Je houdt goed zicht op je werk waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Daarnaast zul je minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen. Denk ook aan een extra lamp voor als je klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (2)