stappenplan

Hoe leg ik een massief houten vloer?

Vloerdelen zijn herkenbaar aan hun messing en groef, waarmee ze gemakkelijk in elkaar geschoven kunnen worden. De vloerdelen zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten. Vuren en grenen worden het meest gebruikt. Vurenhout is het goedkoopste, maar ook het zachtste hout. Grenen is wat harder en massiever en krimpt minder.

Wist je dat de vloerdelen in verschillende breedtes verkrijgbaar zijn? De standaardmaat is 9 of 14 cm. Soms worden de delen geleverd in pakketten die wisselende breedtes bevatten. Dat levert een speels en verrassend effect op. Let op: het legpatroon bepaalt mede hoeveel vloerdelen je nodig hebt. Maak een plattegrond van de kamer en bereken het aantal banen. Een diagonaal legpatroon geeft een meerverbruik van ongeveer 7 procent.

Voor je begint

Haal de vloerdelen minimaal twee weken voor het leggen in huis, zodat het hout kan acclimatiseren. Dit betekent dat je het materiaal laat wennen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte.

Koop liever te veel in dan te weinig. Wist je dat je ongebruikte materialen in de originele verpakking met de aankoopbon bovendien binnen 30 dagen bij ons kunt retourneren?

Bereken hoeveel hout je nodig hebt
Ondervloer leggen
stap 1

De ondervloer: beton

Heb je te maken met een betonnen ondervloer? Controleer dan eerst of de vloer droog genoeg is, zeker als je huis betrekkelijk nieuw is. Je kunt hiervoor een hygrometer huren. Let op: de maximale vochtigheid voor een betonnen ondervloer bedraagt 3 procent.

Steek vervolgens alle oneffenheden in de vloer weg. Vul eventuele deuken op met egaliseercement. Leg hier de ondervloertegels op. Verwijder de plinten. Bedek de vloer met bouwfolie. Laat dit achter de plinten tegen de muren op lopen. Plak de naden af met aluminiumtape.

Uitgebreid klusadvies over ondervloer leggen.

stap 2

De ondervloer: hout

Werk je met een houten ondervloer? Verwijder alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast. Breng een toplaag van 12 mm spaanplaat aan. Leg de platen in halfsteensverband: dit is een metselterm, waarmee wordt bedoeld dat je elke steen, of in dit geval elke plaat, laat verspringen. Je legt de platen dus niet precies gelijk naast elkaar. Zet de platen vervolgens om de 30 cm vast met verzonken schroeven (schroeven die je zo diep in het materiaal slaat dat de koppen niet meer zichtbaar zijn). Houd vanaf de muur 1 cm ruimte open en tussen de platen een paar millimeter.

stap 3

Parket onderlaag

Bedek de vloer met groene ondervloerplaten. Je legt de ondervloerplaten direct op de spaanplaten, en hoeft ze niet vast te maken.

Voorbereiding voor vloer leggen
stap 4

De voorbereiding voor eerste vloerdeel leggen

Zet met behulp van een metseltouwtje een beginlijn uit. Doe dit op het oog, muren lopen vrijwel nooit helemaal recht. Houd er rekening mee dat tussen de muur en het parket een ruimte van 1,5 à 2 cm open moet blijven voor de afstandhouders. De vloer kan namelijk gaan uitzetten, dus daar heb je een beetje speling voor nodig!

Je begint in de linkerhoek aan de lange wand van de kamer met het leggen van de houten vloer. Houd de messingzijde van de muur af. Een plank bestaat namelijk uit een zijde met een groef (de korte kant van de plank) en een messingzijde (de lange kant van de plank). Hierdoor kun je de planken eenvoudig in elkaar schuiven. Zet afstandblokjes van tussen de vloerdelen en de wand.

Eerste rij vloerdelen leggen
stap 5

Leg de eerste rij vloerdelen

Je legt de massieve houten vloer door lijm aan te brengen in de groef van de korte zijde. Bij zacht hout lijm je de kopse kanten van de vloerdelen aan elkaar. Hiervoor gebruik je een watervaste lijm die transparant opdroogt. Schuif de lange zijden zonder lijm in elkaar – dit blijft stevig liggen doordat de planken niet los naast elkaar liggen, maar in elkaar geschoven worden. De eerste baan is gelegd!

Maak je gebruik van zacht hout? Zet de vloerdelen van deze eerste rij dan vast met kleine spijkertjes. Sla deze spijkertjes door de messing heen, zodat deze straks onzichtbaar zijn (‘blind’ spijkeren).

Tip!

Heb je lijm gemorst? Dit kun je direct verwijderen met een vochtige doek.

Hoe leg ik een massief houten vloer?
stap 6

De tweede baan vloerdelen leggen

Je begint met het leggen van de tweede baan door het afgezaagde stuk hout te gebruiken van de eerste baan (dit is dus het eindstuk van de eerste baan). Let op: dit stuk hout moet minimaal 30 cm zijn. De naden van de korte zijden moeten steeds met minimaal 30 cm verspringen ten opzichte van de vorige baan (halfsteensverband, zie ook stap 2).

Vloerdelen in elkaar schuiven
stap 7

Vloerdelen in elkaar schuiven

Leg de tweede baan zo dicht mogelijk tegen de eerste baan. Schuif de lange zijde aan de eerste baan. Vervolgens schuif je ‘m deel voor deel in de vorige baan. Gebruik hiervoor een aanslagklosje en een hamer.

Tip!

Spijker bij gebruik van zacht hout steeds de zesde rij vloerdelen blind op de vloer vast, door de messing. Zo weet je zeker dat de vloer voldoende is vastgezet.

Laatste vloerdeel zagen
stap 8

Het laatste vloerdeel zagen

Leg een houten vloerdeel op de laatste baan. Schuif hierover een vloerdeel aan tegen de wand (met afstandblokjes ertussen). Het vloerdeel wat er nu tussen ligt mag je aftekenen, zagen en leggen. Voor je het weet heb je alle (massieve) houten vloerdelen gelegd!

Vloer afwerken na laminaat leggen
stap 9

Vloer afwerken: lastige vormen

In elke kamer krijg je te maken met lastige vormen, zoals deurposten of leidingen. Teken deze vormen af met behulp van een profielaftaster. Als je dit meetgereedschap tegen het obstakel aanduwt, nemen de verschuifbare naalden de vorm over. Teken deze vorm vervolgens af op het vloerdeel. Smeer het stuk hout met de aangepaste vorm in met lijm en leg ze om de leidingen heen. Gebruik bij de laatste rij het slagijzer om de vloerdelen strak tegen elkaar aan te duwen.

stap 10

Plinten zagen en aanbrengen

Een vloer is niet afgewerkt zonder mooie plinten. Hoe je deze op maat zaagt en aanbrengt, lees je in het stappenplan Plinten en lijsten aanbrengen.

Tip!

Een houten vloer is gevoelig voor krassen en deuken. Voorzie stoelpoten of pootjes van kasten daarom van handige viltrondjes.

Na het leggen van je massieve houten vloer kun je je vloer netjes afwerken. Lees in dit stappenplan hoe je de vloer netjes af kunt werken en de vloer kunt onderhouden.

Vloeren leggen

Met vloeren leggen wordt het volgende bedoeld: het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. Daarvoor gebruik je nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttig, maar niet ongevaarlijk! Met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kun je jezelf natuurlijk flink openhalen.

Een veelvoorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt of uitschieten met de zaag doordat er niet goed wordt opgelet. Vooral als je een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, is de kans op een dergelijke verwonding groot.

Wat kun je doen? Onze tips op een rij:

1. Snijd het tapijt niet naar je toe
Je mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn). Snijd je met het mes naar je toe? Als je dan uitschiet, staat het mes zo in je hand, arm of been. Snijd dus altijd met het mes langs je lichaam en van je af. En, ook niet onbelangrijk, leg nooit je hand in de snijlijn van het mes!

2. Gebruik het juiste, scherpe gereedschap
Check van tevoren of je gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. Vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet je eerder uit en kun je hout niet mooi uitsnijden.

3. Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat je je met een haakmes openhaalt, is veel kleiner dan bij een normaal, recht mes. Nog beter is om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is je te verwonden. Ideaal!

4. Draag een veiligheidsbril
Gebruik je een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in je gezicht of zelfs in je oog terechtkomen. Het is daarom aan te raden om altijd een veiligheidsbril te gebruiken.

5. Werk bij goed licht
Met goed licht houd je beter zicht op je werk. Zo zal de klus niet alleen sneller gaan, maar heb je ook beter resultaat. Begint het al donker te worden, maar ben je nog niet klaar? Zorg dan dat je een extra lamp in de buurt hebt.

Je houten vloer liever laten leggen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het leggen van je houten vloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Naar GAMMA Klusservice
Dit stappenplan komt voor in