stappenplannen
Ondervloer leggen

Ondervloer leggen

11 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Bij oudere huizen gaan ondervloeren vaak hol of bol staan. Als je een nieuwe vloer wilt leggen, dan moet je de ondervloer eerst vlak maken. Welke ondervloer kies jij? Bijvoorbeeld Goldline en Isoline zorgen voor goede warmte- en geluidsisolatie. Spaanplaat zorgt voor een stevige en stabiele ondergrond. Bekijk de klusvideo en volg de stappen om met succes een ondervloer te leggen.

 

Ondervloer leggen

Bekijk de benodigheden
01

Vloerbedekking weghalen

Verwijder eventuele oude vloerbedekking en plinten voor je de nieuwe ondervloer gaat leggen. Steek bij een betonnen vloer eventuele oneffenheden weg. Vul putjes en kuilen op met egaliseercement.

02

Houten vloer: ook spaanplaat leggen

Verwijder bij een ondergrond van houten vloerdelen alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen vast met extra schroeven.

03

Spaanplaat ondervloer

Bij oudere huizen zijn de vloerdelen in de loop der jaren vaak hol of bol gaan staan. Wilt u hierop laminaat, parket of vloerbedekking leggen, dan moet je de kale vloer eerst vlak maken met spaanplaat. Spaanplaat van 12 mm dik is voldoende. Leg de platen in halfsteens-verband en zet ze om de 30 cm vast met verzonken schroeven (gebruik de verzinkboor). Houd langs de muur een paar millimeter ruimte open zodat de platen iets kunnen uitzetten. Breng over deze spaanplaat-ondervloer eventueel een ondervloer naar keuze aan.

04

Bij optrekkend vocht: vochtscherm nodig

Heb je te maken met optrekkend vocht, bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte? Bedek de vloer dan eerst met een vochtscherm. Laat het vochtscherm tegen de muren oplopen zodat de randen later achter de plinten vallen. Plak de naden af met aluminiumtape.

 

NB: de ondervloeren Aluline en Goldline hebben een geïntegreerd vochtscherm!

05

Aluline of Goldline ondervloer

Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant resp. goudkant naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren op lopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape.

06

Isoline of Blueline ondervloer

De houtvezel of kunststof platen hebben een groter opvullend vermogen dan de rollen. Leg de platen in halfsteens verband.

07

Lastige vormen uitsnijden

Lastige vormen - zoals deurposten, leidingen en dergelijke – teken je af met een profielmal. Duw deze tegen het obstakel zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen. Teken deze vorm vervolgens af op het materiaal voor de ondervloer en snij of zaag de vorm uit. Gebruik een zwaaihaak voor het aftekenen van niet-haakse hoeken.

tip!

Bij het leggen van een ondervloer komt de nieuwe vloer hoger te liggen. Daardoor kan het nodig zijn om de deuren in te korten. Bij een scheef lopende vloer met niveauverschil van 0.5cm of meer, moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (3)
  • Gereedschappen (11)