stappenplannen
Klus Bewust: Tapijt leggen

Klus Bewust: tapijt leggen

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Laat je klus snel en soepel verlopen. Lees onderstaande stappen nauwkeurig door, voor je aan de slag gaat.

 

Dit stappenplan gaat over het leggen van tapijt. Naast diverse materialen en gereedschappen als een hobbymes, heb je ook enkele beschermingsmiddelen nodig.

 

assortiment vloeren

Bekijk de benodigheden
01

Voorbereiding

Zoek de juiste informatie over tapijt leggen en de materialen die je hierbij nodig hebt. Denk hierbij niet alleen aan of het tapijt geschikt is voor de ruimte waarin je het wilt leggen, maar ook aan gezondheidsinformatie. Welke stoffen komen er vrij als je het tapijt snijdt? Moet je daarvoor een beschermingsmiddel dragen?

 

Laat je ook goed informeren over legtechnieken in de hoek en bij drempels. En over hoe je naden goed kunt laten aansluiten. Informeer hiernaar, bijvoorbeeld bij je bouwmarkt of speciaalzaak.

02

Screen

Meet op hoeveel tapijt je nodig hebt. Koop minimaal een halve meter meer dan je nodig denkt te hebben, in verband met snijverlies! Koop de benodigde materialen en gereedschappen.

 

Tips!

  • Kijk of het gereedschap nog in goede staat is en herstel eventuele gebreken. Zorg dat je met een scherp mes werkt. (Vervang dus een bot mesje, hiermee schiet je eerder uit en het kost je meer kracht!)
  • Gebruik voor je klus een haak- of veiligheidsmes. De kans dat je je met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor de kans kleiner is jezelf te verwonden.
03

Opruimen

Leg benodigde gereedschappen en materialen klaar en zorg voor een opgeruimde en goed verlichte ruimte. Je zult minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen en je houdt zo goed zicht op je werk, waardoor de klus sneller zal verlopen met een beter resultaat. Denk ook aan een extra lamp voor als je klus uitloopt en het donker begint te worden.

04

Egaliseren

Zorg ervoor dat de vloer geëgaliseerd en droog is voordat je het tapijt gaat leggen. Denk hierbij aan het verwijderen van oneffenheden als oude lijmklodders en spijkers. Vul verder gaten op en verwijder eventuele oude plinten. Leg vervolgens een ondervloer voor isolatie van geluid.

05

Tapijt uitleggen

Leg het tapijt losjes uit. Je krijgt zo goed zicht over hoe het tapijt komt te liggen. Heb je genoeg tapijt gekocht? Kom je nergens een hoekje tekort? Ligt het in de goede richting?

06

Afsnijden

Snijd met behulp van een tapijtmes en tapijtliniaal overtollige tapijtranden langs de muren weg.

 

Tips!

  • Werk rustig en geconcentreerd.
  • Snijd met het tapijtmes niet naar je toe. Je mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat je met het mes naar je toe snijdt en je schiet uit, staat het mes zo in je hand, arm of been. Snijd dus altijd met het mes langs je lichaam en van je af. En, niet onbelangrijk, leg nooit je hand in de snijlijn van het mes. Let erop dat je echt snijdt in plaats van veel kracht te zetten.
  • Gebruik je een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in je gezicht of zelfs in je oog terechtkomen. Gebruik voor het afbreken van een bot mesje het meegeleverde hulpmiddel.
  • Klap/schuif je mes altijd in als je het weglegt.
07

Lijmen

Als je het tapijt op maat hebt gesneden, smeer je als dit noodzakelijk of gewenst is, de ondergrond in met lijm. Volg de aanwijzingen  op de lijmverpakking ten aanzien van de ventilatie.

 

Tip!

  • Druk het tapijt aan met bijvoorbeeld de vlakke onderkant van een hamer, of met handschoenen. Door de wrijving die tijdens het aandrukken ontstaat, kunnen zo eventuele brandwonden  worden voorkomen.
08

Screen

Ruim alle gereedschappen en materialen na afloop direct op. Leg scherpe voorwerpen buiten het bereik van kinderen.