klusadvies
Vensterbank

Vensterbank

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een vensterbank zorgt voor een mooie afwerking. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen, dessins en in verschillende lengtes, variërend van 88 cm tot 4 meter. De vensterbank wordt vaak gebruikt om producten, zoals plantjes, op te plaatsen. Indien u ruimte heeft voor een extra brede vensterbank en deze aan de onderkant goed verstevigd, kunt u er zelfs kussens in leggen en op de vensterbank zitten. Op deze pagina leest u de verschillende mogelijkheden voor uw vensterbank.  

 

Bekijk de benodigheden

wat voor type vensterbank wilt u? 

U kunt kiezen uit verschillende soorten vensterbanken. Gaat u voor de traditionele houten vensterbank of brengt u een andere sfeer in huis met een vensterbank van natuursteen? Hieronder kunt u de verschillen lezen tussen deze twee soorten vensterbanken.

Vensterbank - Vensterbank van natuursteen

Natuursteen

Een vensterbank van natuursteen is een vlakke vensterbank. De kleur en structuur van de vensterbank zijn afhankelijk van de aanwezige mineralen in het natuursteen waardoor iedere vensterbank zijn eigen, unieke kleurstelling en structuur heeft. De natuurstenen vensterbanken zijn gepolijst, hierdoor zijn ze glad en glanzend. De eigenschappen van deze vensterbank zorgen er ook voor dat het duurzaam, onderhoudsvriendelijk, hitte- en vorstbestendig is.

 

Vensterbank - Vensterbank van MDF of spaanplaat

MDF of spaanplaat

De welbekende houten vensterbank wordt gemaakt van MDF of spaanplaat. De MDF variant kunt u voorzien van een lijst naar eigen keus. Deze lijst wordt ook wel een ‘neus’ genoemd. De toegevoegde waarde van zo'n lijst is dat u de vensterbank over een bestaande vensterbank kunt plaatsen. De neus zorgt er namelijk voor dat de oude vensterbank minder zichtbaar is.  

 

GAMMA heeft 4 soorten houten vensterbanken:

  1. MDF 14 mm - gegrond (eventueel te voorzien van lijst)
  2. MDF 14 mm - gefineerd met 'opdik' rand, daardoor totaal 28 mm
  3. MDF vensterbank voor radiatorbekleding (inclusief roosters)
  4. Spaanplaat 18 mm - gefineerd met 'opdik' rand, daardoor totaal 38 mm

 

 

 

 

 

 

afwerking van uw vensterbank 

Gegronde vensterbanken

De gegronde MDF vensterbank is in iedere gewenste kleur af te lakken. De overschilderbare vensterbank is ook met een neus naar keuze te combineren. Hierdoor past de vensterbank in elk interieur. Ontvet en schuur de vensterbank voor u deze gaat aflakken. Het werkt vaak prettig om de vensterbank al éénmaal rondom in de aflak te zetten, zodat u deze na montage alleen nog een tweede keer af hoeft te lakken. Werk ook de onderzijde van de vensterbank goed af. Dit is belangrijk om het intrekken van vocht te voorkomen. 

 

Gefineerde vensterbanken 

Deze vensterbankpanelen zijn gemaakt van spaanplaat of MDF en afgewerkt met een krasvaste toplaag. Voor het afwerken van de kopse kanten gebruikt u kantfineer, dat verkrijgbaar is in het bijpassende decor. U reinigt de vensterbank gemakkelijk met bijvoorbeeld een allesreiniger.

afkorten van houten vensterbanken 

Wilt u de vensterbank zagen met een handzaag? Plak dan rondom de vensterbank een stuk doorzichtig plakband over de uw potlood zaaglijn. Hierdoor splintert de toplaag minder snel. Gebruik een scherpe en fijn getande handzaag. Zaag vooral met rustige bewegingen. Laat de zaag het werk doen!

 

Wilt u de vensterbank zagen met een elekrische zaag? Bij het afkorten met een decoupeerzaag houdt u de decorzijde onder, dit voorkomst splinteren. Bij gebruik van een cirkelzaag of handzaag houdt u de decorzijde boven. 

 

Kanten afwerken 

U kunt kantenband gebruiken om de zijkant mooi af te werken. Kantenband is met een strijkbout aan te brengen en verder af te werken met een speciaal kantfineer mesje. 

De kopse kanten van de voorgegronde vensterbanken kunt u voorbewerken met wat houtlijm op basis van PVAC of een sealer. Daarna kunt u het aflakken.