klusadvies
Vensterbank

Vensterbank

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Een vensterbank zorgt voor een mooie afwerking. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen, dessins en in verschillende lengtes, variërend van 88 cm tot 4 meter. De vensterbank wordt vaak gebruikt om producten, zoals plantjes, op te plaatsen. Indien je ruimte hebt voor een extra brede vensterbank en deze aan de onderkant goed verstevigd, kun je er zelfs kussens in leggen en op de vensterbank zitten. Op deze pagina lees je de verschillende mogelijkheden voor je vensterbank.  

 

Bekijk de benodigheden

wat voor type vensterbank wil je? 

Je kunt kiezen uit verschillende soorten vensterbanken. Ga je voor de traditionele houten vensterbank of breng je een andere sfeer in huis met een vensterbank van natuursteen? Hieronder kun je de verschillen lezen tussen deze twee soorten vensterbanken.

Vensterbank - Vensterbank van natuursteen

Natuursteen

Een vensterbank van natuursteen is een vlakke vensterbank. De kleur en structuur van de vensterbank zijn afhankelijk van de aanwezige mineralen in het natuursteen waardoor iedere vensterbank zijn eigen, unieke kleurstelling en structuur heeft. De natuurstenen vensterbanken zijn gepolijst, hierdoor zijn ze glad en glanzend. De eigenschappen van deze vensterbank zorgen er ook voor dat het duurzaam, onderhoudsvriendelijk, hitte- en vorstbestendig is.

 

Vensterbank - Vensterbank van MDF of spaanplaat

MDF of spaanplaat

De welbekende houten vensterbank wordt gemaakt van MDF of spaanplaat. De MDF variant kun je voorzien van een lijst naar eigen keus. Deze lijst wordt ook wel een ‘neus’ genoemd. De toegevoegde waarde van zo'n lijst is dat je de vensterbank over een bestaande vensterbank kunt plaatsen. De neus zorgt er namelijk voor dat de oude vensterbank minder zichtbaar is.  

 

GAMMA heeft 4 soorten houten vensterbanken:

  1. MDF 14 mm - gegrond (eventueel te voorzien van lijst)
  2. MDF 14 mm - gefineerd met 'opdik' rand, daardoor totaal 28 mm
  3. MDF vensterbank voor radiatorbekleding (inclusief roosters)
  4. Spaanplaat 18 mm - gefineerd met 'opdik' rand, daardoor totaal 38 mm

 

 

 

 

 

 

afwerking van je vensterbank 

Gegronde vensterbanken

De gegronde MDF vensterbank is in iedere gewenste kleur af te lakken. De overschilderbare vensterbank is ook met een neus naar keuze te combineren. Hierdoor past de vensterbank in elk interieur. Ontvet en schuur de vensterbank voor je deze gaat aflakken. Het werkt vaak prettig om de vensterbank al éénmaal rondom in de aflak te zetten, zodat je deze na montage alleen nog een tweede keer af hoeft te lakken. Werk ook de onderzijde van de vensterbank goed af. Dit is belangrijk om het intrekken van vocht te voorkomen. 

 

Gefineerde vensterbanken 

Deze vensterbankpanelen zijn gemaakt van spaanplaat of MDF en afgewerkt met een krasvaste toplaag. Voor het afwerken van de kopse kanten gebruik je kantfineer, dat verkrijgbaar is in het bijpassende decor. Je reinigt de vensterbank gemakkelijk met bijvoorbeeld een allesreiniger.

afkorten van houten vensterbanken 

Wil je de vensterbank zagen met een handzaag? Plak dan rondom de vensterbank een stuk doorzichtig plakband over je potlood zaaglijn. Hierdoor splintert de toplaag minder snel. Gebruik een scherpe en fijn getande handzaag. Zaag vooral met rustige bewegingen. Laat de zaag het werk doen!

 

Wil je de vensterbank zagen met een elekrische zaag? Bij het afkorten met een decoupeerzaag houd je de decorzijde onder, dit voorkomst splinteren. Bij gebruik van een cirkelzaag of handzaag houd je de decorzijde boven. 

 

Kanten afwerken 

Je kunt kantenband gebruiken om de zijkant mooi af te werken. Kantenband is met een strijkbout aan te brengen en verder af te werken met een speciaal kantfineer mesje. 

De kopse kanten van de voorgegronde vensterbanken kun je voorbewerken met wat houtlijm op basis van PVAC of een sealer. Daarna kun je het aflakken.