klusadvies
Wand- en plafondbekleding

Wand- en plafondbekleding

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

 

Muren en plafonds kunnen op diverse manieren afgewerkt worden. Naast behangen, stucen en verven kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld schroten, kraaldelen, rabatschroten, wand- en plafondpanelen en wand- en plafondplaten. Sommige van deze producten zijn ook geschikt voor de buitenmuur of vochtige ruimtes. 

 

 

Bekijk de benodigheden

binnen- of buitenmuur afwerken? 

Wil je een binnenmuur of een buitenmuur afwerken? Hieronder zie je welke soorten muurbekleding je kunt gebruiken.

binnenmuur of plafond afwerken 

wand- en plafondbekleding - schrootjes

Schrootjes

Een bekende soort muurbekleding is de smalle houten (wand)-schroot. Houten schroten moet je behandelen met een olie, transparante- of een white- of grey wash beits. Breng voor de bevestiging eerst een regelwerk van latten op de muur of plafond aan, om de 40 cm is voldoende. Daarna timmer je de schroten ‘blind’ op de latten. Schroten worden op de muur meestal in de lengte geplaatst. Het regelwerk bestaat dan uit horizontale latten.

 

wand- en plafondbekleding - kunststof schroten

Kunststof schroten

Kunststof schroten worden veelal in vochtige ruimtes gebruikt. Ze worden ‘blind’ op een regelwerk aangebracht. Door de groef-en-mes verbinding zijn de nieten of spijkers onzichtbaar en krijg je een strakke afwerking. Maak gebruik van een startprofiel, koppelprofiel en vouwhoeken om het geheel netjes af te werken.

 

 

 

 

 

 

wand- en plafondbekleding - MDF schroten

MDF schroten

Schroten van MDF zijn aan de bovenzijde mooi afgewerkt en geven de ruimte een chique uitstraling. De MDF-schroten van CanDo kunnen eenvoudig zonder nieten en spijkers op de muur of het plafond aangebracht worden. Je gebruikt hiervoor een Profix rail en Profix clips. Hierdoor kunnen de schroten blind worden aangebracht. De MDF-schroten op het plafond of muur kun je verder afwerken met bijpassende afdeklatten en plinten.

 

 

wand- en plafondbekleding - decorpanelen

Decorpanelen

Decorpanelen zijn ook van MDF. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende dessins. Net als de schroten kun je de decorpanelen eenvoudig zonder nieten en spijkers op de muur of het plafond aanbrengen. Je gebruikt hiervoor de Profix rail en Profix clips. Plinten en afdeklatten maken het geheel af. In de bouwmarkt zijn deze plinten, afdeklatten en lijsten in allerlei soorten en maten te koop. Gebruik in je hele huis hetzelfde type, dat geeft rust aan het geheel.

wand- en plafondbekleding - Lambrisering

Lambrisering

Bij een lambrisering wordt alleen het onderste deel van de muur bedekt met schroten, kraaldelen of panelen. Een lambrisering kan naast een decoratief effect, ook om praktische redenen worden geplaatst. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de gang als stootbord dienen.  Je kunt er voor kiezen om een lambrisering zelf te maken, maar er zijn ook lambisering sets in de bouwmarkt te koop. Je koopt dan panelen, staanders, binnen- en buitenhoeken en overige afwerkmaterialen. Deze passen allemaal perfect bij elkaar. Een lambrisering kan netjes worden afwerkt met plinten en toplijsten.

 

 

 

 

 

 

 

buitenmuur afwerken 

Zowel blank als geïmpregneerde houten rabatdelen kun je buiten gebruiken. Je brengt hiervoor eerst een regelwerk van latten op de muur aan, om de 40 cm is voldoende.  Daarna timmer je de rabatdelen ‘blind’ op de latten. 

Als je niet zo van de geïmpregneerde rabatdelen kleur houdt, kun je ze schilderen. Neem daarvoor geen verf, maar een dekkende beits, die vochtregulerend is. Het is ook mogelijk om onbewerkte houten rabatdelen te nemen. Je moet ze dan wel van te voren aan beide zijden behandelen met een transparante of dekkende beits.