Plisségordijnen in standaard maten

314 resultaten
Bekijk de TOP 10

Plisségordijnen kopen bij GAMMA

Een plissé is een zeer veelzijdig type gordijn. Hieronder leggen we je uit:

 • Wat zijn plisségordijnen?
 • Wat voor soorten plissé zijn er?
 • Wat is het verschil met andere raamdecoratie?
 • Wat zijn de voordelen van plissé?
 • Waar moet ik op letten voordat ik plisségordijnen koop?

Wat is een plissé gordijn?

Een plisségordijn is een gordijn dat zichzelf opvouwt als je het omhoog trekt. En als je het gordijn weer voor je raam wilt trekken, dan trek je het als een harmonica weer uit de plooi. Het woord 'plissé' betekent dan ook 'geplooid' of 'opgevouwen' in het Frans.

Plissé als raamdecoratie en zonwering binnen

Grofweg hebben alle plisségordijnen twee functies: het bepalen van de sfeer (decoratie) en het tegenhouden van zonlicht. Meer functies lees je hieronder bij ‘Voordelen van plissé’. Maar eerst wat meer over de soorten plisségordijnen die er zijn.

Soorten plisségordijnen

Standaard plissé

Een standaard plisségordijn trek je van boven naar beneden dicht. In opgevouwen toestand zit het gordijn altijd bovenaan je raam. De plisséstof zit aan de bovenzijde vast:
Plisse regulier

Plisségordijnen top down bottom up

Bij top down bottom up kan de plisséstof ook aan de bovenzijde los. Je kunt het plisségordijn van boven naar beneden opentrekken, maar ook van beneden naar boven. Of allebei: dan zit de gordijnstof in het midden van het raam.
Top down bottom up

Dupligordijnen / Dubbele plissé / Duo plissé

Een standaard plisségordijn bestaat uit één opgevouwen scherm. We hebben ook gordijnen die uit twee schermen bestaan. Die worden duo plissé genoemd, of dupligordijnen. Aan de zijkant lijkt het op een honingraat. Dat heeft twee voordelen:

 • Makkelijker verduisterend te maken
 • Je ziet de draden niet, dus eleganter
  Plisse dubbele stof

Voordelen van plissé

Plisségordijnen hebben vele voordelen:

 • Plisségordijnen filteren hard zonlicht tot een aangenaam diffuus licht
 • Ze hebben een isolerende werking, zeker als je duo plissé neemt
 • Dit type gordijnen past in iedere woonstijl
 • Plisségordijnen zijn licht van gewicht en makkelijk op te hangen
 • Daardoor is plissé ook geschikt voor afwijkende ramen, zoals lichtkoepels

Verschil plissé en jaloezie

Een jaloezie bestaan uit horizontale lamellen, die kunnen draaien. Je kunt ze zo kantelen dat ze helemaal los van elkaar zijn, maar ook zorgen dat de lamellen elkaar raken. Plisségordijnen bestaan uit één of twee schermen, dat als een harmonica is op te vouwen of juist uit te vouwen.

Waarop letten voordat je plisségordijnen koopt

 1. Welk type plisségordijn vind je mooi
 2. Welke functie moet het gordijn hebben: wil je in het donker slapen, klik dan in de filters aan de linkerkant van deze pagina op ‘100% verduisterend’
 3. Moet het gordijn alleen van boven naar onder open kunnen, of ook van onder naar boven? In het laatste geval kies je voor top down bottom up plisségordijnen.
 4. Koop je kant-en-klaar plisségordijnen of plissé gordijnen op maat?
 5. Wil je de gordijnen in je kozijn hangen of erbuiten? Dat heet ‘plissé in de dag’ en ‘plissé op de dag’:

in de dag
op de dag

Heb je HR++ glas? Let dan op dat de gordijnen niet te dicht op het raam komen te hangen. Dan is de kans namelijk groter dat er een zogenaamde ‘thermische breuk’ ontstaat. De warmte van de zon komt naar binnen, maar kan niet goed weg door de goede isolerende werking van het raam. Als de lamellen te dicht tegen het raam aan hangen, dan loop je dus het risico op een kapot raam. Het is daarom aan te raden om je lamellen op de dag te monteren als je goed glas hebt.

Plissé gordijnen op maat

Een plisségordijn moet goed passen. Pas dan sluit het goed af, en dat is belangrijk voor zowel zonwering als isolatie, en het staat natuurlijk het mooist. Het fijnste is een plisségordijn bestellen dat meteen past. Dan hoef je hem alleen nog maar even op te hangen. Met de GAMMA plisségordijnen op maat configurator kan dat. Je moet dan eerst wel thuis opmeten. Als je de perfect passende gordijnen binnen krijgt kun je ze met de volgende klusvideo’s ook perfect ophangen:

Plissé gordijn ophangen en inkorten

Je kunt plisségordijnen dus op twee verschillende plekken bij je raam monteren. Voordat je gaat meten en bestellen, moet je besluiten welk montagesysteem jij wilt:

Plissé in de dag: binnen het kozijn

Als je een plissé gordijn in de dag monteert, dan blijft de raambekleding blijft binnen het kozijn. Het gordijn zit dan dus dicht op het raam.
Als je kant-en-klaar plissé koopt, moet je ze zelf inkorten. Daarvoor hebben we handige klusvideo’s gemaakt:

Plissé op de dag: op het kozijn

Het alternatief is: op de dag. Dat betekent: op het kozijn. Het gordijn gaat dan helemaal voor je raam en kozijn langs. Ook daarvoor hebben we klusvideo’s, zowel voor standaard plissé als top down bottom up:

Inkortservice plisségordijnen

Geen tijd of zin om het zelf te doen? Maak dan gebruik van GAMMA's inkortservice plisségordijnen. Dan wordt het plisségordijn vanuit de standaardmaten alsnog voor jou precies op maat ingekort.

Alternatieven voor plisségordijnen

Zoek je toch een gordijn, rolgordijn, jaloezie, of wil je ter inspiratie andere soorten raamdecoratie zien, ga dan naar de algemene pagina met raamdecoratie.

Plissé voor dakramen

Heb je een plisségordijn nodig voor een dakraam? Ga dan naar de pagina met speciale dakraam plisségordijnen.

Recent bekeken