klusadvies
Kippenhok

Kippenhok maken

10 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kippen zijn gezellige huisdieren en leveren u bovendien verse eieren op. Dit kippenhok is geschikt voor kleinere tuinen en biedt ruimte aan 3-4 kippen. In verband met burenoverlast is het verstandig om geen haan te nemen.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.
 

Bekijk de benodigheden
01

Hoekpalen afzagen

Zaag 4 hoekpalen af op 146 cm. Maak de zijwanden van het hok, elk van 13 planken van 79 cm lang die u aan de palen schroeft.

Tip!
Voor een klus als deze is een elektrische afkortzaag ideaal.

02

Bovenste vloerdelen vastzetten

Teken op beide zijwanden de dakrand af, zoals op de tekening, en zaag de wanden schuin af. Zet de bovenste vloerdelen met een spijkertje aan de onderliggende vast. Schroef aan de binnenzijde rondom balkjes (44x44 cm) tussen de palen.
03

Zijwanden verbinden

Verbind beide zijwanden van het hok met vloerdelen van 103,6 cm lang. Voor de voorzijde heeft u 12,voor de achterzijde 10 stuks nodig. Schaaf bij de bovenste vloerdelen de messing af. Schaaf het bovenste vloerdeel van de voor- en achterwand schuin af, zodat deze de lijn van het dak volgt.

Tip!
De etiketten op het hout zitten vaak hardnekkig vast.
Als u ze met de föhn verwarmt, zijn ze makkelijk los
te trekken en blijven geen lijmresten achter.

04

Uitsparingen uitzagen

Zaag uitsparingen van 44x44 cm uit de hoeken van de bodemplaat. Schroef de bodem vast tegen de balkjes van de zijwanden en aan de voor- en achterwand.

 

05

Balkje uit bodemplaat verwijderen

Zaag in de voorkant een boog uit van 25 cm breed en 3,5 vloerdelen hoog. Verwijder op die plaats het balkje van de bodemplaat.
06

Opening maken

Zaag in de zijwand een opening uit van 40 cm breed en 7 vloerdelen hoog. Verwijder op die plaats het balkje van de bodemplaat. Schroef aan de binnenkant een balkje (44x44 mm) aan weerszijden van de opening.
07

Deurtje maken

Maak een deurtje door de uitgezaagde vloerdelen aan de binnenzijde met elkaar te verbinden, door middel van 2 vloerdelen. Aan de onderzijde blijft 18 mm vrij. Schaaf de messing af en bevestig het deurtje aan het hok met behulp van 2 staarthengen.
08

Schaven

Schroef de korte (achterste) dakplaat op het hok. Schaaf de lange (voorste) dakplaat schuin af en schroef ook deze vast.

09

Hok op poten zetten

Verwijder de messing bij 2 vloerdelen van 210 cm en 2 van 100 cm lang. Schroef de lange vloerdelen tegen de onderkant van de poten van het hok, zodat ze aan de achterzijde 18 mm uitsteken. Schroef een van beide korte vloerdelen tussen de achterste poten.
10

Staanders bevestigen

Schroef de 4 staanders (balkjes van 135 cm lang) tegen de binnenkant van deze vloerdelen: ter hoogte van de dakrand (schuin afzagen) en aan het uiteinde. Monteer tot slot het overgebleven vloerdeel van 1 m. lang.
11

Bovenrand maken

Schaaf de messing af van 2 vloerdelen van 68 cm en 1 van 100 cm lang. Maak met behulp van deze planken de bovenrand van de ren. Hun bovenkant lijnt met de bovenkant van het dak.
12

Dakleer vastzetten

Zet het dakleer op het dak vast met behulp van asfaltnagels. Sla het aan de voor- en achterzijde om en fixeer het met een latje dat u in het dak schroeft.

 

13

Noklijn afwerken

Maak de windveren door de messing te verwijderen bij 2 vloerdelen van 120 cm en 2 van 58 cm lang. Zet de voorste, lange windveren tijdelijk vast, zo dat hun bovenkant lijnt met de bovenkant van het dak. Teken de noklijn loodrecht af, zaag de vloerdelen op maat en schroef ze tegen het hok. Maak op dezelfde manier de achterste windveren. Schuur de nok zondig bij.

 

14

Daklijsten op maat zagen

Zaag de daklijsten (18x 55 mm) op maat. Zet ze met spijkertjes (verloren kop) boven op de windveren vast.
15

Deurtje in staander zetten

Maak een deurtje van 2 latten van 109 en 2 van 56 cm. Verbind deze latten met behulp van raamijzers. Zet het deurtje met 2 scharnieren aan de staander vast.

16

Treden maken

Voorzie de strook underlayment (20x70 cm) van enkele treden, gemaakt van strookjes resthout.

 

17

Geheel schuren en lakken

Zet het geheel in de tuinbeits, minimaal 2 lagen (tussendoor licht opschuren). Grond de daklijsten, schuur ze en lak ze af (wit).

18

Kippengaas aanbrengen

Breng het kippengaas in delen aan: knip de delen stuk voor stuk op maat en zet ze vast met behulp van krammen.
19

Knip op het deurtje

Voorzie het deurtje van het hok van een knip en het deurtje van de ren van een sluithaakje.

Hout bewerken

 

Onder hout bewerken verstaan we bijvoorbeeld: meubels, kozijnen of deuren (op maat) maken. Waarschijnlijk doet u dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het zal u ongetwijfeld niet verbazen dat het verkeerde gebruik van de zaag verreweg de meeste ongevallen veroorzaakt. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende.

 

Wat te doen?

Zet uw werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan u zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat u van plan was.

Weet hoe u de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan uw handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor uw klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.

Draag geen losse kleding
Losse kleding (wijde mouwen, stropdas, sjaal) kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden (ketting, armband, ring) en losse lange haren. Doe sieraden af, en bind uw haar in een staart of doe een pet op.

Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat u wegschietende deeltjes in uw oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (22)  • Gereedschappen (11)
Meer informatie over kippenhok maken :