stappenplan

Hoe monteer ik een deurveer?

Wil je een binnendeur automatisch laten sluiten? Dat kan met een deurveer of deursluiter. Bij GAMMA kun je verschillende modellen deurveren en deursluiters vinden. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je niet alleen een deursluiter plaatst, maar ook hoe je diverse deurveren kunt monteren.

Deursluiter met geleiderol

deursluiter gamma
stap 1

De deursluiter bevestigen

Bevestig de deursluiter op ongeveer 10 cm boven de vloer op het deurkozijn. Doe dit aan de scharnierzijde van de deur.

deursluiter monteren
stap 2

De sluiterstang tegen de deur plaatsen

Plaats de sluiterstang tegen de gesloten deur. Zorg ervoor dat deze mooi horizontaal staat. Sluit de deur en plaats de geleiderol achter de top van de sluiterstang. Markeer de schroefgaten en schroef deze op de deur.

deursluiter bijstellen
stap 3

De deursluiter bijstellen

Probeer of de deur mooi sluit. Is dit niet zo? Stel de deursluiter dan bij door tijdelijk het borgpennetje uit het veerhuis te verwijderen. Steek een dunne inbussleutel in een van de gaatjes en span de veer aan. Plaats het borgpennetje weer terug.

Deurveer met scharnierpen

scharnierpen
stap 4

De bovenste scharnierpen verwijderen

Ga je een deurveer met scharnierpen gebruiken? Deze deurveer is geschikt voor een stompe deur (stompe deuren vallen in hun geheel in het deurkozijn) met een normaal scharnier. Verwijder als eerste de scharnierpen uit de bovenste scharnier.

deurveer scharnierpen
stap 5

De deurveer over de verlengde scharnierpen schuiven

Schuif de deurveer over de verlengde scharnierpen. Trek de veer een beetje open, zodat de veerpootjes in een lijn komen. De veer staat dus al een beetje op spanning. Schuif het geheel in het bovenste scharnier.

Deurveer: een recht model

deurveer recht model
stap 6

Een recht model deurveer plaatsen

Wil je een recht model deurveer gebruiken? Deze zijn geschikt voor stompe deuren met paumellescharnieren. Trek de veer enigszins open, waardoor de veerpootjes in een lijn komen. De veer staat dus al een beetje op spanning. Schuif het geheel over de kop van het bovenste paumellescharnier.

Deurveer: een hoekmodel

deurveer hoekmodel
stap 7

Een hoekmodel plaatsen

Deze deurveer is geschikt voor een opdekdeur met paumellescharnieren. Het hoekmodel kan alleen gebruikt worden als de scharnierzijde van de deur ook daadwerkelijk in de hoek van de kamer staat. Duw de veer enigszins in elkaar. Er staat dus al een beetje spanning op de veer. Schuif het geheel over de kop van het bovenste paumellescharnier. Zorg ervoor dat het korte pootje op de deur valt en het lange pootje tegen de (zij)muur.

Deurveer voor een opdekdeur

deurveer demonteren
stap 8

De deurveer demonteren

Deze deurveer is geschikt voor een opdekdeur met paumellescharnieren. Demonteer als eerste de totale deurveer.

deurveer gamma
stap 9

Het houdertje bevestigen

Bevestig het houdertje boven het bovenste scharnier tegen het deurkozijn. Zorg ervoor dat het houdertje mooi verticaal staat en dat je deze op ongeveer 3 mm van de deurrand plaatst. Het veerplaatje moet later tegen de deur kunnen vallen.

deurveer plaatsen
stap 10

De veer plaatsen

Plaats de veer tussen de houder, met het veerplaatje aan de bovenkant en tegen de zijkant van de deur. Schuif de pen boven in de houder en duw de veer naar benden. Fixeer deze aan de onderkant van de houder met het bijgeleverde moertje.

Gebruikt bij dit advies

Benodigdheden

Materialen (0)

Meer klusadvies

deurbeslag-buitendeur-of-binnendeur-kiezen-Thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
hordeur-plaatsen-Thumbnail
Hoe plaats ik een hordeur? stappenplan
slot-binnendeur-vervangen-Thumbnail
Hoe monteer ik het insteekslot van mijn binnendeur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in