stappenplan

Hoe bedek ik mijn dak met EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking is gemakkelijk aan te brengen: geen gedoe met een brander of losse rollen dakbedekking. Deze rubberen dakbedekking is gegarandeerd waterdicht, omdat je het naadloos aanbrengt dankzij de elasticiteit van het materiaal. EPDM is geschikt voor platte en licht hellende daken en is bestand tegen extreme weersomstandigheden en gaat zeker 40 jaar mee. Een EPDM-dak is wortelwerend en daardoor prima geschikt voor groendaken. Deze daken houden water vast en zijn isolerend.

Tip!

Heeft jouw dak een rechthoekige vorm? Zo niet, verdeel het dak dan eerst in denkbeeldige rechthoeken. Je gebruikt dan twee stukken EPDM-folie die je later over elkaar heen laat overlappen en dan vastlijmt met FlexiFoil Overlapping.

Tip!

Je hoeft de oude dakbedekking niet te verwijderen. Verwijder wel alle kiezels en veeg het hele dak grondig schoon. Zet het dak vervolgens in de dakprimer. Zo fixeer je reststof en loszittende deeltjes.

epdm dak maken
stap 1

Rol de EPDM-folie uit

Rol de EPDM-folie uit op het dak dat je wil bedekken en vouw het helemaal open. Laat dit minimaal een uur "rusten" zodat alle vouwen verdwijnen. 

dak opmeten epdm
stap 2

Het dak opmeten en lijmen

Vouw de helft van de dakbedekking op, zodat de zijde die je op het dak gaat lijmen, naar boven staat. Meet van alle zijden van het dak een afstand van 15 centimeter op, binnen deze 15 centimeter breng je voor nu nog geen lijm aan.

Breng de FlexiFoil Oppervlaktelijm aan op het middenstuk van het dak en smeer het vervolgens uit met een roller.

Tip!

Gebruik een slaglijnmolen om de 15 centimeter van de dakopstand duidelijk en recht te markeren.

epdm dakbedekking zelf aanbrengen
stap 3

Gladstrijken en de andere helft lijmen

Rol de EPDM-folie voorzichtig terug en strijk telkens elk deel met je handen glad zodat de folie goed contact maakt met het dak en de lijm. Laat de EPDM-folie naar boven toe opgevouwen bij de 15 centimeter van de dakopstanden, deze lijm je pas later vast.

Doe dit vervolgens ook voor de andere helft van het dak.

Als je dak niet rechthoekig is, en dus uit meerdere rechthoeken bestaat, voer je deze stap ook uit voor de rest van het dak. Laat de EPDM folie wat overlappen met de folie die je al hebt gelijmd, lijm de overlapping nog niet vast.

plak spijkerrol epdm
stap 4

De dakopstanden lijmen

Om de randen van het dak en de dakopstand te bedekken met EPDM gebruik je Flexifoil opstandenlijm. Spuit de lijm op het dak, de dakopstand en de EPDM-folie. Wacht tot de lijm vingerdroog is en klap de folie zorgvuldig terug op zijn plaats. Druk vervolgens de folie goed aan met behulp van een handroller.

epdm dakbedekking aanbrengen
stap 5

De hoeken en overlappingen lijmen

Om de hoeken te bedekken, vouw je de EPDM-folie tot een puntzak en lijm je de folie als het ware op zichzelf vast. Knip nooit in de binnenhoeken van de dakbedekking, dan is de folie niet meer waterdicht.

Vouw de folie ook plat over de dakranden.

Gebruik de FlexiFoil Overlappinglijm voor het vastlijmen van de twee stukken EPDM (als jouw dak niet rechthoekig is). Lijm de tweede rechthoeken aan elkaar met de kitspuit en een aandrukroller. Zorg ervoor dat bij de naden de lijn onder de naad uitkomt en volledig afsluit.

epdm vouwen
stap 6

Buitenhoeken lijmen en dakrandprofielen bevestigen

Plaats de buitenhoeken op de dakrand. Zet deze met daklijm en zelfborende schroeven vast. Snijd het overtollige folie af en bevestig de dakrandprofielen.

Meer klusadvies

8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Klusadvies - daken - Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak? - Thumbnail
Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak? keuzehulp
Klusadvies - daken - Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? - Thumbnail
Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? keuzehulp
Dakgoot plaatsen mob
Hoe plaats ik een dakgoot? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe plaats ik een dakraam? - Thumbnail
Hoe plaats ik een dakraam? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in