stappenplan

Hoe bedek ik mijn dak met EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking is gemakkelijk aan te brengen: geen gedoe met een brander of losse rollen dakbedekking. Deze rubberen dakbedekking is te gebruiken op een bitumen, hout, beton en een PIR-platen ondergrond. Daarnaast is de dakbedekking gegarandeerd waterdicht, omdat je het naadloos aanbrengt dankzij de elasticiteit van het materiaal. EPDM is geschikt voor platte en licht hellende daken en is bestand tegen extreme weersomstandigheden en gaat zeker 40 jaar mee. Een EPDM-dak is wortelwerend en daardoor prima geschikt voor groendaken. Groendaken houden water vast en zijn isolerend.

Tip!

Heeft jouw dak een rechthoekige vorm? Zo niet, verdeel het dak dan eerst in denkbeeldige rechthoeken. Je gebruikt dan twee stukken EPDM-folie die je later over elkaar heen laat overlappen en dan vastlijmt met FlexiFoil Overlapping.

Tip!

Je hoeft de oude dakbedekking niet te verwijderen. Verwijder wel alle kiezels en veeg het hele dak grondig schoon. Zet het dak vervolgens in de dakprimer. Zo fixeer je reststof en loszittende deeltjes.

stap 1

Het opmeten van je dak

Bij het opmeten van je dak is het belangrijk om ook de opstaande randen te meten en om hier nog eens 20 centimeter bij op te tellen.

epdm dak maken
stap 2

Rol de EPDM-folie uit

Rol de EPDM-folie uit op het dak dat je wil bedekken en vouw het helemaal open. Laat dit minimaal een half uur "rusten" zodat alle vouwen verdwijnen. 

dak opmeten epdm
stap 3

Het dak opmeten en lijmen

Vouw de helft van de dakbedekking op, zodat de zijde die je op het dak gaat lijmen, naar boven staat. Meet van alle zijden van het dak een afstand van 15 centimeter op, binnen deze 15 centimeter breng je voor nu nog geen lijm aan.

Breng de FlexiFoil Oppervlaktelijm eenzijdig aan op het oppervlak. Begin in het midden van het dak en smeer het vervolgens uit met een vachtroller.

Tip!

Gebruik een slaglijnmolen om de 15 centimeter van de dakopstand duidelijk en recht te markeren.

epdm dakbedekking zelf aanbrengen
stap 4

Gladstrijken en de andere helft lijmen

Rol de EPDM-folie voorzichtig terug en strijk telkens elk deel met je handen glad zodat de folie goed contact maakt met het dak en de lijm. Laat de EPDM-folie naar boven toe opgevouwen bij de 15 centimeter van de dakopstanden, deze lijm je pas later vast.

Doe dit vervolgens ook voor de andere helft van het dak.

Als je dak niet rechthoekig is, en dus uit meerdere rechthoeken bestaat, voer je deze stap ook uit voor de rest van het dak. Laat de EPDM folie 20 centimeter overlappen met de folie die je al hebt gelijmd, lijm de overlapping nog niet vast.

plak spijkerrol epdm
stap 5

De dakopstanden lijmen

Om de randen van het dak en de dakopstand te bedekken met EPDM gebruik je Flexifoil opstandenlijm. Spuit de lijm op het dak, de dakopstand en de EPDM-folie. Wacht tot de lijm vingerdroog is en klap de folie zorgvuldig terug op zijn plaats. Druk vervolgens de folie goed aan met behulp van een handroller.

Tip!

Vang dit onderdeel stapsgewijs aan en begin met de folie te verlijmen op het dak. Daarna verlijm je de verticale kant van de dakopstand en plaats je de folie hiertegen om tot slot te eindigen met het verlijmen en bedekken van de horizontale kant. Op deze manier verzeker je jezelf van een zo goed mogelijk resultaat.

epdm dakbedekking aanbrengen
stap 6

De hoeken lijmen

Om de hoeken te bedekken, vouw je de EPDM-folie tot een puntzak en lijm je de folie als het ware op zichzelf vast. Knip nooit in de binnenhoeken van de dakbedekking, dan is de folie niet meer waterdicht.

Vouw de folie ook plat over de dakranden.

stap 7

Overlappingen lijmen

Als je op jouw dak twee stukken EPDM-folie gebruikt, lijm je ze overlappend op elkaar vast.
Een plat dak helt altijd een beetje af, gebruik een waterpas om te kijken waar het laagste deel van je dak ligt. Zorg er voor dat de folie op het lage deel van het dak, onder het andere stuk folie valt bij de overlapping.

Leg de twee stukken folie overlappend op elkaar en trek met een witte stift een lijn op de onderste folie, waar de naad valt.
Trek daarna twee evenwijdige lijnen op 2cm en 10cm van de eerste stiftlijn op de onderste folie.

Breng vervolgens de FlexiFoil Overlappinglijm aan op de onderste folie tussen de tweede en derde stiftlijn.

Breng ook FlexiFoil Overlappinglijm aan op de overlap van de bovenste folie.

Gebruik Flexi-Foil Details & Naden tussen in de 2cm strook tussen eerste en tweede stiftlijn.

Druk de overlapping aan met de Aandrukroller totdat de lijm vanonder uit de overlapping komt om een waterdichte afwerking te garanderen.

epdm vouwen
stap 8

Buitenhoeken lijmen en dakrandprofielen bevestigen

Snijd de overtollige folie weg en plaats de buitenhoeken op de dakrand. Zet deze met daklijm en zelfborende schroeven vast. Snijd het overtollige folie af en bevestig de dakrandprofielen.

stap 9

Waterafvoer plaatsen

Om het water af te voeren is er een uitloop benodigd. Deze hebben we beschikbaar in 2 soorten; inpandige uitloop (cirkelvormig) en stadsuitloop (uitpandig) (vierkant) in verschillende afmetingen. Teken de afvoerpijp af op de plaats waar de afvoer moet komen. Knip vervolgens het gat in het EPDM met een schaar.

Steek de uitloop in het gat en breng de Aquaplan EPDM daklijm aan om de uitloop waterdicht te hechten. Gebruik tot slot de aandrukroller om de naden weg te werken en te zorgen dat de uitloop goed hecht.

Meer klusadvies

8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
soorten-dakbedekking-kiezen-Thumbnail
Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak? keuzehulp
soorten-golfplaten-kiezen-Thumbnail
Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? keuzehulp
dakgoot-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats ik een dakgoot? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe plaats ik een dakraam? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een Velux dakraam? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in