stappenplan

Hoe bedek ik mijn dak met EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking is gemakkelijk aan te brengen: geen gedoe met een brander of losse rollen dakbedekking. Dit rubberen dak is gegarandeerd waterdicht, omdat je het naadloos aanbrengt. EPDM is geschikt voor platte en licht hellende daken.

Tip!

Een EPDM-dak is wortelwerend en daardoor prima geschikt voor groendaken. Deze daken houden water vast en zijn isolerend.

epdm dak maken
stap 1

Het dak in rechthoeken verdelen

Verdeel het dak in denkbeeldige rechthoeken.

dak opmeten epdm
stap 2

Het dak opmeten

Meet de lengte en breedte van de rechthoeken op. Vergeet niet de hoogte van de opstaande randen en de breedte van de daklijst mee te nemen bij het opmeten.

epdm dakbedekking zelf aanbrengen
stap 3

Het totaaloppervlak berekenen

Tel bij zowel de lengte als de breedte 20cm extra op.

Tip!

Voor iedere rechthoek maak je een aparte berekening. Je krijgt dan ook twee stukken EPDM, die je later aan elkaar lijmt.

plak spijkerrol epdm
stap 4

De plak-spijkerrol aanbrengen

In deze video is de bestaande dakbedekking verwijderd. Doe jij dit ook? Breng dan eerst een nieuwe onderlaag aan met een plak-spijkerrol. Bekleed ook de opstaande randen en zorg voor een baanoverlap van 7 tot 10 cm. Spijker de onderlaag bij de naden op de houten dakplaten vast met daknagels. Laat de rest vrij van het dak om te voorkomen dat er plooien of blazen ontstaan.

Tip!

Je hoeft de oude dakbedekking niet te verwijderen. Verwijder wel alle kiezels en veeg het hele dak grondig schoon. Zet het dak vervolgens in de dakprimer. Zo fixeer je reststof en loszittende deeltjes. Je kunt ook nog PIR-isolatieplaten aanbrengen op de onderlaag. Schroef deze met bevestigingsplaatjes vast op het hout.

epdm dakbedekking aanbrengen
stap 5

De EPDM dakbedekking uitrollen

Rol de rol EPDM-rubber uit over het dak. Verdeel het gelijkmatig over het oppervlak en laat het een uur ‘rusten’. Het rubber komt namelijk bij het oprollen in de fabriek enigszins onder spanning te staan. Door het rusten krijgt het zijn natuurlijke spanning terug.

epdm vouwen
stap 6

De EPDM-folie terugvouwen

Vouw het EPDM-folie over de korte kant voor de helft terug.

epdm dak slaglijnmolen
stap 7

Lijnen aanbrengen met de slaglijnmolen

Breng om de 50 cm een lijn aan met de slaglijnmolen. Begin vlak voor de teruggevouwen folie. Herhaal dit tot aan ongeveer 10 cm voor de dakrand. Rol de molen uit en span deze aan. Trek aan het aangespannen lijntje van de molen. Zo laat de slaglijnmolen een lijn van blauw krijt achter.

Hoe bedek ik mijn dak met EPDM dakbedekking?
stap 8

De EPDM-lijm aanbrengen

Breng met de kitspuit een eerste streep EPDM-lijm aan. Start bij de omgevouwen rol dakbedekking. Begin links met lijmen op ongeveer 10 cm voor de dakrand en eindig rechts ook op ongeveer 10 cm van de dakrand.

Tip!

Bij het aanbrengen van de EPDM-folie moet je soms al tijdens het lijmen een gat knippen voor een bestaande rookgasafvoer. Knip het gat secuur uit en plaats het folie over en om de afvoer. Bij de afwerking knip je een manchet op maat en plak je deze met meerdere strepen kit vast rondom de rookgasafvoer.

aandrukrol epdm gamma
stap 9

Het EPDM weer uitvouwen en aandrukken

Vouw het folie weer uit op de lijmstreep en rol het stevig aan met de roller. Leg op deze manier het folie over alle lijmstrepen en rol dit stevig aan.

epdm folie plakken
stap 10

De andere helft van het folie plakken

Klap de nog niet gelijmde tweede helft van het folie terug en herhaal de stappen met de slaglijnmolen, kitspuit en aandrukroller. Breng op 50 cm van het midden weer een slaglijnstreep en EPDM-lijm aan. Rol telkens het folie over de lijm en rol dit stevig aan. Ook hier werk je door tot aan 10 cm voor de dakrand.

epdm aan elkaar lijmen
stap 11

De twee rechthoeken aan elkaar lijmen

Lijm nu de tweede rechthoeken aan elkaar met de kitspuit en de aandrukroller. Zorg ervoor dat bij de naden de lijn onder de naad uitkomt en volledig afsluit.

epdm dakbedekking randen
stap 12

De randen van het dak afwerken

Sla de dakbedekking terug. Breng 1 cm voor de opstaande rand een lijmstreep aan. Spuit een tweede lijmstreep op de helft van de opstaande rand en een derde bovenop de rand. Vouw het EPDM over de dakrand en en rol het goed aan.

epdm hoeken plakken
stap 13

De EPDM in de hoek duwen

Knip nooit de binnenhoeken van de dakbedekking, maar vouw deze tot een puntzak. Duw de puntzak plat en vouw de flappen over de dakrand. Lijm de flappen tot aan de rand toe vast.

epdm dak afwerking
stap 14

Het EPDM-dak afwerken

Werk het dak met EPDM af met hemelwaterafvoer, hoekstukken en dakrandprofielen. Snijd met een mes een opening in het EPDM-folie. Plaats tijdelijk de afvoer met het manchet en teken dit af met een krijtje of krijtstift.

epdm dak afvoer
stap 15

Lijm aanbrengen rond het geknipte gat

Verwijder de afvoer en breng meerdere strepen lijm aan rond het geknipte gat.

epdm dakbedekking afvoer
stap 16

De hemelwaterafvoer plaatsen

Plaats de hemelwaterafvoer en rol deze aan.

epdm dak hoekstuk
stap 17

Een hoekstuk plaatsen

Gebruik een voorgevormd hoekstuk voor een L-vormig dak of schoorsteen. Teken de contouren af en haal het hoekstuk weg. Breng binnen de contourlijn en halverwege de opstaande rand lijm aan. Plak het hoekstuk en rol deze aan.

epdm buitenhoek plaatsen
stap 18

De buitenhoeken plaatsen

Plaats over de buitenhoeken de voorgevormd buitenhoek op de dakrand. Zet deze met daklijm en zelfborende schroeven vast. Snijd het overtollige folie af. Bevestig ook de rechte dakrandprofielen.

epdm dakrandprofielen
stap 19

De dakrandprofielen plaatsen

Bevestig tot slot de rechte dakrandprofielen.

Benodigdheden

Meer klusadvies

8796351397918
Hoe kit ik kieren en naden dicht? stappenplan
Klusadvies - daken - Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak? - Thumbnail
Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak? keuzehulp
Klusadvies - daken - Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? - Thumbnail
Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? keuzehulp
Klusadvies - daken - Hoe plaats ik een dakgoot? - Thumbnail
Hoe plaats ik een dakgoot? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe plaats ik een dakraam? - Thumbnail
Hoe plaats ik een dakraam? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in