keuzehulp

Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak?

Wil jij het dak bedekken van jouw schuur of van een nieuwe, kleine aanbouw? Dan heb je de keuze uit diverse soorten dakbedekking. Maar welke soort kies je? En welk materiaal is het meest geschikt? GAMMA vertelt je meer over de soorten dakbedekking.

Platte daken

Voor een plat dak, zoals het dak van een aanbouw, heb je de keuze uit dakbedekking die je kunt lijmen (plakrollen) en dakbedekking die je kunt branden (brandrollen). Al deze rollen zijn gemaakt van bitumen, een harsachtige substantie. Ook heb je altijd een onderlaag nodig, waarmee je het platte dak isoleert en waterbestendig maakt.

Alle bitumen dakrollen

Lijmen

Dakbedekking die je kunt lijmen is EPDM-folie. Hiervoor kun je speciale EPDM-lijm gebruiken. Een ander soort lijmbare dakbedekking zijn de bitumineuze dakrollen die je met een koudlijm op het dak lijmt. Koudlijm is een harsachtige lijm die blijvend elastisch is. Deze lijm breng je aan op een onderlaag met een rotvrije glasvliesinlage.

Alle soorten daklijm

Branden

Dakbedekking om te branden bestaat uit bitumineuze dakrollen die je met behulp van een brander op het platte dak bevestigt. Ook hier breng je eerst een onderlaag aan die een rotvrije glasvliesinlage bevat, zodat je dak goed geïsoleerd is en is beschermd tegen Uv-stralen. Bestaat de onderlaag uit geblazen bitumen? Verminder dan de intensiteit van de brander.

Alle dakbranders

Schuine daken

Voor een schuin dak kun je golfplaten, dakpanplaten of shingles gebruiken. Als je voor golfplaten gaat, kun je kiezen uit diverse materialen. Dakpanplaten zijn platen waarmee je snel een groot aantal dakpannen plaatst. Liever iets decoratiefs? Kies dan voor dakshingles, een trend die overgewaaid is uit de Verenigde Staten.

Golfplaten

Kleinere gebouwen of afdakjes, zoals tuinhuisjes, garages en carports, lenen zich perfect voor een golfplaten dak. Hierbij is het van belang dat het dak enigszins schuin afloopt: minimaal 7°. Je kunt kiezen uit vier soorten golfplaten: bitumen golfplaten en drie golfplaatsoorten – die meer licht doorlaten – van PVC, PET of polyester.

Alle golfplaten

Dakpanplaten

Met een dakpanplaat monteer je in een keer 35 dakpannen. Hierdoor leg je snel een nieuw pannendak. Dit lichtgewicht dakpannenconcept is toepasbaar op alle hellende daken, zoals die van vakantiehuisjes, carports of dierenhokken. De dakpanplaten zijn gemaakt van metaal en zijn voorzien van bijbehorende windveren en nokstukken.

Alle dakpanplaten

Shingles

Dakshingles aanbrengen – een van oorsprong Amerikaanse trend – wordt in Nederland steeds populairder. Deze decoratieve soort dakbedekking wordt veel gebruikt voor tuinhuisjes of balkonoverkappingen. Een dak bedekken met shingles zorgt niet alleen voor een decoratief geheel, maar is ook veel eenvoudiger dan het aanbrengen van dakpannen. Je hebt keuze uit rechte of afgeronde dakshingles.

Alle dakshingles

Meer klusadvies

Klusadvies - daken - Hoe bedek ik mijn dak met EPDM dakbedekking? - Thumbnail
Hoe kan ik zelf EPDM dakbedekking aanbrengen op mijn dak? stappenplan
golfplaten-leggen-Thumbnail
Hoe maak ik een golfplaten dak? stappenplan
dakshingles-leggen-Thumbnail
Hoe plaats ik dakshingles op mijn dak? stappenplan
soorten-golfplaten-kiezen-Thumbnail
Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? keuzehulp
dakgoot-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats ik een dakgoot? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in