keuzehulp

Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak?

Dakbedekking is er in vele soorten en maten. Een dak van een woonhuis waterdicht krijgen vergt jarenlang vakmanschap en zul je dat wellicht uitbesteden aan een professional. Maar een dak van een schuur of kleine aanbouw bedekken is voor de gemiddelde klusser een klus die te overzien is. Uit welke materialen heb je keuze? GAMMA vertelt je meer over soorten dakbedekking.

Platte daken

Voor een plat dak heb je de keuze uit dakbedekking die je kunt lijmen en dakbedekking die je kunt branden.

Lijmen

Dakbedekking om te lijmen is EPDM-folie, waar je later ook gemakkelijk een groendak van kunt maken. Voor meer informatie zie: Plat dak bedekken met EPDM.
Een ander soort dakbedekking om te lijmen zijn de bitumineuze dakrollen die je met een koudlijm op het dak lijmt. Dit doe je op een onderlaag die een rotvrije glasvliesinlage bevat.

Branden

Dakbedekking om te branden bestaat uit bitumineuze dakrollen die je met behulp van een brander op het platte dak bevestigt. Ook hier breng je eerst een onderlaag aan die een rotvrije glasvliesinlage bevat.

Schuine daken

Golfplaten

Kleinere gebouwen zoals tuinhuisjes, garages en carports lenen zich perfect voor een golfplaten dak. Het dak moet wel enigszins schuin aflopen (minimaal 7°). Er bestaan grofweg 4 soorten golfplaten: de bitumen golfplaat en 3 min of meer lichtdoorlatende soorten van pvc, pet en polyester. Kijk voor meer informatie op de pagina Golfplaten dak maken.

Bekijk het assortiment

Aquaplan dakpanplaten

Met een Aqua-Pan dakplaat van Aquaplan plaats je in 1 keer 35 dakpannen. Hierdoor leg je snel een nieuw pannendak. Dit lichtgewicht en modulair dakpannenconcept is toepasbaar op alle hellende daken, zoals die van tuin- en vakantiehuisjes, carports of dierenhokken.

Het geheel bestaat uit metalen dakpanplaten met bijbehorende windveren en nokstukken. Het past op ieder dak en de pannen kunnen zowel in de hoogte als in de breedte met elkaar overlapt worden zonder dat je hoeft te snijden, zagen of knippen. Aquaplan dakplaten zijn ook geschikt voor renovatie van bijvoorbeeld shingledaken. De dakplaten plaats je gewoon over de oude shingles. Kijk ook op Dak bedekken met Aquaplan dakpanplaat.

Bekijk het assortiment

Shingles

Het gebruik van shingles is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Shingles worden in Nederland steeds populairder, zeker voor zaken als tuinhuisjes en balkonoverkappingen. Een dak bedekken met shingles is niet alleen decoratief, maar ook veel eenvoudiger dan het aanbrengen van dakpannen. Er bestaan twee soorten shingles: recht en afgerond. Zie voor meer informatie: Shingledak maken.

Bekijk het assortiment
Deze keuzehulp komt voor in