stappenplan

Hoe maak ik een golfplaten dak?

Golfplaten zijn ideaal voor het maken van dakbedekking voor je tuinhuis, garage en carport. Voorwaarde is wel dat het golfplaten dak schuin afloopt (in ieder geval 7°), dat is een minimaal afschot van 7 cm per meter. Er bestaan over het algemeen vier soorten golfplaten: bitumen, PVC, PET en polyester golfplaten. De prijs is afhankelijk van het materiaal en loopt uiteen van 12.- tot 50.-. In dit stappenplan voor het maken van een golfplaten dak gebruiken we bitumen golfplaten. Wist je dat de bitumen golfplaten het beste bestand zijn tegen fikse hagelbuien?

Let op!

Denk aan je veiligheid. Gebruik een goede trap met anti-sliptreden en zorg dat deze stabiel staat. Draag ook werkhandschoenen en stevige schoenen.

golfplaten leggen
stap 1

Het aantal golfplaten berekenen

Bereken het aantal golfplaten dat je nodig hebt. Houd bij het bepalen van het aantal platen rekening met een overlap in de breedte van ten minste een complete golf en een overlap in de lengte van minimaal 15 cm. Let op: dit verschilt per soort golfplaat en de hellingshoek van het dak.

constructie golfplaten dak
stap 2

Een stevige constructie maken voor de golfplaten

Zorg voor voldoende ondersteuning van de golfplaten, bijvoorbeeld door plaatmateriaal dat je met houten balken ondersteunt. Het transparante effect gaat dan wel verloren. Wil je liever een lichtere constructie? Ondersteun de golfplaten dan met regels (bijvoorbeeld 4 x 4 cm) die je elke 30 cm plaatst.

De afstand tussen de balken is afhankelijk van het soort plaat en van de hellingshoek van het dak. Voor bitumen platen uit dit stappenplan geldt: houd bij een dak van <15° een balkafstand aan van 45 cm. Bij een dak met >15° geldt een balkafstand van 65 cm.

Tip!

Gebruik je kunststof platen? Bij een dak van <15° geldt een balkafstand van 75 cm. Bij een dak met >15° geldt een balkafstand van 100 cm.

golfplaten leggen windrichting
stap 3

De eerste golfplaat plaatsen

Leg de eerste golfplaat rechtsonder op het dak. Laat de plaat aan de onderkant en aan de zijkant een paar centimeter uitsteken.

Tip!

Zorg ervoor dat de wind zo weinig mogelijk grip krijgt. Het startpunt voor het leggen van de golfplaten kan dus afhankelijk van de heersende windrichting verschillen: links- of rechtsonder.

golfplaten dak monteren
stap 4

De golfplaat erboven plaatsen

Plaats de golfplaat die daarboven moet komen. De overlap van de platen moet minstens 15 cm zijn. Zaag bij een te grote overlap de golfplaat op maat.

golfplaten vastzetten
stap 5

De golfplaten vastzetten

Zet de golfplaat eerst bij de tweede en de op-een-na-laatste golf vast om te zien of de plaat goed haaks op de constructie ligt. Zet elke golfplaat vast met golfplaatnagels. Zorg ervoor dat je door de top van een golf schroeft en sluit na de bevestiging het plastic kapje van de nagels om lekkage te voorkomen.

Tip!

Ga je voor kunststof golfplaten? Gebruik dan golfplaatschroeven. Deze moet je altijd voorboren met een iets breder boortje. De golfplaat kan dan nog uitzetten. Bitumen golfplaten mogen niet voorgeboord worden.

bitumen golfplaten vastmaken
stap 6

De golfplaten verder vastzetten op de balken

Ligt de golfplaat goed? Zet deze dan ook in de breedte op elke golf vast. Doe dit in de lengte op iedere balk met golfplaatnagels. Sla de spijkers niet te diep: vast is vast.

golfplaten dak nok
stap 7

Het nokstuk bevestigen

Bevestig in het geval van een dak met een nok meteen de eerste rij platen aan de andere schuine kant van het dak (begin hier linksonder) en plaats vervolgens het nokstuk.

Let op!

Geen enkel golfplaten dak is beloopbaar. Zet de golfplaten dus rij voor rij vast.

golfplaten dak schuur
stap 8

De rijen met golfplaten afwerken

Werk zo rij voor rij af. Zorg voor een overlap in de breedte van ten minste een complete golf (maar: deze overlap kan dus per golfplaat verschillen). Gebruik je golfplaten met een ‘kleine’ golf? Neem dan wat meer overlap, het liefst van ongeveer 30 cm. Zet de golfplaten rij voor rij vast met golfplaatnagels.

golfplaten dak laatste rij
stap 9

De laatste rij golfplaten plaatsen

Zaag de laatste rij platen op maat met een zaag. Zo’n sluitstuk moet minimaal uit drie golven bestaan. Gebruik ook hier bij een golfplaat met een ‘kleine’ golf een ruimere overlap (30 cm).

golfplaten dak windveren
stap 10

Het golfplaten dak afwerken met windveren

Voor de afwerking van het golfplaten dak aan de zijkanten gebruik je windveren. Een windveer zorgt ervoor dat de wind niet onder het golfplaten dak komt. Je kunt ze kopen of zelf maken door twee watervaste multiplex latten haaks tegen elkaar te bevestigen. Zet de windveren aan de bovenkant met schroeven vast. Zorg ervoor dat je ook hier weer door de top van een golf schroeft.

dakgoot bevestigen aan golfplaat
stap 11

Een dakgoot plaatsen onder je golfplaten dak

Plaats eventueel onderaan de afvoerende kant van het golfplaten dak een dakgoot. Heb je te maken met een aangrenzende muur? Plaats dan een ingefreesde loodslab in de bovenliggende voeg van de muur.

Gebruikt bij dit advies

Meer klusadvies

soorten-golfplaten-kiezen-Thumbnail
Welke soort golfplaten kies ik voor mijn dak? keuzehulp
soorten-dakbedekking-kiezen-Thumbnail
Welke dakbedekking kies ik voor mijn dak? keuzehulp
dakgoot-plaatsen-thumbnail
Hoe plaats ik een dakgoot? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe bedek ik mijn dak met EPDM dakbedekking? - Thumbnail
Hoe kan ik zelf EPDM dakbedekking aanbrengen op mijn dak? stappenplan
Klusadvies - daken - Hoe plaats ik een dakraam? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een Velux dakraam? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in