stappenplan

Hoe plaats ik een dakraam?

Een dakraam maakt een donkere zolder geschikt voor het bouwen van een extra kamer. Je kunt een dakraam van binnenuit aanbrengen. Dit stappenplan gaat uit van een dakraam met tuimelfunctie dat meer dan 9 dakpannen beslaat en een dak met een normale hellingshoek. (15⁰-90⁰). Let op: voor het plaatsen van een groot dakraam kan het nodig zijn dat je de balkconstructie van het dak moet veranderen. Raadpleeg bij twijfel een vakman.

Dakraam laten plaatsen

Je dakraam liever laten plaatsen? Maak dan gebruik van GAMMA montageservice. Vul bij de bouwmarkt of online je gegevens en situatie in, dan krijg je een op maat gemaakte offerte. Wel zo makkelijk!

Soorten dakramen

Er zijn verschillende soorten dakramen met alle een andere functie. Bekijk Soorten dakramen om te bepalen wat voor jou het meest geschikte dakraam is.

Tip!

De grootte van het dakraam moet ongeveer 10% bedragen van het vloeroppervlak van de kamer. Dan komt er voldoende daglicht binnen. Voor het plaatsen van een dakraam aan de achterzijde van het huis is meestal geen vergunning nodig. Aan de voorzijde moet je vaak wél een vergunning hebben. Informeer hier tijdig naar bij je gemeente.

stap 1

Voorbereiding

Bepaal waar het dakraam moet komen. Kijk op Functie en positie dakraam om meer te weten te komen over de ideale positie van het dakraam. Vuistregels zijn:

 • Om zowel zittend als rechtstaand door het dakraam te kijken moet de onderkant van het dakraam op 90cm van de vloer geplaatst worden.
 • Plaats het dakraam indien mogelijk boven een warmtebron om condensatie op het glas te vermijden.
stap 2

Afstand meten

Meet de afstand tussen de gordingbalken waar het raam tussen komt. Zaag 2 balken op deze maat af, dit worden 2 ‘raveelbalken’.

stap 3

Gordingbalk doorzagen

Teken de plaatsen af waar je de gordingbalk moet doorzagen: contour van het dakraam + dikte van de raveelbalken. Zaag de gordingbalk door (handzaag). Wrik het doorgezaagde stuk van de gordingbalk los met behulp van een koevoet.

stap 4

Balkdragers bevestigen

Voorzie de uiteinden van beide raveelbalken van balkdragers (ankernagels). Bevestig de raveelbalken tussen beide gordingbalken (ankernagels). Controleer de haaksheid met een winkelhaak. Verbind de raveelbalken aan de uiteinden van de doorgezaagde gording aan de raveelbalken (lange schroeven).

De raveelbaken en gordingsbalken komen mooi in een vlak te liggen als je de raveelbalken 3-5mm smaller maakt dan de gordingsbalken. Ook de lip van de balkdragers kun je in het hout laten vallen door een uitsparing met een beitel te maken. Indien je de balkdragers lelijk of storend vindt kun je ook hoekankers gebruiken of lange schroeven aanbrengen die door de gordingsbalken en vervolgens in de kopse kant van de raveelbalken worden gedraaid.

stap 5

Gat zagen

Zaag een werkmansgat (50x50cm) in het dakbeschot, ruim binnen de contourlijnen van het dakraam. Haal vanuit dit gat voldoende dakpannen weg.

Tip!

Er bestaat altijd enig risico dat er een dakpan valt. Waarschuw je medebewoners en zet een stuk van de stoep of tuin af.

stap 6

Opening dakraam zagen

Boor op de hoekpunten van de contouren van het dakraam gaten door het dakbeschot. Controleer of je voldoende dakpannen hebt weggehaald. Zaag nu de opening van het dakraam uit.

stap 7

Kozijn bevestigen

Lees de gebruiksaanwijzing van het dakraam en haal de ruit uit het dakraam. Steek het kozijn door de opening in het dak en zet het op het dak vast met de bijgeleverde bevestigingsbeugels.

stap 8

Gootstukken aanbrengen

Breng eerst het onderste gootstuk aan (voorzien van loodslab). Plaats daarna de zij- en bovengootstukken

stap 9

Dakpannen terugleggen

Leg zoveel mogelijk hele dakpannen terug. Maak zo nodig de resterende dakpannen op maat, met behulp van een haakse slijper.

Tip!

Draag bij slijpwerk altijd een veiligheidsbril. Als de onderste pannen na het doorslijpen hun ophangnok verliezen, dan kun je ze aan de bovenkant met een schroef in het dakbeschot vastzetten. Zorg dat het boorgat in de dakpannen onder de loodslab valt.

stap 10

Ruit terug plaatsen

Lees de gebruiksaanwijzing en plaats de ruit terug in het kozijn. Controleer of het raam goed scharniert.

stap 11

Binnenafwerking aanbrengen

Breng de binnenafwerking van het kozijn aan (schroeven of bij kunststof vensters nieten). Je kunt ook gebruik maken van een kant en klare, passende interieur afwerking. Deze kun je apart bestellen bij je GAMMA bouwmarkt.

Tip!

Boor de schroefgaten voor (3mm) en ruim ze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes in het hout en kun je ze netjes wegwerken

stap 12

Plamuren, kitten en schuren

Plamuur de schroefgaten in de binnenafwerking dicht. Kit de naden dicht met acrylaatkit. Schuur het geheel en zet het in de grondverf.

stap 13

Nogmaals schuren en lakken

Schuur de binnenafwerking van het kozijn nogmaals licht en lak deze in de gewenste kleur.

Tip!

Verf op waterbasis (acrylverf) droogt razendsnel, stinkt niet en is minder schadelijk voor het milieu. Gebruik voor acrylverf speciaal daarvoor bestemde rollers en kwasten. Spoel kwasten en rollers niet tussentijds uit onder de kraan, maar bewaar ze in folie. Gooi oude kwasten, rollers en restanten verf niet in de vuilnisbak, maar lever ze in als klein chemisch afval bij een KCA-depot in je gemeente.

Benodigdheden

Materialen (12)
 • Acrylaatkit
 • Sneldrogende voorstrijk
 • Schroeven (4cm, 6cm en 12cm lang)
 • Plamuur
 • Grondverf
 • Gootstukken (onderstuk met loodslab, zij- en bovenstukken)
 • Dakraam
 • Hardhouten Multiplex, 12mm dik of kant en klare Interieurafwerking
 • Ankernagels
 • Balkdragers (4 stuks, dezelfde breedte als de gebruikte balken)
 • Balken (vurenhout, dezelfde afmetingen als de bestaande balken)
 • Verf
Gereedschappen (11)
Dit stappenplan komt voor in