stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn grasmaaier?

Wil je dat je grasmaaier extra lang meegaat? Dan moet je deze goed onderhouden. Reinig je grasmaaier na elke maaibeurt en slijp de messen het liefst één keer per jaar. Ook een grasmaaier op benzine moet goed onderhouden worden. GAMMA legt uit hoe je je grasmaaier schoonmaakt en hoe je de messen goed scherp houdt.

stap 1

Veilig te werk gaan

Trek, voor je de grasmaaier gaat onderhouden, stevige werkhandschoenen aan. Zo kun je je niet snijden aan de scherpe messen. Gebruik je een elektrische grasmaaier? Trek dan van tevoren de stekker uit het stopcontact. Haal bij een benzinemaaier de bougiekabel los – wanneer je aan de messen draait kan de maaier soms vanzelf opstarten.

stap 2

De grasmaaier schoonmaken

Wist je dat grasmaaisel zuren bevat die de maaier aantasten? Reinig je grasmaaier daarom grondig na elke maaibeurt. Richt je vooral op het gebied waar de maaimessen zitten. Verwijder alle grasresten en ander vuil met een schraper en een borstel. Gebruik geen water! Veeg alles na met een oude theedoek. Draai ook geregeld de schroeven of bouten aan en vet de scharnieren in om deze weer soepel te laten werken.

stap 3

Een grote onderhoudsbeurt voor je elektrische grasmaaier

Geef je elektrische grasmaaier aan het eind van het tuinseizoen (in september of oktober) een grote onderhoudsbeurt. Neem de motorkap af en maak de motor binnenin schoon. Zo krijgt de motor weer een betere koeling.

stap 4

Je benzinemaaier een grote onderhoudsbeurt geven

Heb je een benzinemaaier? Zorg dan dat de benzinetank voor de winterperiode leeg is. De overgebleven brandstof verliest in de winter namelijk zijn ontstekingskracht. Is de tank nog niet leeg? Laat de motor draaien tot deze stilvalt.

Vet alle scharnieren en mechanismen in met een smeermiddel. Ververs de olie een keer per jaar
Haal de bougies en de luchtfilter eruit. Maak de bougies schoon met een staalborstel en een doek. Blaas de kartonnen luchtfilter schoon, of klop deze uit. Is de filter te vies? Vervang deze dan. Spoel een moussefilter met benzine en bevochtig deze met wat olie.

Let op!

Laat de olietank nooit leegstaan, want dan kan er roestvorming ontstaan.

stap 5

De messen van je grasmaaier slijpen

Houd ook de messen van je grasmaaier scherp. Door het grasmaaisel en ander tuinvuil in de maaier worden de messen bot. Scherpe messen zorgen voor een mooi maairesultaat.

Slijp de messen van je maaier met een haakse slijper of multitool. Na het slijpen moeten de messen goed uitgebalanceerd worden: beide kanten van het mes moet even zwaar zijn. Gebruik hiervoor een uitbalanceertoestel. Na een slijpbeurt zijn de messen weer goed en scherp voor ruim vijfentwintig uur – dit staat gelijk aan ongeveer een jaar gras maaien.

Assortiment grasmaaiers

Grasmaaiers
Grasmaaiers

Meer klusadvies

verticuteermachine-onderhouden-thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn verticuteermachine? stappenplan
gras-maaien-thumbnail
Tips voor het maaien van gras stappenplan
onkruid-verwijderen-thumbnail
Onkruid verwijderen stappenplan
mos-verwijderen-thumbnail
Mos in het gazon verwijderen stappenplan
gazon-bemesten-thumbnail
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in