Hoe maak ik zelf een hor op maat?

Zelf een hor maken voor in de zomer? Dat is een slimme manier om je deur of raam open te kunnen zetten zonder dat er beestjes binnenkomen. In dit stappenplan lees je hoe je zelf een hor maakt met een frame van aluminiumprofielen. Dit frame bespan je vervolgens met gaas.

hor maken gamma
stap 1

De overzichtstekening bekijken

Bekijk, voor je begint, de overzichtstekening. Zo zie je direct wat je nodig hebt en welke onderdelen je waar precies moet plaatsen.

stap 2

Bepaal of je de hor in of op de dag plaatst

Kies eerst of je de hor 'in de dag' of 'op de dag' wilt plaatsen:
- 'In de dag' betekent dat je de hor als het ware ‘in’ het kozijn monteert. Een rolhor of een niet-scharnierende vaste hor kun je op deze manier plaatsen.
- 'Op de dag' wil zeggen dat je de hor op het kozijn plaatst. Dit doe je met een scharnierende vaste hor. Zo kun je het raam opendoen en daarna de hor dichtdoen.

stap 3

De maten van het kozijn opmeten

Meet de maten van het kozijn. Voor 'op de dag'-montage gebruik je de binnenmaten van het kozijn (hoogte en breedte). Plaats je de hor ‘in de dag’? Trek dan vier centimeter van de binnenmaten (hoogte en breedte) af.

Tip!

Bevat het raam een raamuitzetter die in de weg zit? Vervang deze door een telescoopstang.

stap 4

Het frame maken van de hor

Zaag de aluminium horprofielen op maat met een ijzerzaag. Bevestig de kunststof hoekstukken (die je kunt vinden in de onderdelenset) in de profielen. Het frame is klaar!

Tip!

Zijn je horren breder of hoger dan een meter? Verstevig de hor dan met een dwarsverbinding. Hiervoor zijn tussenprofielen en tussenblokjes te koop. Zorg ervoor dat je het tussenprofiel waterpas plaatst.

stap 5

Het horgaas monteren

Leg het gaas over het zelfgemaakte frame en duw het in het profiel met de inrolpees. Trek het gaas eerst in de lengte strak en dan in de breedte. De inrolpees blijft nu achter in het profiel. Snijd deze af met een scherp mesje en snijd het overtollige gaas los van de raamhor. Gebruik een metalen liniaal om beschadiging van het gaas te voorkomen.

Vaste hor ‘in de dag’ of ‘op de dag’

stap 6

De raamhor plaatsen

Plaats de raamhor en zet deze vast met de schuifjes (ook wel 'wervels' genoemd) uit de onderdelenset. Draai deze schuifjes een kwartslag, zodat je de hor eenvoudig kunt verwijderen om het raam weer te openen.

Tip!

Alle onderdelen uit de set zijn bij GAMMA ook los verkrijgbaar.

Scharnierend hor ‘op de dag’

stap 7

De scharnieren van de hor plaatsen

Boor gaatjes in de zijkant van de lange kant van de hor. Gebruik hiervoor een metaalboor (2 mm). Bevestig van alle scharnieren het bovenste deel. Stel de hor waterpas. Teken nu de positie van het onderste deel van de scharnieren op het kozijn af en schroef ook deze vast.

stap 8

De handgreep van de hor monteren

Boor nu gaatjes voor de handgreep en de horsluiting (magneet- of kliksysteem) in het frame en monteer deze. Hang de hor tot slot in de scharnieren.

Tip!

Maak de hor met regelmaat schoon met lauwwarm water en een borstel. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen.

Meer klusadvies

deurbeslag-buitendeur-of-binnendeur-kiezen-Thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
soorten slot thumb
Hoe kies ik het juiste slot voor mijn deur? keuzehulp
deurbel-aansluiten-Thumbnail
Hoe sluit ik een deurbel aan? stappenplan
deurklink-vervangen-Thumbnail
Hoe vervang ik een deurklink? stappenplan