keuzehulp

Hoe kies ik het juiste slot voor mijn deur?

Een goed deurslot houdt indringers, zoals inbrekers, tegen. Daarnaast creëer je er privacy mee, zorg je dat je de warmte binnenhoudt en kun je tocht tegengaan. Een goed deurslot is voornamelijk van belang voor jouw buitendeur. Maar welk slot heb je nodig? Wat is het verschil tussen een slot voor een binnendeur en een buitendeur? En op welke manier kun je jouw deur nog meer beveiligen? GAMMA helpt je met het kiezen van het juiste deurslot.

Sloten voor een buitendeur of binnendeur?

Het begint allemaal bij bepalen voor welke deur jij een slot nodig hebt. Is dit voor je buitendeur of je binnendeur? Een slot voor een binnendeur is meestal simpeler en minder zwaar uitgevoerd dan een slot voor een buitendeur. Voor een buitendeur heb je een stevig, inbraakproof slot nodig. Hoe je kunt bepalen hoe inbraakwerend een slot is? Dit wordt bij kwaliteitssloten aangegeven met een SKG-ster. Hoe meer SKG-sterren, hoe beter het slot bestand is tegen inbraak.

Sloten voor een buitendeur

Er zijn twee verschillende sloten voor een buitendeur: een insteekslot en een oplegslot. Wat is het verschil tussen een insteekslot en een oplegslot?

Insteeksloten

Bij een geïntegreerd insteekslot met cilinder plaats je het slot in de zijkant van de deur, waarbij het bijpassende schild ruimte geeft aan de cilinder. De dag- en nachtschoot van het insteekslot vallen in een bijpassende en extra stevige sluitplaat. Bij een goed buitenslot is het schild zo dik, dat de cilinder wegvalt in het schild. Een inbreker kan de cilinder dan niet met een tang vastpakken en afbreken. Bovendien zie je het slot vanaf de buitenkant niet zitten. Insteeksloten worden vaak gecombineerd met een meerpuntssluiting: de deur is dan op meerdere plekken beveiligd, terwijl je maar een sleutel nodig hebt.

Bekijk alle insteeksloten

Oplegsloten

Je hebt oplegsloten met een vaste cilinder of met een losse buitencilinder. Zo’n buitencilinder bestaat uit twee delen. Het eerste deel valt in de deur. Aan de buitenkant van de deur is alleen de buitencilinder en een deurknop zichtbaar. Het tweede deel van de cilinder schroef je samen met de slotkast op de binnenkant van de deur. Op de deurpost plaats je de sluitkom van het slot. De binnen- en buitencilinder grijpen in elkaar en kunnen door de sleutel ronddraaien, waardoor de nachtschoot van het slot in de sluitkom valt. De dagschoot wordt bediend door een ‘trekker’ met veermechanisme.

Bekijk alle oplegsloten

Heb je een rechts- of linksdraaiende deur?

Vraag jezelf – voor je een oplegslot koopt – eerst de vraag: welke draairichting heeft mijn buitendeur? Oplegsloten worden namelijk standaard in twee uitvoeringen geleverd: het Din-R en Din-L oplegslot. Bepalend hier is de draairichting van de deur en de plaats van de scharnieren. Hoe bepaal je welk oplegslot je nodig hebt? Ga voor je dichte deur staan, aan de kant van de scharnieren. Zitten de scharnieren rechts? Dan heb je een rechtsdraaiende deur en dus een Din-R slot nodig. Als de scharnieren links zitten, is jouw deur linksdraaiend en heb je een Din-L slot nodig.

Extra deurbeveiliging

Dievenklauwen

Je kunt je buitendeur extra beveiligen door dievenklauwen in de zijkant van de deur te plaatsen. Dit doe je aan de kant van de scharnieren. Ook al verwijdert een dief de scharnierpennen, het blijft dan onmogelijk om de deur uit de sponning te tillen.

Bekijk alle dievenklauwen

Secustrips

Denk ook aan het aanbrengen van secustrips. Hierdoor is het niet mogelijk om de deur met een koevoet open te breken aan de slotkant. Er zijn strips verkrijgbaar voor binnendraaiende en buitendraaiende deuren. Veilige strips herken je niet alleen aan de SKG-sterren, maar ook aan het politiekeurmerk Veilig Wonen.

Bekijk alle secustrips

Extra sloten

Je kunt je deur extra beveiligen door deze te voorzien van een extra insteekgrendel of inboorgrendel. Een insteekgrendel is meestal alleen aan de binnenkant van de deur te bedienen met een pookje. Sommige insteekgrendels kun je bedienen met een stersleutel. Een inboorgrendel bedien je aan beide kanten van de deur met een sleutel.

Bekijk alle overige sloten

Sloten voor een binnendeur

Een binnendeurslot is een insteekslot dat in de zijkant van een binnendeur wordt geplaatst. Bij een binnendeurslot is het vooral van belang dat de dagschoot werkt. Deze moet je makkelijk kunnen bedienen en zorgt ervoor dat de deur open kan of juist dicht blijft.

Binnendeurslot met dagschoot

In oudere huizen komt het vaak voor dat binnendeuren zijn uitgevoerd met een insteekloopslot, dat alleen een dagschoot heeft. Een dagschoot is bedienbaar met de deurkruk, een draaiknop of eventueel een sleutel. Meestal is dit voorzien van een verend mechanisme, zodat de deur in slot valt. Aan de buitenkanten hebben deuren met een insteekloopslot een deurkruk, die alleen is afgewerkt met een rozet of een schild. Hier vind je geen uitsparing voor een sleutel.

Bekijk alle loopsloten

Binnendeurslot met nachtschoot

Veel binnendeuren worden tegenwoordig uitgevoerd met insteekslot dat een dag- en nachtschoot bevat. Dat wil zeggen dat de deur met een sleutel op slot gedaan kan worden. De ‘schoot’ is het gedeelte dat je met de sleutel kunt bedienen. Met de deurkruk bedien je de dagschoot en met de sleutel bedien je de nachtschoot. Handig om te weten: insteeksloten voor binnendeuren worden altijd in combinatie met een bijpassende sluitplaat verkocht.

Bekijk alle insteeksloten

Sloten voor het toilet of de badkamer

Ook toiletdeuren en badkamerdeuren zijn vaak voorzien van een slot. Dit noem je ook wel een closetslot. Met de
deurkruk bedien je de dagschoot, met de draaiknop aan de binnenkant van de deur bedien je de nachtschoot. Een closetslot herken je dus aan de twee vierkante stiftgaten in plaats van een gat voor de krukstift en een sleutelgat.

Bekijk alle toilet- en badkamersloten

Meer klusadvies

deurbeslag-buitendeur-of-binnendeur-kiezen-Thumbnail
Hoe kies ik het deurbeslag van mijn deur? keuzehulp
brievenbus-in-deur-maken-Thumbnail
Hoe maak ik zelf een brievenbus in mijn voordeur? stappenplan
deurbel-aansluiten-Thumbnail
Hoe sluit ik een deurbel aan? stappenplan
deurklink-vervangen-Thumbnail
Hoe vervang ik een deurklink? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in