keuzehulp

Hoe kies ik het juiste slot voor mijn deur?

Een goed gesloten deur zorgt voor privacy, het binnenhouden van de warmte en het tegengaan van tocht. Daarnaast houdt een goed slot ongewenste gasten buiten. Een goed deurslot is noodzakelijk voor je deur. Welk slot heb je nodig? En op welke manieren kun je jouw deur nog meer beveiligen? Je leest het op deze pagina.

Sloten voor een buiten- of binnendeur?

Een slot voor een binnendeur is vaak wat simpeler en minder zwaar uitgevoerd dan een slot voor een buitendeur. Voor een buitendeur heb je een stevig slot nodig wat zoveel mogelijk inbraakproof is.

Inbraakwerendheid wordt bij kwaliteitssloten aangegeven met een SKG-ster. Hoe meer SKG-sterren het slot heeft des te inbraak-werender het product is.

Sloten voor een buitendeur

Er zijn twee verschillende sloten voor een buitendeur: een insteekslot en een oplegslot. Welk slot heeft je deur? Of welk slot wil je plaatsen in je nieuwe deur? Hieronder lees je het verschil tussen een insteekslot en een oplegslot.

Insteeksloten

Bij een geïntegreerd insteek-cilinderslot wordt het slot in de zijkant van de deur geplaatst en geeft het bijpassende schild ruimte aan de cilinder. De dag- en nachtschoot van het insteekslot vallen in een bijpassende en extra stevige sluitplaat. Bij een goed buitenslot is het schild zo dik, dat de cilinder wegvalt in het schild. Een inbreker kan de cilinder dan niet met een tang vastpakken en afbreken.

Bekijk het assortiment

Oplegsloten

Een oplegslot is verkrijgbaar in slot met een vaste cilinder of een slot met een losse buitencilinder. Deze cilinder bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de cilinder valt in de deur. Aan de buitenkant van de deur is alleen deze buiten-cilinder en een losse deurknop zichtbaar. Het tweede deel van de cilinder wordt samen met de slotkast op de binnenkant van de deur geschroefd. Op de deurpost komt de sluitkom van het slot. De binnen- en buitencilinder grijpen in elkaar en kunnen door de sleutel ronddraaien. De nachtschoot van het slot valt daardoor in de sluitkom. De dagschoot van een oplegslot wordt bediend door een ‘trekker’. Door het veermechanisme achter de trekker valt de dagschoot automatisch in de sluitkom.

Bekijk het assortiment

Heb je een rechts- of links draaiende deur?
Oplegsloten worden standaard in twee uitvoeringen geleverd nl: het Din-R en Din-L oplegslot. Bepalend hier is de draairichting van de deur en de plaats van de scharnieren. Om hier achter te komen ga je voor de dichte deur staan en wel aan de kant van de scharnieren. Zitten de scharnieren rechts: dan heb je een rechtsdraaiende deur en een Din-R slot nodig. Zitten de scharnieren links: dan is hij linksdraaiend en heb je een Din-L slot nodig.

Hoe wil je jouw huis beveiligen?
Je wilt natuurlijk je huis zo goed mogelijk beveiligen. Dat begint bij je deur. Hieronder 2 tips die je daarbij helpen.

Dievenklauwen

Je kunt je buitendeur extra beveiligen door, aan de scharnierzijde, dievenklauwen in de zijkant van de deur te plaatsen. Ook al verwijdert een dief de scharnierpennen: het blijft dan onmogelijk om de deur uit de sponning te tillen. Denk ook aan het aanbrengen van een Secu-strip. Hierdoor is het onmogelijk om de deur aan de slotkant open te breken met een koevoet.

Extra sloten

Je kunt een insteek- of inboorgrendel plaatsen als extra slot. Een insteekgrendel is meestal alleen aan de binnenzijde van de deur te bedienen met een pookje. Een inboorgrendel kan aan beide zijden van de deur bediend worden met een sleutel.

Sloten voor een binnendeur

Een binnendeurslot is een insteekslot dat in de zijkant van een binnendeur wordt geplaatst. Bij een binnendeurslot is het vooral belangrijk dat de dagschoot van het slot bediend kan worden. Deze zorgt ervoor dat de deur open kan of juist dicht blijft.

Dagschoot

In oudere huizen komt het vaak voor dat binnendeuren zijn uitgevoerd met een insteek-loopslot, dat alleen een dagschoot heeft. Aan de buitenzijdes hebben deze deuren een deurkruk, die alleen is afgewerkt met een rozet of een schild waar geen uitsparing is voor een sleutel.

Dag- en nachtschoot

Veel binnendeuren worden tegenwoordig uitgevoerd met insteekslot dat een dag- en nachtschoot bevat. Dat wil zeggen dat de deur met een sleutel op slot gedaan kan worden. De deurkruk bedient de dagschoot en de sleutel bedient de nachtschoot.

Insteeksloten voor binnendeuren worden altijd in combinatie met een bijpassende sluitplaat verkocht.

Sloten voor een toilet- of badkamerdeur

De wc- en badkamerdeur worden voorzien van een closet-slot. De deurkruk bedient de dagschoot en een draaiknop aan de binnen zijde van de deur bedient de nachtschoot. Een closetslot herken je dus aan de twee vierkante stift-gaten in plaats van een krukstift-gat en een sleutelgat.

Deze keuzehulp komt voor in