stappenplan

Hoe sluit ik een deurbel aan?

Deurbellen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten. Welk geluid je ook kiest, bedenk wel dat de bel in het hele huis hoorbaar moet zijn. In dit stappenplan zie je hoe je een deurbel monteert.

Tip!

Deurbel op batterijen
Als zich in de buurt van de voordeur geen stopcontact bevindt kun je natuurlijk ook een bel kiezen die op batterijen werkt.

Hoe sluit ik een deurbel aan?
stap 1

Transformator bevestigen

Bevestig de transformator op de muur, dichtbij het stopcontact. Bevestig de bel op de door je gewenste plaats.

Hoe sluit ik een deurbel aan?
stap 2

Belsnoer doorsteken

Boor een gaatje door het buitendeur kozijn. Steek het belsnoer van binnenuit daar doorheen.

Hoe sluit ik een deurbel aan?
stap 3

Beldrukker aansluiten

Verwijder 5cm van de mantel van het belsnoer met behulp van een striptang. Strip beide aders 5mm blank. Schroef deze aan de polen van de beldrukker. Schroef de beldrukker op het kozijn.

Hoe sluit ik een deurbel aan?
stap 4

Belsnoer leiden en knippen

Leid het belsnoer naar de bel en knip het op maat af. Verwijder 5cm van de mantel van het belsnoer en strip beide aders 5mm blank. Bevestig één van de aders aan één van beide belpolen. Meet vervolgens de afstand tussen bel en transformator. Knip een stuk belsnoer ruim op deze maat. Verwijder aan beide uiteinden 5cm van de mantel en strip de aders 5mm blank.

Hoe sluit ik een deurbel aan?
stap 5

Aansluiten op de transformator

Schroef het zojuist afgeknipte korte belsnoer aan de ene kant met beide draden aan de zwakstroompolen van de transformator en aan de andere zijde met één draad aan de bel (zie illustratie). Draai de 2 vrije blanke aders van het lange en het korte belsnoer in elkaar en draai er vervolgens isolatietape omheen.

Verwijder 5cm mantel aan weerszijden van een stuk elektriciteitsdraad (huishoudsnoer) 0,5cm Strip met een striptang beide aders 5mm blank. Sluit één kant van het snoer aan op de 220V polen van de transformator. Monteer aan het andere uiteinde een stekker. Steek de stekker in het stopcontact en controleer of de bel werkt.

Hoe sluit ik een deurbel aan?
stap 6

Snoeren vastzetten

Zet alle snoeren vast met kabelclips. Maak het gaatje in het kozijn waar het belsnoer doorheen loopt dicht met een beetje acrylaatkit.

Tip!

Lege batterijen
Heb je een bel op batterijen, controleer dan regelmatig of deze het nog doen. Gooi lege batterijen niet in de vuilnisbak, maar lever ze in bij de chemokar. Ook in jouw Gamma-bouwmarkt staat een batterijbox, waar lege batterijen in kunnen.

Benodigdheden

Materialen (11)
Dit stappenplan komt voor in