keuzehulp

Hoe richt ik slim een kleine kamer in?

Kleine ruimtes zijn knus en gezellig, maar vaak wat lastiger om in te richten. Te veel spullen maken een kamer al snel rommelig. En je kamer lijkt daardoor nog kleiner! Met slimme keuzes haal je het maximale uit je kleine kamer. Door handig gebruik te maken van meubelen, deuren, kasten en kleurgebruik laat je je kleine ruimte groter lijken. Op deze pagina lees je hoe.

Dubbele functie

In kleine kamers zijn meubelen met een dubbele functie erg handig. Zo heb je minder meubels nodig en is je kleine kamer minder vol. Denk bijvoorbeeld aan een kist met daarop kussentjes. Je kunt je spullen erin opbergen en dankzij de kussens heb je gelijk een extra bankje. Een ander goed idee is om kapstokhaakjes aan de zijkant van je kast te bevestigen. Dit geeft extra plek om dingen op te hangen.

Grote meubelen

Plaats liever een paar grote meubelstukken in een kleine kamer dan allerlei kleine meubeltjes. Dit ziet er opgeruimder uit en geeft je ruimte een minder volgepropte indruk. Dit effect kun je vergroten door de hoeken van je kleine kamer vrij te houden. Overweeg voor je kleine kamer ook eens om een wandkast op maat te laten maken tot aan het plafond. Dit heeft een liftend effect op je kamer, waardoor deze groter lijkt.

Tafeltjes over elkaar schuiven

In een kleine kamer is er vaak geen ruimte voor meerdere bijzettafels. Maar soms heb je daar wel behoefte aan, bijvoorbeeld als je visite hebt. Door twee tafeltjes over elkaar heen te plaatsen als één tafel, word je ruimte niet te vol. Heb je visite dan kun je de tafeltjes eenvoudig uit elkaar schuiven zodat je meerdere bijzettafeltjes hebt.

Houd je vloer vrij

Je ruimte lijkt groter als je de vloer zo veel mogelijk vrijhoudt. Zwevende wandmeubels zijn daarom ideaal in een kleine kamer. Kies om die reden ook een bank met pootjes. Een hoekbank heeft juist een averechts effect in een kleine woonkamer. Ga liever voor een lange bank met daarbij losse stoelen of een poef. In een rechthoekige kamer kun je de bank het beste tegen de kortste muur zetten. Zo lijkt je bank groter.

Roomdivider

Heb je een kleine ruimte met meerdere woonfuncties? Met een roomdivider creëer je meerdere ruimtes in één kamer. Maak bijvoorbeeld een scheiding tussen je eethoek en zithoek. Je kunt ook een boekenkast als roomdivider gebruiken. Zo heb je gelijk een extra plek om je spullen op te bergen. Een glazen wand als roomdivider geeft een chique uitstraling aan je interieur. Door de doorkijk blijft het ruimtelijk effect van je kamer intact. Je kunt er ook voor kiezen om de glazen wand te blinderen met bijvoorbeeld jaloezieën, rolgordijnen of plisségordijnen.

Deuren in een kleine kamer

In een kleine ruimte telt elke centimeter. Een deur kan door zijn draaicirkel veel ruimte in beslag nemen. Daarom is het in een klein interieur een goede oplossing om schuifdeuren te gebruiken. En schuifdeuren zijn niet alleen handig, ze zijn ook heel modern. Kies bijvoorbeeld voor een robuuste schuifdeur van trendy steigerhout.

Schuifdeuren komen ook van pas als je weinig ruimte hebt voor een kast. Met schuifdeuren maak je van een loze ruimte, een nisje of een hoekje eenvoudig een mooi afgewerkte kast. Je kunt deze kast precies laten aansluiten op de ruimte.

Een trap met opbergruimte

Onder een trap bevindt zich vaak veel ongebruikte ruimte. Door een kast te maken onder de trap kun je veel extra spullen kwijt en ziet je kamer er opgeruimd uit. Wel zo fijn in een kleine kamer waar de ruimte beperkt is. Maak schappen in de trapruimte en vul deze met een hang- en legindeling, lades en opbergboxen.

Kleurgebruik in een kleine kamer

Kleuren zijn zeer bepalend voor het gevoel en de uitstraling van een ruimte. Maar ook voor het ruimtelijk effect. Lichte en frisse kleuren zorgen dat je kamer optisch groter lijkt. Donkere kleuren beperken juist het gevoel van ruimte. Dit komt doordat lichte kleuren meer licht reflecteren en verspreiden. Een donkere muur absorbeert licht waardoor de ruimte kleiner lijkt. Donkere tinten geven wel weer een warmer gevoel. Gebruik in een kleine kamer dus lichte kleuren. Zo lijkt de kamer groter!

Wat ook meehelpt aan het ruimtelijke effect is om de meubels in dezelfde kleur als de muur te schilderen. Kies in ieder geval zo min mogelijk verschillende kleuren. Als meubels en muren dezelfde tint hebben dan vallen de meubelen als het ware weg tegen de achtergrond. Zo lijken ze minder ruimte in beslag te nemen. Kies voor een licht kleurenpallet met de donkerste tint op de vloer.

Is je kamer lang en smal? Geef dan één van de smalle muren een donkerdere tint. Dit heft het tunneleffect op. Heb je een laag plafond? Met een verticale print op de muur lijkt de ruimte hoger. Behang met een hippe print van sloophout leent zich hier uitstekend voor. Bij een laag plafond kun je het beste de muren, het houtwerk, de deuren en de kasten in dezelfde kleuren schilderen. Maak het plafond een tintje lichter dan de rest en het geheel oogt veel groter. Lees hier meer over optische effecten van kleur in een ruimte.

Raambekleding in een kleine kamer

Slim gekozen raamdecoratie helpt ook om je kamer optisch ruimer te maken. Hierbij werken lichte kleuren weer het beste. Ook de vorm van je raamdecoratie heeft effect. Vermijd drukke patronen, deze maken je kamer juist kleiner. Kies liever een effen kleur of een groter patroon.

Maak je raam breder

Horizontale jaloezieën maken de ruimte optisch breder. Ga je voor gordijnen? Zorg dan voor veel stof aan beide zijden van het raam. Ook dit zorgt ervoor dat je kamer breder lijkt.

Optische effecten met patronen

Ook het dessin van je raamdecoratie kan helpen om je kamer breder of hoger te laten lijken. Maak gebruik van verticale banen of strepen als je je kamer hoger wil laten lijken. Is het juist de breedte die wat tegenvalt? Dan is het verstandig om voor horizontale strepen of wisselende banen in de breedte te kiezen.

Maak je raam hoger

Met verticale lamellen lijkt je kamer hoger. Ga je voor gordijnen? Bevestig ze aan het plafond en tot en laat ze tot aan de vloer lopen. Ook op deze manier leg je nadruk op de hoogte van een kamer.

Stel hier zelf je gordijn of vouwgordijn samen

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe maak ik een opbergbank? - Thumbnail
Hoe maak ik een opbergbank? stappenplan
Klusadvies - hout - Hoe maak ik een kast van steigerhout? - thumbnail
Hoe maak ik een kast van steigerhout? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik een vakkenkast? - Thumbnail
Hoe maak ik een vakkenkast?
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik een kast in een schuine wand? - Thumbnail
Hoe maak ik een kast in een schuine wand? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik traptredenkast? - Thumbnail
Hoe maak ik traptredenkast? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in