stappenplan

Hoe maak ik een opbergbank?

Leuk om te zien en praktisch in gebruik is deze stoere opbergbank. Onder de zitting is er opbergplek voor handschoenen, sjaals, speelgoed en andere spullen. Niet alleen in de hal, maar ook in de kinderkamer of slaapkamer is dit bankje een echte blikvanger!

Lekkere kussens erop… en hij doet het in de woonkamer goed als extra zitplaats. Het meubel is afgewerkt met oude vloerdelen.

Tip!

Laat het MDF in de bouwmarkt zagen, dan weet je zeker dat het haaks is. Op vertoon van je GAMMA Voordeelpas is dat gratis.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 1

Ophoogstroken vastmaken

Lijm en schroef de ophoogstroken voor de zitting aan elkaar. De linker en rechter ophoogstrook komen tegen de voor- en achter ophoogstrook aan.

Tip!

Boor de schroefgaten voor met een houtboor (3mm) en ruim ze met een verzinkboor. Zo vallen de schroefkoppen in het hout en kunt u ze onzichtbaar plamuren.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 2

Bodem bevestigen

Lijm en schroef de bodem van de zitting op de ophoogstroken vast.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 3

Ophoogstrook monteren

Draai de zitting om. Monteer de middelste ophoogstrook en beide dwarsschotten.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 4

Vloerdelen in elkaar schuiven

Schuif 4 vloerdelen van 43cm voorlopig in elkaar. Trek aan de kant van de groef een potloodlijn op 1cm vanaf de rand. Trek aan de kant van de messing een lijn op 4,2cm vanaf de rand. De afstand tussen beide lijnen moet 30cm bedragen.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 5

In elkaar zetten

Haal de vloerdelen weer uit elkaar. Zaag de twee buitenste vloerdelen langs de potloodlijn in de lengte door. Lijm de vloerdelen nu definitief in elkaar. Lijm en schroef aan de binnenkant een MDF hulpstuk, op 1,8 cm vanaf de onderkant.

Tip!

Als je van binnenuit schroeft dan hoef je later minder te plamuren.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 6

De binnenkant

Maak op dezelfde manier de binnenkant van beide poten.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 7

Poten lijmen

Lijm en schroef de boven- en onderkant van de poten tegen de MDF hulpstukken van de binnen- en buitenkant van de poten.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 8

Lijmen en schroeven

Lijm en schroef de zitting op de beide poten.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 9

Planken in elkaar schuiven

Schuif 2 lange planken en 2 sets van elk 2 korte planken (43cm) voorlopig in elkaar. Trek lijnen op 1cm vanaf de groef- en op 1cm van de messingzijde. Zaag of schaaf de planken tot op deze lijn af.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 10

Vloerdelen lijmen

Lijm de lange en korte vloerdelen in elkaar. Fixeer ze met een stukje resthout, totdat de houtlijm is uitgehard.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 11

Vloerdelen lijmen

Zaag beide lange vloerdelen aan beide kanten en de korte vloerdelen aan één zijde in verstek (45º), met behulp van de verstekzaagmachine. Zorg dat beide korte delen elkaars spiegelbeeld vormen. Lijm de vloerdelen tegen de voorkant van de zitting en de poten. Fixeer ze met lijmklemmen totdat de lijm is uitgehard.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 12

Plank bevestigen

Schaaf van 1 dekselplank de messing en aan de groefzijde een strook van 1cm af. Bevestig deze plank op de zitting, aan de muurzijde.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 13

Messing afschaven

Schaaf bij een andere dekselplank de messing af. Deze plank vormt de voorkant van het deksel. Schuif deze plank en de overige 2 dekselplanken in elkaar en leg ze met de ruwe kant naar boven op de grond. Schaaf van beide dwarslatten de messing en groef af.

Gebruik deze dwarslatten om de dekselplanken met elkaar te verbinden. Lijm en schroef ze op 25 cm vanaf de zijkant en op 1 cm vanaf de voorkant (lijmen en schroeven).

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 14

Deksel verschuiven

Schuif het deksel met het uitstekende deel van de dwarslatten onder de achterste dekselplank. Laat de voorzijde op het front van het bankje rusten en teken de positie van de dwarslatten af.

stap 15

Uitsparingen zagen

Zaag beide uitsparingen in het front uit met behulp van een decoupeerzaag.

Hoe maak ik een opbergbank?
stap 16

Bankje afwerken

Schuur het bankje. Vul de schroefgaten met kneedbaar hout. Na gladschuren het bankje voorzien van een paar lagen blanke lak. Tussen de lagen door licht opschuren.

Tip!

Lak op waterbasis (acryl) droogt snel en is na enkele uren overschilderbaar. Het stinkt niet en is bovendien minder schadelijk voor het milieu. Gebruik een speciaal voor acryl bestemde roller of kwast.

Hout bewerken

Onder hout bewerken verstaan we onder andere het (op maat) maken van meubels, kozijnen of deuren. Waarschijnlijk doe je dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het verkeerd gebruiken van de zaag veroorzaakt verreweg de meeste ongevallen. Dit geldt zowel voor de elektrische als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende. Bekijk hieronder hoe je je het beste kunt voorbereiden om ongelukken te voorkomen.

Hout bewerken

Onder hout bewerken verstaan we onder andere het (op maat) maken van meubels, kozijnen of deuren. Waarschijnlijk doe je dit met een zaag, boor, hamer, beitel of schuurmachine. Het verkeerd gebruiken van de zaag veroorzaakt verreweg de meeste ongevallen. Dit geldt zowel voor de elektrische- als voor de handzaag. Vooral een instabiel werkstuk, niet opletten tijdens het zagen, het onbedoeld opstarten van de machine en het bedienen van de kettingzaag met één hand staan garant voor flink wat ellende. Bekijk hieronder hoe je je het beste kunt voorbereiden om ongelukken te voorkomen.

Zet je werkstuk goed vast
Als dat niet het geval is kan het werkstuk helemaal of gedeeltelijk wegschieten. Dit gebeurt vaak met een grotere kracht dan je zou verwachten en meestal in een onverwachte richting. Met een goed vastgezet werkstuk is het eenvoudiger precies datgene te zagen wat je van plan was.

Weet hoe je de machine of het gereedschap moet gebruiken
Hou de machine met twee handen vast als dat kan en neem een stabiele houding aan. Dat maakt het onmogelijk letsel aan je handen op te lopen en de machine kan minder snel wegslaan. Zorg verder dat het zaagblad scherp, schoon en van goede kwaliteit is en het juiste type is voor je klus.

Laat de zaag het werk doen
Probeer de machine niet hard door het hout te duwen, door extra kracht te zetten. De zaag kan dan namelijk per ongeluk wegslaan in een onverwachte richting. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan bovendien een lelijk resultaat opleveren.

Draag geen losse kleding
Losse kleding zoals wijde mouwen, een stropdas of een sjaal kan onverwacht in draaiende delen van de machine worden getrokken. Hetzelfde geldt voor sieraden en losse lange haren. Doe sieraden af en bind je haar in een staart of doe een pet op.

Gebruik altijd de veiligheidsmiddelen die in de gebruiksaanwijzing zijn voorgeschreven
Bij het zagen van hout is dit bijvoorbeeld een veiligheidsbril die voorkomt dat je wegschietende deeltjes in je oog krijgt. Gebruik ook altijd de veiligheidsmiddelen (afschermkap, parallelgeleider en spouwmes) die bij het gereedschap zijn geleverd.

Benodigdheden

Materialen (14)
 • 1 paneel MDF (18 mm) van 30x160 cm (bodem zitting)
 • 3 stroken MDF (18 mm) van 156,4x13,8 cm (ophoging zitting: voor, midden en achter)
 • 2 stroken MDF (18 mm) van 30x13,8 (ophoging zitting, links en rechts)
 • 2 stroken MDF (18 mm) van 12,3x13,8 (dwarsschotten zitting)
 • 4 stroken MDF (18 mm) van 12x30 cm (boven- en onderkant poten)
 • 4 stroken MDF (18 mm) van 23,8x30 cm (hulpstukken poten)
 • 6 planken (vuren, kopmaat 88x18 mm) van 163,6 cm (deksel en front)
 • 12 planken (vuren, kopmaat 88x18 mm) van 43 cm (zijkanten en front)
 • 8 planken (vuren, kopmaat 88x18 mm) van 27,4 cm (binnenkant poten)
 • 2 latten (vuren, kopmaat 88x18 mm) van 32 cm (dwarslatten deksel)
 • Houtlijm
 • Schroeven (flenskop 30 mm)
 • Kneedbaar hout
 • Blanke Lak

Meer klusadvies

Klusadvies - meubels - Hoe richt ik slim een kleine kamer in? - Thumbnail
Hoe richt ik slim een kleine kamer in? keuzehulp
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik een hoogslaper met bureau? - Thumbnail
Hoe maak ik een hoogslaper met bureau? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik traptredenkast? - Thumbnail
Hoe maak ik traptredenkast? stappenplan
Klusadvies - meubels - Hoe maak ik een vakkenkast? - Thumbnail
Hoe maak ik een vakkenkast?
Hoe hout zagen-thumbnail
Advies over het zagen van hout stappenplan
Dit stappenplan komt voor in