stappenplan

Kruipruimte bedekken met bodemfolie

Een kruipruimte kun je eenvoudig bedekken met bodemfolie, zodat vocht en kou vanuit de bodem de kruipruimte en het huis niet binnendringen. Zo bespaar je energie, voorkom je muffe luchtjes in huis en ga je rotting en roest van houten steunbalken of verwarmingspijpen tegen. Voor een optimale energiebesparing isoleer je ook de vloer via de kruipruimte, door Tonzon Thermokussens tegen de bovenkant van de kruipruimte te monteren. Dit zijn luchtzakken van reflecterende folie die werken als thermosflessen, zodat de warmte dichtbij de vloer blijft. Tonzon vloerisolatie is zeer flexibel (opvouwbaar), duurzaam, schoon en onschadelijk materiaal met een zeer hoge isolatiewaarde t.o.v. van ander isolatiemateriaal.

Klik hier voor meer klusvideo's
EPS-parels

Isoleer je de bodem van de kruipruimte liever met behulp van Isolerende EPS-parels? Hoe je dat gemakkelijk doet zie je in deze video.

Tip!

Trek voor deze klus oude kleding of een overall aan. Gebruik een beschermbril, mondkapje en eventueel oordoppen en vergeet geen lamp mee te nemen naar beneden.

stap 1

Controleer de kruipruimte

Maak je kruipruimte puinvrij, en haal afval dat kan gaan rotten weg. Het kan voorkomen dat er water in je kruipruimte staat, vaak is dit grondwater. Wacht in dat geval op een droge periode voordat je aan deze klus begint.

Tip!

Twijfel je waar het water vandaan komt? Kijk dan even bij de buren. Als zij ook water hebben staan, gaat het vaak om grondwater. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk een lekkage. Schakel dan een professional in via de GAMMA klusservice

stap 2

Opmeten kruipruimte

Meet de kruipruimte op om de benodigde hoeveelheid bodemisolatie, pluggen en tape te bepalen. Houd rekening met 20 cm extra aan alle kanten, zodat je genoeg speling hebt om de folie bij de randen om te slaan. Daarover meer in stap 4.

stap 3

Op maat knippen en plakken

Voer deze stap uit in een ruimte met genoeg licht en ruimte, dus nog niet in de kruipruimte. Vouw het folie uit en knip hem in de juiste afmetingen op maat, vergeet niet de extra 20 cm voor het omslaan. Sla de folie aan alle kanten om. De omslag moet altijd richting de muur zitten: in geval van binnensijpelend regenwater of condens zal het water dan langs de muur de grond in druipen en niet op de folie terechtkomen.
Je hebt (bijna) altijd meerdere stukken bodemfolie nodig. Zorg dat de stukken die je aan elkaar moet plakken ongeveer 10 cm overlappen.

stap 4

Bodemfolie klaarleggen

Ga de kruipruimte in. Vouw de bodemfolie uit zodat je aan alle zijdes genoeg ruimte hebt om het folie vast te maken. Kijk goed naar je muur: daar kun je zien of er soms water in je kruipruimte staat. Er loopt dan een duidelijke lijn over de muur of de muur is zelfs nog een beetje nat. Als dat het geval is, bevestig je de folie boven de waterlijn. Houd genoeg ruimte tussen de bovenkant van de folie en de bovenkant van je kruipruimte. Zo kan vocht in de muren nog verdampen via de muur.

stap 5

Bodemfolie vastzetten

Begin op het verste punt van de kruipruimte en werk richting het luik, zodat je er straks weer makkelijk uit kan. Breng eerst de folieversterker aan op de bodemfolie waar de plug moet komen. Plaats op de rechte stukken om de 1.20 m een plug voor extra stevigheid (als de bodem van de kruipruimte netjes en vlak is, mag dit ook 1.30 m zijn). Prik een gat door de folieversterker en bodemfolie, en boor een gat in de muur waar de plug in komt te zitten. Duw de plug door het gat in de muur. Sla tot slot de schroef met een een hamer de muur in. Herhaal dit door de hele ruimte.

Tip!

Om scheuren te voorkomen kun je werken met speciale folieversterkers die je op de folie plakt. Vervolgens kun je er met de schroeven doorheen schroeven.

Wil je nog meer klusadvies? Bekijk ook onze andere video’s.

Dit stappenplan komt voor in