stappenplan

Hoe isoleer ik een binnenmuur?

Je binnenmuur isoleren? Isoleren aan de binnenkant doe je in twee situaties: wanneer je een muur hebt tussen twee verwarmde ruimtes (dit gaat meestal om geluidsisolatie), of een muur tussen een onverwarmde en een verwarmde ruimte, zoals een inpandige berging of een aanbouwkeuken. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een binnenmuur isoleert tussen een verwarmde en onverwarmde ruimte.

Let op!

Steenwol en glaswol kunnen jeuk en irritatie veroorzaken. Draag daarom altijd een mondkapje, kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Tip!

Isoleren van binnenmuren kan met steenwol of glaswol. Steenwol is meer geluidsisolerend dan glaswol. Bovendien is steenwol brandwerend en veroorzaakt dit isolatiemateriaal ook minder jeuk en irritatie dan glaswol.

latten op maat zagen
stap 1

De latten op de te isoleren muur plaatsen

Plaats latten van 7x55 mm op de muur die je wilt isoleren. Doe dit met spijkerpluggen (5x30 mm). Gebruik een decoupeerzaag om alle latjes op maat te zagen.

Tip!

Houd voor het verwerken van houten latten en regels altijd een hamer bij de hand. Is er iets scheef gemonteerd? Dan kun je dit makkelijk recht tikken met de hamer.

stap 2

Damp-open folie aanbrengen op de latten

Niet hierop de damp-open folie in horizontale banen (begin hiermee altijd aan de bovenkant). Laat de banen steeds 10 cm overlappen.

stap 3

Regels op de latten monteren

Zet vervolgens op de eerder geplaatste latten en over de damp-open folie een aantal regels van 50 x 50 mm vast. Gebruik hiervoor spijkerpluggen (8 x 100 mm).

stap 4

Het isolatiemateriaal aanbrengen tussen de regels

Klem banen steenwol tussen de regels. Snijd het isolatiemateriaal eventueel op maat met een isolatiemes.

stap 5

De dampdichte folie aanbrengen

Niet vervolgens de dampdichte folie op de regels met de net aangebrachte steenwol ertussen. Afdekfolie is een goede dampdichte folie.

stap 6

De voorzetwand afdekken met gipsplaten

Schroef tot slot de gipsplaten op de met dampdichte folie bedekte regels. Begin in de hoek en gebruik steeds vier gipsplaatschroeven (35 mm) per plaat. Je kunt deze tot slot afwerken zoals je zelf wilt.

Benodigdheden

Materialen (10)
  • Vuren latten (7 x 55 mm)
  • Spijkerpluggen (5 x 30 mm)
  • Damp-open folie (1,5 x 25 m)
  • Regels van ruw vurenhout (50 x 50 mm, 270 cm)
  • Spijkerpluggen (8 x 100 mm)
  • Steenwol (5 cm dik)
  • Dampdichte folie (afdekfolie)
  • Gipswandplaten (12,5 mm dik)
  • Gipsplaatschroeven (35 mm)
  • Nietjes
Dit stappenplan komt voor in