stappenplan

Hoe hang ik een plafondlamp op?

Met een plafondlamp zorg je voor goede verlichting boven de eettafel of in de gang. Zelf een hanglamp ophangen? Dat is geen ingewikkelde klus. Gebruik in ieder geval altijd een stabiele huishoudtrap als je op hoogte moet klussen.

Let op!

Klap de huishoudtrap helemaal uit. Ga nooit op het plateau staan, dan loop je groot risico om om te slaan. Het plateau kun je alleen gebruiken om spullen op te zetten, zoals je gereedschap en materialen.

Tip!

Wil je dat de hanglamp een gerichte lichtbundel geeft? Kies dan voor een reflectorlamp. Wil je juist een groot oppervlak verlichten? Ga dan voor een kopspiegellamp. Zo kijk je bovendien niet direct in de lamp.

Schakel de stroom van de betreffende groep uit. Controleer met een spanningzoeker of er nog stroom op het aansluitpunt staat. Verwijder het kroonsteentje en de deksel van de centraaldoos op het plafond. Voer de blauwe en de zwarte draad door het gat in de deksel, laat de eventuele aardedraad (geel-groen) in de doos zitten. Schroef de deksel weer vast.

Tip!

Heb je nog een ouderwetse groepenkast met losse zekeringen? Bewaar tijdens de klus de zekering in je broekzak. Zo kan niemand onverwachts de stroom inschakelen. Laat ook je huisgenoten van tevoren altijd weten dat je aan de slag gaat met elektra.

Strip de draden blank (1 cm) en bevestig de fitting eraan. Hang de fitting aan het haakje van de centraaldoos.

Schuif de armatuur over de fitting. Schroef de armatuur met de fittingring strak tegen het plafond aan.

Voorzie de draden die uit de centraaldoos komen van een kroonsteentje.

Steek het snoer door de trekontlaster. Hang de trekontlaster aan het haakje van de centraaldoos. Strip de aders van het snoer blank (1 cm) en bevestig deze aan het kroonsteentje. Schuif de afdekkap tegen het plafond.

Tip!

Is jouw plafondlamp dimbaar? Plaats dan een dimmer, zodat je de lichtsterkte van de lamp traploos kunt instellen. Bekijk de aanwijzing op de verpakking hoe je de draden moet aansluiten. Schakel tot slot de stroom weer in en controleer of de plafondlamp werkt. Lampen met een transformator (trafo), zoals bij sommige halogeenlampen, hebben een apart type dimmer nodig.

Gebruikt bij dit advies

Hanglampen
Hanglampen

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Hoe sluit ik een duo dimmer aan? - Thumbnail
Hoe sluit ik een duo dimmer aan? stappenplan
Klusadvies - verlichting - Hoe maak ik zelf een lichtplan? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een lichtplan? keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? - Thumbnail
Hoe sluit ik een bewegingssensor aan? stappenplan
Klusadvies - verlichting - Hoe monteer ik inbouwspots? - Thumbnail
Hoe monteer ik inbouwspots? stappenplan
Klusadvies - verlichting - Hoe maak ik zelf een hanglamp? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een hanglamp? stappenplan
Klusadvies - verlichting - Welke soort lampen kies ik voor het verlichten van mijn huis? - Thumbnail
Welke soort lampen kies ik voor het verlichten van mijn huis? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in