stappenplan

Hoe verwijder ik een plug?

Wil je een muur opnieuw behangen of verven? Dan moet je eerst alle beschadigingen herstellen, te beginnen met het verwijderen van alle pluggen verwijderen. Hier kun je namelijk lelijke plekken aan overhouden. GAMMA legt uit hoe je in enkele stappen een plug kunt verwijderen.

schroef plug verwijderen
stap 1

Een schroef in de plug draaien

Draai met de hand een zo goed mogelijk passende schroef in de oude plug. Probeer deze 1 cm – of nog iets verder – in de plug te draaien.

plug verwijderen schroef
stap 2

De plug uit het gat wrikken

Probeer eerst de schroef tegelijk met de plug, al wrikkend, met de hand uit de muur te trekken. Dit zorgt voor de minste beschadigingen.

telefoontang functie
stap 3

Een telefoontang gebruiken

Niet gelukt? Plaats dan een kromme telefoontang om de schroef. Zorg ervoor dat de kromming van de tang bij de schroef zit en dat de tang zo plat mogelijk tegen de muur komt.

plug verwijderen muur
stap 4

De schroef en plug uit de muur wippen

Wip de schroef – en daarmee direct de plug – uit de muur. Duw hiervoor het handvat van de telefoontang voorzichtig naar beneden. De hoek van de tang fungeert als ‘scharnierpunt’.

gaten vullen muur gamma
stap 5

Het gat opvullen en schuren

Maak het gat en de eventuele beschadigingen schoon met ontvetter en vul deze met muurvuller. Smeer een aantal lagen in en over het gat, zodat dit zo geleidelijk mogelijk gevuld raakt. Laat de vuller drogen en schuur de muur vervolgens glad.

Tip!

Werk altijd met een breed en een smal plamuurmes. Op het brede mes breng je een voorraadje vuller aan, met het smalle mes ga je te werk. Zorg ervoor dat je plamuurmessen volledig schoon én vlak zijn.

Gebruikt bij dit advies

Tangen
Tangen

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort tang kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort tang kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
gat boren -thumbnail Copy 19
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
plug in wand -thumbnail Copy 33
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in