keuzehulp

Welke soort tang kies ik voor mijn klus?

Het woord ´tang´ is een verzamelnaam, waar veel onder valt. Zo zijn er tangen om te knippen, te strippen, te klemmen, te borgen, los- en vast te draaien, te buigen, te monteren en om gaten te maken. Welke tangen vind je bij GAMMA en wat kun je er mee doen? En waar moet je op letten als je een tang koopt?

soorten tangen

Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van de tangen die je bij GAMMA kunt kopen. De meeste tangen zijn los te koop, sommigen worden ook in sets verkocht.

nijptangen

Nijptangen gebruik je met name om spijkers uit te trekken. Ze zijn tevens geschikt om draad bij elkaar te draaien en door te knippen.

Standaard nijptang

Deze tang wordt ook wel trektang genoemd. Hoewel deze ook wel gebruikt wordt om draad mee te knippen, is hij vooral bedoeld om spijkers uit te trekken. Klem de spijker vast, vlak boven de plek waar hij uit het hout komt. Laat de tang tegen het hout steunen en rol hem als het ware naar beneden.

Bekijk het assortiment

Moniertang

De moniertang (of vlechttang) is in feite een lange, ranke nijptang en wordt gebruikt voor het aandraaien en knippen van binddraad bij het betonvlechten. Hij werkt ook prima als nijptang voor kleine spijkers.

Bekijk het assortiment

kniptangen

Met een kniptang knip je diverse materialen door, zoals ijzer- en koperdraad en plaatmateriaal.

Zijsnijtang

Een zijsnijtang of zijkniptang gebruik je met name om elektradraad door te knippen. Het snijvlak zit aan de zijkant, wat soms handig kan werken. Bij zijsnijtangen die voorzien zijn van een VDE-certificering weet je zeker dat je dit kunt doen met materialen tot 1000V en zijn zelfs getest tot 10.000V.

Bekijk het assortiment

Kopkniptang

Bij de kopkniptang (of voorsnijtang) zit het snijvlak helemaal aan de voorkant. Hij heeft een geharde bek en is met name geschikt om draad door te knippen. Kies voor een kopkniptang met geïsoleerde handvatten als je elektradraad of materiaal dat onder spanning staat wilt doorknippen. Met tangen die voorzien zijn van een VDE-certificering weet je zeker dat je dit kunt doen met materialen tot 1000V.

Bekijk het assortiment

Kabelschaar

Met een kabelschaar knip je niet alleen snel een kabel of draad door. Deze tang zorgt er ook voor dat de draad tijdens het knippen niet vervormd. Het resultaat is een mooie rechte snede.

Bekijk het assortiment

Betonschaar

Een betonschaar wordt ook wel boutenschaar of betonijzerschaar genoemd. Je gebruikt hem vooral voor het doorknippen van massieve en robuuste materialen zoals sloten, kettingen, dik ijzer- en staaldraad, bouten en betonijzer.

Bekijk het assortiment

Combinatietang

De combinatietang is een meer universele tang. Hiermee kun je iets vastpakken, buigen en draad mee doorknippen. Doorknippen kan alleen als het materiaal dun is, anders beschadig je de bek van de tang. Er zijn veel modellen combinatietangen. Een model met goed geïsoleerde handgrepen is comfortabeler en ook geschikt voor werken aan de elektra.

Bekijk het assortiment

Blikschaar

Met een blikschaar (of plaatschaar) knip je niet alleen plaatmateriaal van aluminium, zink, blik, koper en RVS, maar ook leer en sommige kunststoffen. Een goede blikschaar heeft getande snijranden om slippen tijdens het knippen te voorkomen. Blikscharen kunnen alleen rechtssnijdend, alleen linkssnijdend of zowel rechts- als linkssnijdend zijn.

Bekijk het assortiment

Tegelkniptang

Met een tegelkniptang (of knabbeltang) bewerk je keramische wandtegels. Nadat je een wandtegel hebt ingesneden met een tegelsnijder werk je de randen bij met een tegelkniptang tang. Deze tang heeft een harde bek waarmee je als het ware kleine stukken van de tegel afknabbelt. Vloertegels zijn te hard voor een tegelkniptang.

Bekijk het assortiment

grijptangen

Met een grijptang pak je een bout, moer, schroef, armatuur, kraan of totaalwerkstuk stevig vast, zolang je de benen op elkaar klemt.

Waterpomptang

Een waterpomptang is geschikt voor talloze klussen. De bek kun je in verschillende posities vastzetten. Daardoor kun je materialen van uiteenlopende diktes vastpakken en verschillende maten bouten en moeren los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe minder kans op beschadiging. Er zijn waterpomptangen met een extra smalle bek, voor moeilijk bereikbare plekken. Andere hebben extra klembereik, zodat je extra grote materialen kunt vastgrijpen.

Bekijk het assortiment

Platbektang

Een platbektang grijpt, dankzij zijn geribbelde platte bek ook in smalle ruimtes zaken stevig vast, bijvoorbeeld draden. Een korte versie van de platbektang is de platbuigtang, maar ook met de platbektang kun je prima metaaldraad buigen.

Bekijk het assortiment

Telefoontang

Een andere naam voor de telefoontang is puntbektang, langbektang of radiotang. Deze tang is onmisbaar bij elektraklussen. De puntbektang is zowel als recht als gebogen model verkrijgbaar. Dankzij de punt kun je ook goed in smalle ruimtes werken. Met een telefoontang kun je niet alleen installatiedraad pakken, maar ook dun beldraad, computerdraad en telefoondraad.

Bekijk het assortiment

Combinatietang

De combinatietang is een meer universele tang. Hiermee kun je iets vastpakken, buigen en draad mee doorknippen. Doorknippen kan alleen als het materiaal dun is, anders beschadig je de bek van de tang. Er zijn veel modellen combinatietangen. Een model met goed geïsoleerde handgrepen is comfortabeler en ook geschikt voor werken aan de elektra.

Bekijk het assortiment

Syphontang

Een syphontang (of sifontang of sanitairtang) is door zijn gebogen vorm ideaal voor het los- en vastdraaien van schroefbare afvoerkoppelingen van sifons, afvoerbuizen, wartels en kranen. Een syphontang is verstelbaar en heeft daardoor een groot klembereik.

Bekijk het assortiment

Borgveertang

De borgveertang (of borgringtang) gebruik je voor het plaatsen of verwijderen van in- en uitwendige borgveren en borgringen. Deze tang is verkrijgbaar in een recht en een gebogen model. Sommige borgveertangen hebben een losse bekkenset. Deze set bestaat uit 2 rechte en 2 gebogen uitwisselbare bekken, waardoor je alle typen borgveren en borgringen kunt grijpen.

Bekijk het assortiment

Griptang

Bij een griptang breng je de bek op maat met behulp van de stelmoer aan de onderzijde van een van de benen. Vervolgens klik je bij het andere been de tang vast en hoef je zelf geen kracht meer uit te oefenen. In feite heb je er een derde hand bij. Griptangen zijn er met een rechte bek, een gebogen bek, extra verlengde rechte bek en extra wijde bek.

Bekijk het assortiment

Klemtang

Klemtangen houden een werkstuk, bout, moer of wartel klemvast en blijven dit dankzij een klemmechanisme ook doen. Ook zonder dat je zelf nog hoeft te knijpen. Onder de familie van de klemtangen horen ook de lijmklemmen en snelspanklemmen. Kijk voor meer informatie op Lijmklem.

Bekijk het assortiment

Pijpentang

Pijpentangen worden ook wel Zweedse tang of moordenaar genoemd. Met de verstelbare moer aan een van de benen kun je de opening van de bek nauwkeurig op maat maken. Hierdoor wordt een vastzittende moer of wartel precies omklemd. Je hoeft nog maar licht te knijpen voor een ijzersterke grip. Dankzij de lange benen kun je zelfs zeer vastzittende wartels losdraaien.

Bekijk het assortiment

Armaturentang

Een armaturentang is een pijpentang met kunststof kappen in de bek. Dit maakt armaturentangen geschikt voor het aan- en losdraaien van kwetsbare en verchroomde armaturen en kranen.

Bekijk het assortiment

buigtangen

Met een buigtang kun je eenvoudig metaaldraad of metalen buizen buigen. GAMMA heeft de volgende buigtangen.

Draadbuigtang

Een draadbuigtang is te herkennen aan zijn rechte en ronde bekdelen. Deze tang gebruik je om metaaldraad te buigen. Bijvoorbeeld tot een draadoog, wat goed uitkomt bij de aanleg van elektra.

Bekijk het assortiment

Buigijzer

Een buigijzer (of pijpenbuiger) is geschikt om een cv-pijp en koperbuis zeer nauwkeurig te buigen. Dankzij het buigmechanisme knikt de buis niet door. De meeste buigijzers zijn gemaakt voor op een buis van 15mm of een buis van 12mm. Sommigen zijn universeel en kunnen beide maten aan.

Bekijk het assortiment

Striptang

Striptangen gebruik je voor het ontmantelen van draden. De mantel is de isolerende laag om de draad heen.

Bekijk het assortiment

Afstriptang

Een afstriptang komt vooral van pas bij het ontmantelen van installatiedraad. Met behulp van een stelschroef kun je de dikte van de kern van de draad instellen. Hierdoor knijp je alleen de isolatielaag door en spaar je de kern tijdens het knijpen. Hierna kun je deze isolatielaag ervan af trekken.

Bekijk het assortiment

Automatische afstriptang

Bij een automatische striptang stel je eenvoudig in hoeveel je van een elektradraad of kabel wilt strippen. Door één knijpbeweging wordt de isolatielaag en doorgeknepen en van de draad verwijderd. Je kunt met deze tang ook elektradraad doorknippen.

Bekijk het assortiment

Afstriptang voor ronde kabels

Met een afstriptang voor ronde kabels strip je alle gangbare ronde kabels. Dit zijn kabels met een diameter van 8mm tot 13mm. De ingebouwde mesjes druk je in de isolerende mantel van de kabel. Door aan het mes te trekken verwijder je ook de mantel. Er zijn ook afstriptangen voor coaxkabels. Deze hebben 2 messen waarmee je zowel de buitenisolatie als de kernisolatie kunt strippen.

Bekijk het assortiment

Krimptangen

Met een krimptang knel je kabelverbinders vast op kabels. Krimptangen worden veel gebruikt bij het knutselen aan auto’s, elektraklussen of het aansluiten van telefoon- en computerkabels.

Kabelschoentang

Met een kabelschoentang (of wurgtang) knelt of krimp je de hulzen van kabelschoenen vast op installatiedraad van diverse diktes. Dit gaat een stuk sneller dan solderen. Kabelschoentangen worden ook in sets verkocht samen met kabelschoentjes.

Bekijk het assortiment

UTP-montagetang

Een UTP-montagetang is een tang waarmee je een netwerkkabel op maat maakt. De UTP-tang knelt de UTP-plug in een beweging vast op een netwerkkabel. Met deze tang maak je ISDN-, UTP-, CAT5- en CAT6-kabels op maat. De connectortang is geschikt om 8-polige draad te knippen, strippen en te monteren aan een 8-polige UTP-plug.

Bekijk het assortiment

Montagetang voor RJ9/11/45 plug

Met behulp van deze modulaire ISDN-tang, knip of strip je kabels en monteer je zowel 4-, 6- als 8-polige pluggen aan een op maat gemaakte kabel. Naast ISDN-snoeren, is het ook mogelijk om modulaire telefoonsnoeren met de modulaire tang op maat te maken.

Bekijk het assortiment

Ponstang

Met een ponstang (of gatentang) maak je gaatjes in leer, stof of zeildoek. Deze tang wordt ook wel revolvertang genoemd omdat de kop van de tang kan draaien en een beetje op een draaiend magazijn van een revolver lijkt.

Bekijk het assortiment

Zeilringtang

Met de zeilringtang breng je metalen ringetjes aan in verschillende materialen. Daarnaast is de ringtang voorzien van een ponsinrichting met een verstelbare afstandhouder waarmee je gaten ponst op een gelijke afstand van elkaar. Een eenvoudiger type zeilringtang is de revolverzeilringtang. Ook met deze tang kun je zowel gaatjes als ringetjes in het materiaal aanbrengen.

Bekijk het assortiment

Drukknopentang

Een variant op de zeilringtang is de drukknopentang. Aan de het ene stukje stof knelt het ene deel van de drukknoop vast en op het andere stukje stof komt het contradeel van de drukknoop.

Bekijk het assortiment

blindklinktangen

Met een blindklinktang verbind je materialen met elkaar. Blindklingtangen zijn bijzonder geschikt voor holle ruimtes, die alleen maar van de buitenkant zichtbaar en bereikbaar zijn.

Blindklinktang

Met een blindklinktang (of popnageltang) verbind je 2 dunne metaalplaten. Beide platen doorboor je met een metaalboortje. Vervolgens duw je de brede stift van de klinknagel in het gat. Hierna plaats je de blindklinktang over de dunne stift van de klinknagel. Met knijpende bewegingen strop je aan de binnenzijde het brede deel van de klinknagel op. De dunne stift breekt daarna automatisch af. De 2 platen zijn nu stevig verbonden. Zorg dat je een metaalboortje gebruikt dat past bij de klinknagel.

Bekijk het assortiment

Hollewandplugtang

Een hollewandplugtang is geschikt voor het snel en stevig bevestigen van metalen paraplupluggen. Je boort een gat in het plaatmateriaal waarachter de holle ruimte zit. Plaats een metalen parapluplug in de tang en duw de plug in het boorgat. Door de tang aan te trekken ontvouwt zich de paraplu aan de achterkant van de plaat. Hierdoor wordt de kernbout in de plug stevig verankerd. Er zijn diverse maten paraplupluggen. Let op dat je een bijpassend boortje gebruikt.

Bekijk het assortiment

tangen voor precisiewerk

Tangen voor precisiewerk komen van pas bij het fijnere werk. De volgende tangen zijn geschikt voor secure klussen.

Precisietang

Sommige van de hierboven beschreven tangen zijn er ook in klein formaat. Vaak worden ze dan aangeduid als precisietang. Doordat ze zo klein zijn kunnen deze precisietangen veel fijne klussen aan. Daar waar het op de millimeter aankomt biedt een precisietang uitkomst.

Bekijk het assortiment

Multitang

Het woord zegt het al, een multitang is geschikt voor meerdere klusjes. Zo kun je met deze tang elektradraad strippen, draad buigen, kabelschoentjes vastklemmen en zeer precies knippen.

Bekijk het assortiment

tang kopen? let hier op

Ben je van plan een tang te kopen? Dan zijn de volgende eigenschappen belangrijk om op te letten. Als je maar zelden klust, dan kunnen de goedkopere tangen afdoende zijn. Moet je regelmatig aan de slag, dan is het verstandig om wat beter gereedschap te kopen.

De kwaliteit van tangen zit hem in het type staal waarvan ze gemaakt zijn. Tangen van chroom-vanadium of staal van een hoge legering zijn het sterkst.

Ook het handvat is belangrijk. Een goede tang heeft een ergonomisch verantwoord handvat, waardoor hij prettig in de hand ligt en je vingers niet bekneld raken. Een antisliplaag zorgt dat de tang niet uit je handen schiet tijdens het gebruik.

Sommige tangen worden in meerdere lengtematen verkocht. Een langer heft zorgt voor een groter hefboomeffect zodat je meer kracht kunt zetten.

Deze keuzehulp komt voor in