keuzehulp

Welke soort grasmaaier kies ik voor mijn klus?

Een gazon onderhouden kan handmatig of met een machine. Een klein gazon is gemakkelijk met de hand te doen. Wordt het gazon groter dan is een machine een prettige optie. Bij Gamma heb je een ruime keuze uit gazonmaaiers, verticuteermachines en grastrimmers. Lees hier meer over de verschillende soorten grasmaaiers en waar op te letten bij je aanschaf.

Soorten grasmaaiers

Er zijn 4 soorten grasmaaiers. Elektrische grasmaaiers, accugrasmaaiers, robotgrasmaaiers en handgrasmaaiers. Welke eigenschappen hebben deze grasmaaiers?

Elektrische grasmaaier

Kleine motormaaiers worden meestal elektrisch aangedreven. Dat kan met behulp van een lang snoer, waarvan de stekker in een gewoon 230V stopcontact gaat. Een voordeel is dat je zo lang kan doorgaan als je wilt. Een nadeel is dat je moet uitkijken niet over het snoer te maaien.

Alle elektrische grasmaaiers

Accugrasmaaier

Een andere manier van aandrijven is met behulp van een accu. Groot voordeel van accumachines is dat het snoer niet in de weg kan liggen en je nooit het risico loopt om het per ongeluk doormidden te maaien. Je hebt ook meer bewegingsvrijheid.

Alle accugrasmaaiers

Robotgrasmaaier

Een robot grasmaaier maait voortdurend het gras binnen de begrenzing die je hebt aangegeven. Hij rijdt zelf naar een laadstation binnen en komt weer in actie als de accu geladen is. Op deze manier heb je altijd een perfect gemaaid gazon, zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

Alle robotgrasmaaiers

Handgrasmaaier

De handgrasmaaier is geschikt voor kleinere gazons. De grasmaaier is erg milieuvriendelijk, omdat hij zonder eletriciteit werkt. De grasmaaier is licht en makkelijk voort te duwen door de messen. Handgrasmaaiers vallen onder de kooimaaiers, bij deze maaiers worden de grassprieten afgesneden en niet afgeslagen zoals bij cirkelmaaiers wel het geval is. Voordeel bij een handmaaier is dat hij weinig ruimte in beslag neemt.

Alle handmaaiers

Grasmaaier kopen? Let hier op:

Er zijn tal van eigenschappen waarin grasmaaiers zich onderscheiden. Deze bepalen bijvoorbeeld voor welk soort gazon de grasmaaier geschikt is en hoe gemakkelijk deze in gebruik is. Een grasmaaier kopen? Let dan op de volgende zaken.

Hoe gebruik je de grasmaaier?

Ben je niet in staat elke week het gras te maaien of heb je een groot gazon? Dan is een cirkelmaaier aan te raden, dit zijn de meeste voorkomende elektrische grasmaaiers. Deze kan ook wat langer gras aan. De cirkelmaaier werkt als een zeis en snijdt het gras af. Stel je het op prijs om een perfect gemaaid gazon te hebben is het overwegen waard om een kooimaaier aan te schaffen. Deze knipt het gras aan de bovenkant tussen twee messen af. Het resultaat is dan ook wat fraaier dan bij de cirkelmaaier. Over het algemeen zijn handgrasmaaiers, kooimaaiers.

Heeft de grasmaaier een mulchfunctie?

Je kunt kiezen om het gemaaide gras op te vangen in een opvangbak of om het op de grasmat te laten liggen. Deze ‘mulch’ verteert en dient zo als meststof. Machines met een mulchfunctie, vermalen tijdens het maaien het afgemaaide gras tot fijne deeltjes, die meteen uitgespreid worden over het gazon. Het verteren gaat daardoor veel sneller waardoor de meststoffen ook sneller opgenomen kunnen worden.

Welk vermogen heeft de maaier?

Maaimachines met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de motor van de maaimachine. De elektrische spanning bij accumachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat een accumachine aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer je kunt doen met een batterijlading.

Hoe is de maaihoogte instelbaar?

Elke maaimachine kan ingesteld worden op een bepaalde maaihoogte. Dat gaat bij de ene machine net iets makkelijker dan bij de andere. Ook dat bepaalt de kwaliteit en het gebruiksgemak van een motormaaier.

Heeft de grasmaaier een opvangbak?

Is het gras vaak te lang, dan kun je beter het afgemaaide gras opvangen. Een machine met een bijpassende opvangbak heeft dan de voorkeur. Net zo als je de machine op mulchfunctie kunt zetten, is deze vaak met dezelfde knop in te stellen op ‘opvangfunctie’.

Is de grasmaaier zelfrijdend of moet je hem zelf voortduwen?

De meeste motormaaiers zijn ‘zelfrijdend’. Dat wil zeggen dat de machine, zonder dat je hoeft te duwen, zich langzaam vooruit beweegt. Dit maakt het maaiwerk een stuk lichter.

Grasmaaier huren

Grasmaaien moet in de zomer wekelijks gebeuren. Het is daarom verstandig om een grasmaaier en grastrimmer zelf aan te schaffen en paraat te hebben. Een grasmaaier huren kan via de GAMMA verhuurservice.

Grasmaaier huren
Deze keuzehulp komt voor in