stappenplan

Hoe kies ik het juiste kunstgras?

Wil je altijd een strak groen grasveld, zonder dat je het hoeft te onderhouden? Dan is kunstgras iets voor jou. Door de hoge kwaliteit van modern kunstgras, ook wel grastapijt genoemd, is deze nepgrassoort nauwelijks te onderscheiden van echt gras. Een uitgebalanceerde mix van groene en bruine sprieten zorgt voor een natuurlijke uitstraling en een heerlijk zachte grasmat.

Waar kun je kunstgras leggen?

Een gazon van kunstgras ziet er altijd strak en verzorgd uit, wat voor weer het ook is. Bovendien heef deze nepgrassoort weinig onderhoud nodig en gaat het lang mee. Kunstgras is ideaal voor in je tuin, maar doet het ook altijd goed op je balkon of dakterras. Kortom: een makkelijke en duurzame optie voor buitenshuis.

Welke soorten kunstgras zijn er?

Er is kunstgras verkrijgbaar in twee vormen: grastapijt of grasmatten in diverse breedtes.

Grastapijt

Grastapijt is verkrijgbaar op een rol en wordt voornamelijk gebruikt om op een balkon of een dakterras een tuingevoel te creëren. Het heeft een poolhoogte van 2 tot 5 mm en een anti-slipondergrond. Het tapijt is licht, bestand tegen diverse weersomstandigheden en onderhoudsvriendelijk. Om ervoor te zorgen dat er geen water blijft staan op het grastapijt zijn er handige drainage-gaten aangebracht. Zo blijft er geen water staan en voorkom je schimmelvorming.

Grasmatten

Kunstgras in de vorm van grasmatten kan speciaal voor je op maat gemaakt worden. Dit nepgras wordt voornamelijk gebruikt voor het aanleggen van een gazon in tuinen. De zachtheid van het kunstgras wordt bepaald door de combinatie van de hoogte en dichtheid van de grassprieten. Het kunstgras heeft maar liefst zeven jaar garantie op onder meer slijtage, duurzaamheid, uv-straling en vochtdoorlaatbaarheid. Kunstgras is te verdelen in vier groepen:

Select

Dit kunstgras ziet er natuurlijk uit door de poolhoogte van 20 mm en de mix van groene en bruine sprieten. Select kunstgras is geschikt als sier- en speelgazon en heeft een dichtheid van 14 steken per 10 cm.

Supreme

Het Supreme kunstgras heeft een poolhoogte van 35 mm. Het gras bestaat uit een mix van lichtgroene en donkergroene sprieten met groene en juten wortels. Deze grasmat kan als sier- en speelgazon gebruikt worden en heeft een dichtheid van 15 steken per 10 cm. Let op: alleen verkrijgbaar in GAMMA bouwmarkten.

Premium

Deze fijne kunstgrassoort heeft een poolhoogte van 30 mm. De hoge dichtheid zorgt ervoor dat het nepgras zacht aanvoelt. Deze grasmat bestaat uit een mix van lichtgroene en donkergroene sprieten met juten wortels. Premium kunstgras is geschikt als sier- of speelgazon en heeft een dichtheid van 15 steken per 10 cm. Let op: alleen verkrijgbaar in GAMMA bouwmarkten.

Exclusive

Het Exclusive kunstgras heeft een poolhoogte van maar liefst 35 mm. Hierdoor voelen deze grasmatten heerlijk zacht aan. Deze kunstgrassoort bevat lichtgroene en donkergroene sprieten met bruine wortelen, waardoor het altijd luxe en goed onderhouden oogt. Ook dit kunstgras is geschikt als sier- en speelgazon en heeft een dichtheid van 15 steken per 10 cm. Let op: alleen verkrijgbaar in GAMMA bouwmarkten.

Hoe kun je kunstgras leggen?

Kunstgras leggen doe je op zand, straatwerk, asfalt, lavasteen of een houten ondergrond. De ondergrond moet bovendien stabiel en vlak zijn, voldoende draagvermogen hebben en water kunnen afvoeren. Het is niet aan te raden om kunstgras op beton of zwarte aarde te leggen.

Met kunstgrastape plak je eenvoudig twee kunstgrasrollen aan elkaar. Om ervoor te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen en niet zomaar opwaait, kun je gebruikmaken van de speciale kunstgraspinnen.

Hoe kun je kunstgras onderhouden?

Kunstgras heeft weinig onderhoud nodig. Is er de hele middag op het gazon gespeeld? Je kunt de grassprieten weer mooi rechtop krijgen door de grasmat op te borstelen met een bezem. Eventuele vlekken kun je eenvoudig verwijderen met water en zeep. Let op: gebruik hiervoor nooit agressieve schoonmaakmiddelen!

Meer klusadvies:

gras-zaaien-thumbnail
Gras zaaien: een stappenplan met tips voor het aanleggen van een gazon stappenplan
9208019320862
Hoe metsel ik een tuinmuurtje? stappenplan
tuin-bestraten-thumbnail
Zelf je tuin bestraten: creëer een terras zonder onkruid stappenplan
Dit stappenplan komt voor in