keuzehulp

Welke soort handzaag kies ik voor mijn klus?

Er zijn maar weinig klussen waar geen zaag aan te pas komt. In het uitgebreide assortiment van GAMMA vind je handzagen voor hout, gips, kunststof en metaal. Welke soorten zagen zijn er? Bij welke klus heb je welke handzaag nodig? En waar moet je op letten als je een zaag koopt?

soorten handzagen

Er zijn veel soorten handzagen. Het merendeel van de zagen is bedoeld om timmerhout of houten panelen te zagen. Daarnaast kun je ook metaal, kunststof, gips met de hand zagen.

Handzaag

De gewone handzaag zorgt voor mooie rechte zaagsneden in hout. Een korte handzaag wordt ook wel gereedschapskistzaag genoemd. Ook voor gipsplaten kan een handzaag van pas komen. Gips maakt je zaag wel snel bot, gebruik een oude handzaag. Hoe fijner de tanden van het zaagblad, hoe fijner het te zagen hout kan zijn. Een dikker zaagblad zorgt voor een rechtere snede. De weerstand is dan wel groter. Een goede coating zorgt dat ook een dikkere zaag soepel door het hout glijdt.

Bekijk het assortiment

kapzaag

Het zaagblad van een kapzaag is aan de bovenzijde gevat in een metalen strip (de kap). Hierdoor blijft het blad recht en krijg je een rechte zaagsnede. Kapzagen hebben fijne tanden. Hierdoor zijn ze vooral geschikt voor fijner zaagwerk, zoals afkort- en verstekwerk. Een kapzaag wordt vaak gebruikt in combinatie met een verstekbak. Deze helpt je latten en lijsten kaarsrecht- en onder een hoek van 45⁰ af te zagen. Er zijn houten en kunststof verstekbakken.

Bekijk het assortiment

Toffelzaag

Een toffelzaag is ook bedoeld voor afkortzagen en verstekzagen. Het is een verlaagde kapzaag met een nog fijnere tandenzetting. Hierdoor is de zaagsnede smaller. Een toffelzaag heeft een recht handvat zoals dat van een schroevendraaier. Een gewone toffelzaag is geschikt voor rechtshandigen. Een links-rechts toffelzaag is zowel door rechts- als voor linkshandigen bruikbaar. Toffelzagen worden vaak gebruikt in combinatie met een verstekbak.

Bekijk het assortiment

Fineerzaag

Een fineerzaag is een mengeling van een kapzaag en toffelzaag. Deze zaag heeft een zelfde soort handvat als een kapzaag en tevens een hoog zaagblad dat rond afloopt. De vertanding is minstens zo fijn als dat van een toffelzaag, waardoor een fijne zaagsnede mogelijk is, ook in flinterdun hout.

Bekijk het assortiment

Schrobzaag

Met zijn spitse en smalle vorm is de schrobzaag de ideale zaag voor moeilijk bereikbare plaatsen. Met een schrobzaag zaag je gemakkelijk rondingen, boorgaten en uitsparingen in hout en kunststof platen. Een variant op de schrobzaag is de steekzaag, hiermee maak je uitsparingen in met name gipsplaat en gasbeton. Ook is er de flexibele schrobzaag waarmee je strak langs de muur leidingen, spijkers of bouten afzaagt.

Bekijk het assortiment

Flexibele zaag

Een flexibele zaag (of Japanse zaag) is geschikt om nauwkeurig in hout te zagen. De zaag heeft een extra dun zaagblad en fijne vertanding waardoor er een fijne zaagsnede ontstaat. De flexibele zaag is bedoeld voor een trekkende zaagbeweging die je mede dankzij de rechte handgreep kunt uitvoeren. Voordeel van trekkend zagen is dat dit zeer nauwkeurig zaagwerk mogelijk maakt.

Bekijk het assortiment

Metaalzaagbeugel

Met een metaalzaagbeugel zaag je door metaal of kunststof. Deze zaag heeft een los zaagblad, gespannen tussen de beugel. Sommige hebben een rechte handgreep, die ook dient als bladspanningsmechanisme. Andere hebben een softgrip-handvat en een speciale voorgreep. Hierdoor kun je de zaag beter sturen. Het zaagblad vervang je dan meestal met een snelspanner. Bij sommige metaalzaagbeugels kun je het zaagblad schuin zetten, handig bij het afschuinen van buizen.

Bekijk het assortiment

Junior metaalzaagbeugel

Metaalzagen zijn er ook in klein formaat. De beugel van een junior metaalzaag heeft een spanwijdte van ongeveer 15cm. Junior metaalzaagbeugels zijn lichtgewicht zagen die ideaal zijn om ook op moeilijk bereikbare plaatsen vanuit elke stand of vanuit elke hoek te zagen. Ze zijn verkrijgbaar in een rond handvat of met een ergonomische handgreep. Het zaagblad is vervangbaar en breng je op spanning door of aan het handvat te draaien of het zaagblad aan te spannen met een spanschroef.

Bekijk het assortiment

Junior zaag met hoge zaagbeugel

Dankzij zijn extra hoge beugel heeft deze juniorzaag met een beugelwijdte van 15cm een extra groot zaagbereik. Deze zaag wordt ook wel decoupeerzaagbeugel genoemd. Als je keramische tegels wilt zagen kun je een draadzaagje tussen de beugel klemmen. Het grit op de draad snijdt zich door de tegel heen.

Bekijk het assortiment

Cellenbetonzaag

Een cellenbetonzaag is speciaal geschikt voor het op maat maken van gasbetonblokken. De cellenbetonzaag heeft namelijk een aangepaste vertanding die zorgt voor een rechte zaagsnede. Deze lange zaag heeft ook een houten handgreep waarmee je de zaag gemakkelijk en stevig vast kunt houden.

Bekijk het assortiment

PVC Koordzaag

Een PVC koordzaag is in staat PVC buizen die reeds zijn geïnstalleerd af te zagen. Zelfs als deze buizen in een hoek zitten en je er met een gewone zaag niet bij kunt. Het koord duw je achter de buis en vang je aan de andere zijde op. Door het koord met beide handen aan te spannen en vervolgens heen en weer te bewegen snijd je het door het PVC heen.

Bekijk het assortiment

Figuurzaag

Je gebruikt een figuurzaag voor precisiezaagwerk, zoals het uitzagen van figuren uit dun materiaal. De figuurzaagbeugel gebruik je samen met een zaagblad en een zaagplankje dat je op tafel kunt klemt. Dankzij de grote beugel heeft deze zaag een bereik tot 30cm. Je plaatst een los figuurzaagblad in de beugel en spant de bladen door de beugel licht bijeen te trekken en de vleugelmoeren aan te draaien.

Bekijk het assortiment

zagen voor tuinonderhoud

Ook bij tuinonderhoud komen handzagen van pas om takken te snoeien of zelfs hele boomstammen door te zagen. De volgende zagen zijn speciaal voor in de tuin bestemd.

Beugelzaag

Een beugelzaag gebruik je voor het afzagen van dikke takken en zelfs het doorzagen van boomstammen. Dankzij de speciale vertanding kan de zaag ook door vochtig hout. Het zaagblad is vervangbaar. Met een hefboomsluiting breng je het zaagblad meteen op spanning. Aan het handvat zit bijna altijd een knokkelbeschermer. Sommige modellen hebben een apart spanningsmechanisme waarmee je het zaagblad nog nauwkeuriger aanspant. Beugelzagen zijn er in diverse lengtematen. Voor dunne takken en voor het werken op hoogte ben je met een kleine zaag een stuk wendbaarder.

Bekijk het assortiment

Snoeizaag

De snoeizaag is bedoeld om levende takken uit een boom of struik te zagen. Deze handzame zagen hebben een relatief klein zaagblad, waardoor je ook gemakkelijk in het midden van een struik kunt zagen. Er bestaan diverse soorten. Bijvoorbeeld de inklapbare snoeizaag of de snoeizaag die op een (telescopische) steel kan. Hierdoor kun je ook hoge takken wegzagen. Een speciaal model wordt geklemd op een steel, waar ook een snoeischaar op is bevestigd. Door aan een koord te trekken kun je twijgen en dunne takken ook op hoogte afknippen.

Bekijk het assortiment

handzaag kopen? let hier op

De kwaliteit van zagen zit in het gebruikte staal, de coating en de vertanding. De zaagtanden moeten ten opzichte van elkaar verspringen. Staan ze teveel in één lijn, dan wordt de zaagsnede te nauw en gaat de zaag klemmen.

Bij sommige zagen is het mogelijk om de tanden opnieuw te ‘zetten’. Hiervoor gebruik je een speciale zettang. Een zaagblad met een extra geharde vertanding gaat langer mee en blijft langer scherp. Het zetten van dit soort tanden is dan moeilijker om zelf te doen. Een goede coating van het zaagblad zorgt voor een kleine zaagweerstand en voorkomt roest.

Ook het handvat bepaalt de kwaliteit van de zaag. Een ergonomische vormgegeven handvat van comfortabel kunststof ligt fijner in de hand dan een handvat van hard plastic. Een goed handvat zorgt ook voor een betere grip op de zaag, waardoor je nauwkeuriger kunt werken.

accessoires voor handzagen

Voor een aantal zagen heeft GAMMA diverse soorten reservezaagbladen beschikbaar. Zo zijn er figuurzaagbladen, ijzerzaagbladen, verstekzaagbladen, beugelzaagbladen en draadzaagbladen.

Deze keuzehulp komt voor in