stappenplan

Hoe maak ik mijn tuin herfst- en winterklaar?

Tijdens de herfstmaanden maak je de tuin klaar voor de winter, maar wat moet je precies allemaal doen? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij genieten van een perfect verzorgde tuin die klaar is voor het kouder seizoen.

1. Herfst bladeren opruimen

Verwijder afgevallen bladeren van het gras, zodat het gras niet verstikt kan raken. Gooi de bladeren niet weg! Gebruik ze voor de composthoop of gebruik ze om gevoelige planten te beschermen tegen de kou. Ook de dieren vinden het fijn als er wat bladeren liggen waaronder ze zich kunnen verschuilen.

Bekijk harken

Tip: Wist je dat er ook bladblazer zijn die naast blazen ook bladeren kunnen opzuigen?

Bekijk bladblazers

2. Maak je gazon winterklaar

De herfst is geschikte periode om je gazon te laten herstellen van de zomermaanden en voor te breiden op de aankomende winter.

Maaien
In het najaar blijft het gras nog doorgroeien, totdat de temperatuur onder de 7 graden komt. Dit betekent dat je het gras tot die tijd gewoon kunt blijven maaien. Houd er rekening mee dat je het gazon niet te kort maait, minimaal 3 à 4 centimeter. Zo voorkom je mosgroei en is je gras beter bestand tegen vorst.

Verticuteren
Het verticuteren van je gazon is een slimme zet om mosgroei op te voorkomen. Hierbij maak je het grasveld schoon door al het mos te verwijderen. Het najaar is hiervoor een ideaal moment, omdat er minder onkruid opkomt, terwijl de bodem vochtig blijft waardoor het gras beter kan groeien.

Alles over verticuteren

Kalk strooien
Het strooien van kalk kan ook helpen bij het mosvrij houden van je gazon. De kalk zorgt ervoor dat de grond minder zuur wordt, waardoor mos minder snel opkomt.

Bemesten
Het bemesten van je gazon in het najaar is cruciaal om ervoor te zorgen dat je gras sterk en gezond de winter doorkomt. Dit geeft je gazon alle benodigde voedingsstoffen en zorgt ervoor dat het de winter beter doorkom

3. Bomen en struiken snoeien

In de herfst, wanneer de sapstromen afnemen, is het mogelijk om bepaalde boomsoorten te snoeien, zoals de berkenboom, kersenboom, pruimenboom, notenboom en de esdoorn. De ideale periode hiervoor is vanaf de eerste bladval tot en met december. In september is het ook mogelijk om te snoeien, maar kan het lastiger zijn om te zien welke takken weggehaald moeten worden vanwege de bladeren die nog aan de boom hangen.

Naast bomen kunnen ook andere planten gesnoeid worden in het najaar, zolang het niet vriest. Het snoeien zorgt voor nieuwe scheuten en een mooie volle vorm. Oktober is de beste maand om te snoeien voordat de vorst begint. Hierdoor zal de tuin er in het voorjaar weer prachtig uit zien.

Bekijk snoeigereedschap

4. Maak de borders van je tuin winterklaar

Nieuwe planten
Zolang de temperaturen nog niet onder nul komen, is de herfst de ideale periode om nieuwe planten in je tuin te zetten. Door het planten van bloembollen, vaste planten, struiken en bomen in de herfst, kunnen deze al wortelen in de grond voordat de winter begint. Hierdoor staan ze er in het voorjaar direct goed bij en kun je genieten van een prachtige, kleurrijke tuin.

Laagje mulch
Verder is het slim om gevoelige plantensoorten extra te beschermen tegen kou. Een goede manier om dit te doen is door de bodem met een laagje mulch of schors te bedekken. Ook bij nieuwe aanplanting is het slim ze extra ge beschermen.

Lees meer over mulchen

Eenjarige planten verwijderen
Nu de meeste eenjarigen zijn uitgebloeid, is het aan te raden deze voor de eerste nachtvorsten uit de grond te halen. Dit is belangrijk omdat de planten anders gevoelig zijn voor rotting en erg vies worden. Het is het beste om de planten simpelweg uit te trekken met wortel en al. Ook de kale plekken kan je dan nieuwe beplanting zetten

5. Bescherm je tuinmeubilair

Schoonmaken en behandelen
Maak je tuinmeubelen en barbecue winterklaar met een grondige schoonmaakbeurt en bescherm je houten meubelen tegen de weersomstandigheden door ze te beitsen of te lakken. Daarnaast is een laagje olie goed voor het behoud van de houten meubelen en kun je tuinkussens schoonmaken met textielreiniger

Bekijk beits & hout olie

Opbergen en afdekken
Je kunt ervoor kiezen om je tuinmeubelen op te bergen of te beschermen door ze af te dekken met speciale tuinmeubel- en barbecuehoezen.

Tip: Dek nooit houten tuinmeubelen af. Zo voorkom je schimmel

Bekijk tuinmeubelhoezen

6. Maak het tuingereedschap schoon en berg het op

Voordat je je tuingereedschap opbergt, is het belangrijk om het eerst grondig schoon te maken en de messen te slijpen. Gebruik een zachte borstel om (gras)afval te verwijderen en voorkom roestvorming door metalen delen in te smeren met smeermiddel zoals vaseline. Haal benzine uit benzinegereedschap en vervang de olie voordat je het opbergt. Bescherm ook je tuinslang tegen vorst door het water eruit te laten lopen en deze binnen op te bergen, samen met het afsluiten van de buitenkraan en het verwijderen van de aansluiting om schade te voorkomen.

Bekijk tuingereedschapshouders & -haken

7. Bescherm je planten tegen vorst

Sommige planten zijn niet bestand tegen vorst. Bescherm ze in de winter door ze af te dekken met een laagje mulch of afgevallen bladeren of snoeiafval. Zorg er wel voor dat de planten nog kunnen luchten. Bescherm erg vorstgevoelige planten en bomen extra met speciale beschermfolie zodat ze goed beschut zijn tegen de kou.

Planten in potten zijn veel kwetsbaarder in de winter en moeten op tijd naar binnen in een serre of schuur.

Tip!

Maak de potten goed schoon en let op dat er geen beestjes mee naar binnen gaan

8. Help de dieren een handje

Je kunt vogels en egels in de herfst en winter een handje helpen in de tuin. Laat wat hoopjes bladeren liggen waar egels een nestje van kunnen maken. Hang vetbolletjes, pindaslingers en voederhuisjes op om vogels aan voedsel te helpen. Maak nestkastjes schoon en leeg voor het nieuwe seizoen. Let op dat je hierbij handschoenen draagt voor je eigen veiligheid.

Bekijk vogelvoer

9. Zorg voor goede buitenverlichting

Vergeet niet om ook de buitenverlichting mee te nemen tijdens het herfstklaar maken van je tuin. Het is namelijk niet alleen erg handig om je sleutels te vinden in het donker, maar het kan ook inbrekers afschrikken. Zo heb jij altijd voldoende licht bij thuiskomst en is het gemakkelijker om je weg door de tuin te vinden tijdens de donkere herfst- en winteravonden.

Bekijk buitenverlichting
Dit stappenplan komt voor in