stappenplan

Hoe hang ik mijn tv steun op?

Wil jij een tv-steun ophangen om je televisie netjes aan de muur te bevestigen? GAMMA verkoopt diverse tv-steunen en tv-ophangbeugels in verschillende afmetingen. Er zijn ook steunen verkrijgbaar waarbij je je hele tv kunt draaien. Zo kun je altijd onder de beste hoek naar je favoriete programma’s kijken. Een tv-steun bestaat in feite uit twee delen: de tv-plaat en de muurbeugel.

vesa maat opmeten
stap 1

De horizontale VESA-maat opmeten

Meet de horizontale VESA-maat (in millimeter) aan de achterkant van je tv op. Dit is de maat tussen de bevestigingspunten links en rechts.

Tip!

VESA staat voor Video Electronics Standards Association en is een universele maat die de meeste fabrikanten hanteren.

vesa maat tv
stap 2

De verticale VESA-maat opmeten

Meet nu de verticale VESA-maat (ook in millimeter). Dit is de maat tussen de bevestigingspunten aan de onder- en bovenkant. Samen vormen deze twee afmetingen de VESA-maat.

Een meetvoorbeeld ziet er als volgt uit: de horizontale VESA-maat is 30 cm en de verticale is 20 cm. Dan is de totale VESA-maat 300 x 200 mm. Koop altijd een tv-steun met een overeenkomstige VESA maat.

Tip!

Als de VESA-maat van je tv niet staat vermeld, dan betekent dit niet dat je jouw tv niet op kunt hangen. Tv-ophangbeugels zijn meestal uitgerust met sleufgaten, zodat er voldoende speling op de bevestiging zit.

stap 3

Bepalen aan welke muur je je tv wilt ophangen

Bepaal aan welke muur je jouw tv wilt bevestigen. Een draaibare steun vergt veel van het ophangsysteem. Bedenk dat je bij een muur van gipsplaat alleen een kleine – en dus zeer lichte – tv kunt ophangen. Dit kan ook alleen als je één van de houten rachels kunt detecteren en als basis gebruikt. Een draaibare steun wordt bij een gipsplaten muur en massieve gipsmuur afgeraden. Door het draaien laten de gipspluggen los. Kies dus voor een muur in huis van steen of beton.

Tip!

Als je hollewandankers gebruikt is het wel mogelijk om een wat zwaardere tv aan een gipsplaten muur te hangen. Gebruik dan M4 bouten met volgringen in plaats van houtdraadbouten.

stap 4

Bepalen hoe hoog je jouw tv en steun moet ophangen

Bepaal hoe hoog je jouw tv op wilt hangen en hoe hoog je de ophangbeugel dan moet bevestigen. Vuistregel is dat de gemiddelde ooghoogte moet uitkomen op een derde van de bovenkant van het scherm.

Tip!

Controleer met een leidingzoeker of er geen elektra- of waterleidingen in de muur lopen.

boorgaten tv steun
stap 5

De boorgaten aftekenen

Houd de steun tegen de muur. Plaats een waterpas op de steun. Teken, als de steun waterpas ‘staat’, de boorgaten af op de muur.

gaten boren in muur
stap 6

De gaten boren in de muur

Boor gaten in de muur op de afgetekende posities.

gamma tv beugel
stap 7

Pluggen en houtdraadbouten plaatsen

Tik de pluggen in de muur en plaats de ophangbeugel tegen de wand. Plaats de houtdraadbouten in de pluggen en draai deze aan met een steeksleutel.

tv beugel bevestigen
stap 8

De tv ophangen

Monteer de tv-plaat tegen de tv. Bouten zijn vaak meegeleverd en hebben meestal de maat M8. Draai de bouten aan met een steeksleutel. Klik de tv-plaat tot slot in de muurbeugel.

Tip!

Blijf de bouten niet aandraaien, dan forceer je de boel. Onthoud: vast is vast.

Meer klusadvies

gat boren -thumbnail Copy 19
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe verwijder ik een afgebroken schroef? - thumbnail
Hoe verwijder ik een afgebroken schroef? stappenplan
plug in wand -thumbnail Copy 33
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke bout kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in