klusadvies
Fietsbanden

Fietsbanden

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Heb je een nieuwe fietsband nodig? Het fietst een stuk fijner met de juiste fietsbanden. Op deze pagina vertellen we je graag meer over binnenbanden en buitenbanden. Lees over de verschillende soorten en maten en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van nieuwe fietsbanden.

 

Bekijk de benodigheden

Binnenband en buitenband

Een fietsband bestaat uit een binnenband en een buitenband. Een binnenband is gevuld met samengeperste lucht en vangt schokken op. De buitenband zorgt voor bescherming van de binnenband en geeft grip op de ondergrond.

Maten van fietsbanden

Meestal wordt de maat van binnen- en buitenbanden uitgedrukt in inches of de ETRTO-maat. De maat staat vaak op de oude band en de nieuwe verpakking. Dit maakt het eenvoudig het juiste product uit te zoeken. Hieronder enkele voorbeelden.

Maten fietsbanden

Vervanging binnenband

Zo kies je de juiste binnenband

Het type binnenband dat je nodig hebt is afhankelijk van het type fiets, het soort ventiel en de maat van je buitenband. Er zijn drie soorten fietsbinnenbanden.
• Binnenband met Dunlopventiel (DV): wordt nog steeds het meest gebruikt. Een andere benaming is het Hollandse ventiel.
• Binnenband met Schräderventiel (FV): wordt vooral gebruikt voor racefietsen en is dunner dan het standaard Dunlopventiel. Dit ventiel wordt ook wel Frans ventiel genoemd.
• Binnenband met autoventiel (AV): dit ventiel wordt vaak gebruikt voor mountainbikes.

Check voordat je een binnenband koopt eerst de maat van je buitenband. Deze staat op de buitenband zelf. Een binnenband kan rekken en is daarom geschikt voor meerdere maten buitenbanden. Op de fietsbinnenband en de verpakking zie je voor welk type buitenband de binnenband geschikt is. Kies een binnenband die zo goed mogelijk aansluit op de maat van de buitenband. Een te kleine binnenband zal eerder scheuren. Een te grote binnenband is lastig in de buitenband te plaatsen en gaat eerder lek.

 

 Assortiment binnenbanden >>

Gaadi Fietsbanden

Gaadi binnenband

Deze revolutionaire nieuwe binnenband heeft de “Fiets Innovatie Award” gewonnen. Bij moderne fietsen met een dichte kettingkast en een versnellingsnaaf en bij Ebikes vergt het een flinke inspanning om een lekke band te vervangen. Deze zit namelijk verstopt achter stevig gemonteerde onderdelen. Vooral bij een lekke band onderweg is dit een probleem. Met de Gaadi binnenband is dit probleem voor eens en altijd opgelost en komt je altijd fietsend thuis!

Monteren gaat snel en gemakkelijk omdat er een opening in deze band zit. De twee gesealde uiteinden worden vanzelf op elkaar gedrukt als je de band oppompt. De Gaadi binnenband is vooral geschikt voor een noodreparatie om weer fietsend thuis te kunnen komen. Als je jouw Gaadi band hebt vervangen met een normale band dan kun je hem daarna opnieuw gebruiken en meenemen voor pech onderweg.

 

Buitenband

Hoe kies je de juiste buitenband?

Toe aan een nieuwe buitenband? Het is het makkelijkst om de juiste maat af te lezen van je oude buitenband. Heb je deze niet tot je beschikking? Houdt dan hier rekening mee:
• De diameter van de buitenband moet gelijk zijn met die van de velg.
• De breedte van de band moet minimaal 1,5 keer en maximaal iets meer dan 2 keer de breedte van de velg zijn.

 

Assortiment buitenbanden >>

Antilekbuitenband

Wil je minder kans lopen op een lekke band? Kies dan voor een antilekbuitenband. In deze buitenband zit een extra beschermlaag die ervoor zorgt dat scherpe onderdelen minder makkelijk door de band heen gaan.

Assortiment antilekbuitenband >>