stappenplannen

Doors4life stompe deur afhangen

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur? Hoe bepaalt u de draairichting van de deur? Hoe moet u een stompe Doors4life binnendeur afhangen? In deze klusvideo leggen wij dit uit. 

 

Doors4life stompe deur afhangen

Bekijk de benodigheden
Stomp of opdek
1

Stomp of opdek

Bepaal voor u begint of u een stompe of opdekdeur gaat afhangen. Een stompe deur valt volledig weg in het kozijn. Bij aanschaf van een stompe deur is de draairichting van belang. Ga aan de kant van de deur staan waar u de deur naartoe trekt bij het openen. Hangen de schanieren rechts, dan is de deur rechtsdraaiend. Hangen de schanieren links, dan is de deur linksdraaiend. 

Opmeten kozijn
2

Maat bepalen

Om de juiste maat te bepalen moet u de kozijnsponning opmeten. U neemt het gedeelte van het kozijn waar de deur invalt. De breedte meet u op drie plaatsen; bovenaan, in het midden en onderaan het kozijn.  Voor de hoogte meet u zowel de rechter- als linkerzijde.

Deur aftekenen
3

Deur aftekenen

Trek van de maximale maat 6mm af om de uiteindelijke standaard breedtemaat van de deur te bepalen. Voor de standaard hoogtemaat trekt u van het meetresultaat 3mm af.

Deur schaven
4

Schaven

Schaaf rustig richting de onderkant van de deur. Gebruik hiervoor een elektrische schaaf met scherpe beitels. Schaaft u minder dan 10 millimeter? Schaaf dan enkel aan de scharnierzijde.

Deur schuren
5

Schuren

Schuur van de bewerkte kanten alle scherpe randen weg onder een hoek van 45 graden. Na het schuren de deur goed stofvrij maken.

Deur aflakken
6

Afstoffen

Breng met een lakroller de meegleverde lak ruim aan op het afgeschaafde gedeelte. Het beste resultaat behaalt u met drie laklagen. De rest van de deur is al kant-en-klaar voor u afgelakt. 

Kozijn aftekenen
7

Kozijn aftekenen

Teken de drie scharnierposities af op het kozijn. Houdt hierbij een afstand van 12 centimeter aan de bovenzijde en 30 centimeter aan de onderzijde aan. Lijn het middenscharnier in het midden hiervan uit. Laat de scharnierkop 2mm uit het kozijn steken. 

Beitelen kozijn
8

Beitelen kozijn

Gebruik een scherpe beitel om de uitspraring uit te steken tot op scharnierdiepte. 

Deur afhangen
9

Scharnierhoogte op deur

Zet vervolgens de deur in het kozijn. Een wig helpt de deur op de juiste hoogte te plaatsen. Houd u naad van 3mm aan aan de bovenzijde. Neem de hoogte van de scharnieren over op de deur.

Deur aftekenen
10

Deur aftekenen

Meet de restmaat achter de deurkozijnuitsparing en neem deze minus 1mm over op de deur.
Scharnieren deur
11

Scharnieren en deur plaatsen

Schroef de scharnierbladen met de meegeleverde schroeven vast op de deur. Monteer de scharnierbladen in het kozijn. Hang de deur in het kozijn. Controleer de deurnaden en plaats nu het middelste scharnierblad in het kozijn. Schroef de scharnieren definitief vast.

tip!

Montage instructie

In de meegeleverde montageset vindt u de volledige omschrijving voor montage.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(2)  • Gereedschappen(5)