keuzehulp

Welk gereedschap kies ik voor het metselen?

Zelf een huis bouwen is niet voor iedereen weggelegd, maar een muur metselen ligt binnen het bereik van iedere klusser. Bij GAMMA ben je aan het juiste adres voor metselgereedschappen en benodigdheden. Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van alles wat bij metselen van pas komt.

Soorten metselgereedschap

Metselkoord

Een metselkoord help je netjes te metselen. Dit koord span je tijdelijk tussen 2 punten, met een schroef of spijker. Vaak zijn deze punten kaarsrechte profielen, maar voor een laag muurtje kun je ook een stevige lat nemen, die naar alle kanten waterpas is. Je legt iedere nieuwe laag metselstenen precies tegen het strakgespannen koord.

Bekijk het assortiment

Schietlood

Een profiel voor een hoge muur kun je met een waterpas stellen, maar ook met een schietlood. Het schietlood wordt door een persoon langs het profiel gehouden, terwijl een ander de stellat beweegt. Indien het profiel loodrecht staat wordt de stellat ´gehecht´ en aan de andere zijde tegen een in de grond geslagen paaltje vastgezet. Haaks hierop komt een tweede stellat te staan.

Bekijk het assortiment

Waterpas

Met een waterpas stel je niet alleen profielen. Je controleert ook je eigen metselwerk door regelmatig te kijken of de muur mooi horizontaal en verticaal staat.

Bekijk het assortiment

Timmermanspotlood

Een timmermanspotlood is onmisbaar voor elke metselaar. Hiermee teken je de opeenvolgende lagenmaat af op de profielen. Hierdoor kun je snel laag voor laag opmetselen. Ook voor het maken van een ‘koppenlat’ gebruik je het potlood.

Bekijk het assortiment

Speciekuip

Een ronde of rechthoekige zwarte speciekuip gebruik je om metselspecie in aan te maken en te verplaatsen. Een speciekuip is gemaakt van kunststof en heeft meestal een inhoud van 65 liter. Er zijn ook kleinere modellen te koop. De speciekuip heeft handvatten waardoor je deze makkelijk kunt verzetten.

Bekijk het assortiment

Bats

Een bats is een platte schep en handig om cement en zand in de speciekuip te scheppen. Ook mengen kan prima met een bats. Bij grote klussen is het handiger om een betonmolen te huren, waardoor het mengen een stuk makkelijker gaat.

Bekijk het assortiment

Tuinslang

Met een tuinslang kun je de stenen een dag van tevoren met water besprenkelen. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte loopt de specie tussen de stenen uit. Je kunt met een slang ook water toevoegen tijdens het aanmaken van de specie in de speciekuip. Met een tuinslang kun je ook een pas gemetseld muur nog even besprenkelen zodat het cement niet te snel droogt. Zeker op warme dagen is dit aan te raden.

Bekijk het assortiment

Troffel

Een metseltroffel heeft een stalen blad en haaks daarop een steel met houten handvat. Met de troffel breng je metselspecie op de muur aan en spreid je het. Na het plaatsen van de steen tik je deze licht aan met de troffel. Het uitpuilende cement schraap je met de troffel weg. Ook kun je met de ronde kant van het blad een zachte steen doorhakken. Er zijn ook speciale troffels voor linkshandigen.

Bekijk het assortiment

Metselaarskaphamer

Omdat je bij metselen in steensverband werkt is het nodig om stenen doormidden te slaan. De metselaarskaphamer komt van pas als je veel stenen op maat moet maken. Dit doe je in combinatie met een kapsabel. De scherpe kant van de kaphamer gebruik je om harde stenen op maat te maken, bijvoorbeeld trasraamstenen.

Bekijk het assortiment

Kapsabel

Met de kapsabel hak je eenvoudig een baksteen op maat. Een kapsabel is gemaakt van hardstaal en daardoor ijzersterk. Je plaatst de kapsabel op de baksteen, precies op de plek waar de steen op maat gemaakt moet worden. Vervolgens sla je met de kaphamer op de sabel en de steen splijt op de juiste plek.

Bekijk het assortiment

Harde bezem

Met een harde bezem veeg je een pas opgemetselde muur schoon. Op die manier veeg je overtollig cement weg. Ook de voegen moeten schoon en open zijn. Op lastige plekken kun je ook een oude schroevendraaier of oude voegspijker gebruiken om hardnekkige stukjes cement te verwijderen en uit te krabben. Wacht niet tot de volgende dag, want dan zit het cement al stevig vast.

Voegspijker en stootvoegspijker

Na een paar dagen is het cement uitgehard. Als de muur stevig aanvoelt kun je gaan voegen met een voegspijker. Zo werk je de muur mooi af en maak je hem waterdicht. Voegspijkers zijn er in verschillende bladbreedtes passend bij de door jou gekozen voegbreedte. Verticale (stoot)voegen maak je met een stootvoegspijker. Voor horizontale (lint)voegen gebruik je een lange voegspijker.

Voegbord

Om snel te voegen plaats je een schep voegmortel op een voegbord. Dit houd je net onder de voeg. Met de voegspijker schuif je het voegcement in de voeg en duw je het daarna aan. Als laatste strijk je de voeg glad.

Om een muurtje te metselen is het handig om alle gereedschappen en benodigdheden in bezit te hebben. Bij een grote metselklus kan het echter wel handig zijn om een betonmolen te huren. Hiervoor kun je terecht bij de verhuurservice van GAMMA. Je huurt de machines altijd in perfecte staat en kunt er ook terecht voor alle accessoires zoals stevige verlengsnoeren.

Deze keuzehulp komt voor in