klusadvies
metselgereedschap

Metselgereedschap

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Zelf een huis bouwen is niet voor iedereen weggelegd, maar een muur metselen ligt binnen het bereik van iedere klusser. Bij GAMMA bent u aan het juiste adres voor metselgereedschappen en benodigdheden. Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van alles wat bij metselen van pas komt.

 

Bekijk de benodigheden

soorten metselgereedschap

metselkoord

Metselkoord

Een metselkoord helpt u netjes te metselen. Dit koord spant u tijdelijk tussen 2 punten, met een schroef of spijker. Vaak zijn deze punten kaarsrechte profielen, maar voor een laag muurtje kunt u ook een stevige lat nemen, die naar alle kanten waterpas is. U legt iedere nieuwe laag metselstenen precies tegen het strakgespannen koord.

 

 

 

Schietlood

Schietlood

Een profiel voor een hoge muur kunt u met een waterpas stellen, maar ook met een schietlood. Het schietlood wordt door een persoon langs het profiel gehouden, terwijl een ander de stellat beweegt. Indien het profiel loodrecht staat wordt de stellat ´gehecht´ en aan de andere zijde tegen een in de grond geslagen paaltje vastgezet. Haaks hierop komt een tweede stellat te staan.

 

waterpas

Waterpas

Met een waterpas stelt u niet alleen profielen. U controleert u ook uw eigen metselwerk door regelmatig te kijken of de muur mooi horizontaal en verticaal staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timmermanspotlood

Timmermanspotlood

Een timmermanspotlood is onmisbaar voor elke metselaar. Hiermee tekent u de opeenvolgende lagenmaat af op de profielen. Hierdoor kunt u snel laag voor laag opmetselen. Ook voor het maken van een ‘koppenlat’ gebruikt u het potlood.

 

 

 

Speciekuip

Speciekuip

Een ronde of rechthoekige zwarte speciekuip gebruikt u om metselspecie in aan te maken en te verplaatsen. Een speciekuip is gemaakt van kunststof en heeft meestal een inhoud van 65 liter. Er zijn ook kleinere modellen te koop. De speciekuip heeft handvatten waardoor u deze makkelijk kunt verzetten.

 

bats

Bats

Een bats is een platte schep en handig om cement en zand in de speciekuip te scheppen. Ook mengen kan prima met een bats. Bij grote klussen is het handiger om een betonmolen te huren, waardoor het mengen een stuk makkelijker gaat.

 

 

 

tuinslang

Tuinslang

Met een tuinslang kunt u de stenen een dag van tevoren met water besprenkelen. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte loopt de specie tussen de stenen uit. U kunt met een slang ook water toevoegen tijdens het aanmaken van de specie in de speciekuip. Met een tuinslang kunt u ook een pas gemetseld muur nog even besprenkelen zodat het cement niet te snel droogt. Zeker op warme dagen is dit aan te raden.

 

troffel

Troffel

Een metseltroffel heeft een stalen blad en haaks daarop een steel met houten handvat. Met de troffel brengt u metselspecie op de muur aan en spreidt u het. Na het plaatsen van de steen tikt u deze licht aan met de troffel. Het uitpuilende cement schraapt u met de troffel weg. Ook kunt u met de ronde kant van het blad een zachte steen doorhakken. Er zijn ook speciale troffels voor linkshandigen.

 

 

metselaarskaphamer

Metselaarskaphamer

Omdat u bij metselen in steensverband werkt is het nodig om stenen doormidden te slaan. De metselaarskaphamer komt van pas als u veel stenen op maat moet maken. Dit doet u in combinatie met een kapsabel. De scherpe kant van de kaphamer gebruikt u om harde stenen op maat te maken, bijvoorbeeld trasraamstenen.

 

 

 

 

kapsabel

Kapsabel

Met de kapsabel hakt u eenvoudig een baksteen op maat. Een kapsabel is gemaakt van hardstaal en daardoor ijzersterk. U plaatst de kapsabel op de baksteen, precies op de plek waar de steen op maat gemaakt moet worden. Vervolgens slaat u met de kaphamer op de sabel en de steen splijt op de juiste plek.

 

 

 

 

 

harde bezem

Harde bezem

Met een harde bezem veegt u een pas opgemetselde muur schoon. Op die manier veegt u overtollig cement weg. Ook de voegen moeten schoon en open zijn. Op lastige plekken kunt ook een oude schroevendraaier of oude voegspijker gebruiken om hardnekkige stukjes cement te verwijderen en uit te krabben. Wacht niet tot de volgende dag, want dan zit het cement al stevig vast.

voegspijker en stootvoegspijker

Voegspijker en stootvoegspijker

Na een paar dagen is het cement uitgehard. Als de muur stevig aanvoelt kunt u gaan voegen met een voegspijker. Zo werkt u de muur mooi af en maakt u hem waterdicht. Voegspijkers zijn er in verschillende bladbreedtes passend bij de door u gekozen voegbreedte. Verticale (stoot)voegen maakt u met een stootvoegspijker. Voor horizontale (lint)voegen gebruikt u een lange voegspijker.

voegbord

Voegbord

Om snel te voegen plaatst u een schep voegmortel op een voegbord. Dit houdt u net onder de voeg. Met de voegspijker schuift u het voegcement in de voeg en duwt u het daarna aan. Als laatste strijkt u de voeg glad.

metselgereedschap

Om een muurtje te metselen is het handig om alle gereedschappen en benodigdheden in bezit te hebben. Bij een grote metselklus kan het echter wel handig zijn om een betonmolen te huren. Hiervoor kunt u terecht bij de verhuurservice van GAMMA. U huurt de machines altijd in perfecte staat en kunt er ook terecht voor alle accessoires zoals stevige verlengsnoeren.