klusadvies
Schaven

Schaven

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een schaaf wordt met name gebruikt om ruwe stukken hout glad te maken, om een strook hout weg te nemen of om hout af te schrapen. Welke schaaf heeft u nodig voor uw klus? Op deze pagina vindt u opsomming en korte beschrijving van de schaven die u bij GAMMA kunt kopen.

 

Bekijk de benodigheden

soorten schaven

Schaven

Blokschaaf

Het blok van een blokschaaf is gemaakt van gietijzer en wordt gebruikt voor het glad maken van ruw hout en het beetje bij beetje wegnemen van een laag hout. Er bestaan ook houten blokschaven, maar deze worden steeds minder gebruikt.


Schaafbeitel en dekbeitel

De voet van een stalen blokschaaf is vaak gegroefd, waardoor de weerstand tijdens het schaven minimaal is. In het midden zit een schaafbeitel, die op z’n plek blijft door de dekbeitel. De schaafbeitel kunt u in hoogte verstellen om te bepalen hoeveel materiaal u tegelijkertijd wegneemt. De schaafbeitel haalt u uit de schaaf als deze geslepen moet worden.

 

minischaaf

Minischaaf

De mini schaaf is een kleine metalen schaaf, die u met 1 hand kunt bedienen. Het minischaafje is een precisie-instrument en wordt vooral gebruikt om zeer smalle en dunne lagen hout weg te nemen. De schaafbeitel is in feite een dik scheermesje. Wanneer deze bot is kunt u deze eerst omdraaien voordat u deze vervangt.

Blok schaaf gebruiken

Om de schaaf te bedienen zit er aan de achterzijde een handgreep en aan de voorzijde een knop. Een hele schaafbeweging noemt men een ‘streek’. In het begin van de streek drukt u enigszins op de knop en aan het eind van de streek drukt u enigszins op de handgreep. Bekijk voor meer tips het stappenplan schaven