stappenplannen
Freesmachines_stappenplan

Bovenfrees

8 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Met een bovenfrees maak je strakke gleuven en mooie profielranden. Vroeger was dit een apparaat voor de vakman, tegenwoordig zijn er ook voor doe-het-zelvers betaalbare freesmachines te koop. Dat wil echter niet zeggen dat frezen een koud kunstje is! Oefen eerst op wat restjes hout.

Hier beschrijven we algemene tips voor het maken van gleuven (stap 1 t/m 6) en profielen (stap 7 t/m 10). We gebruiken een plaat MDF als oefenmateriaal.

 

assortiment frezen

Bekijk de benodigheden
tip!

Geschikt hout

In principe kunt je allerlei houtsoorten uitfrezen. In de praktijk worden meestal grenen, multiplex en MDF gebruikt. Maar ook kersen- en eikenhout lenen zich goed om te bewerken. Omdat vurenhout zo zacht is, levert het dikwijls een wat minder strak resultaat op.

MDF-plaat met 2 stroken
01

Mal maken

Eerst maak je een mal: leg langs beide lange zijden van de MDF-plaat twee stroken (van 10x50 cm).

Grondplaat
02

Vastklammen

Leg de twee resterende stroken (10x50 cm) daar dwars op, zó dat de afstand tussen deze stroken overeenkomt met de breedte van de grondplaat van de freesmachine.
Controleer met de winkelhaak of de MDF-stroken haaks op elkaar liggen en schroef ze dan aan elkaar vast. Schuif het paneel in de mal en klem het op de gewenste positie vast, met behulp van lijmklemmen.

 

freesje
03

Recht freesje plaatsen

Plaats een recht freesje met de gewenste breedte in de machine.

Tip!
Denk aan je veiligheid. Gebruik altijd schone en scherpe freesjes en haal de stekker van de freesmachine uit het stopcontact voordat je een nieuw freesje aanbrengt!

 

freesmachine
04

Freesdiepte instellen

Stel de freesdiepte in met behulp van de stelknop op de freesmachine.
 
Tip!
Probeer de gleuf niet in één keer uit te frezen. De freesdiepte mag per keer niet meer bedragen dan de halve dikte van het freesje. Om de frees niet teveel te belasten, of het hout te verbranden, kun je diepe sleuven het beste in twee etappes frezen.

freesmachine en werkmal
05

Vloeiende beweging

Zet de freesmachine aan en schuif hem met een vloeiende beweging in de werkmal. Duw hem rustig en gelijkmatig door de mal over het paneel heen.
 
Tip!

De duwrichting van de freesmachine is tegenovergesteld aan de draairichting van het freesje.
mal en paneel
06

Volgende gleuf

Draai de lijmklemmen los en schuif het paneel verder door de mal. Je kunt nu een volgende gleuf uitfrezen.

profielfreesje
07

Proefielfreesje

Voor het maken van een profiel gebruik je een profielfreesje. Dit heeft aan de bovenkant een geleider die er voor zorgt dat het freesje de rand van het paneel volgt.

lijmklem
08

Nieuwe mal

Ook nu is het handig om een mal te maken. Leg hiervoor een strook MDF (50 cm breed) langs het te frezen paneel. Zet deze vast met behulp van lijmklemmen.

Zorg voor voldoende ruimte, zodat de geleider goed langs de rand van het paneel kan lopen. Laat de strook minimaal 10 cm uitsteken.

lijmklem
09

MDF monteren

Monteer onder het uitstekende deel van de strook een kort stukje MDF (vastschroeven).
Zorg dat de zijkant van deze beginstrook lijnt met de zijkant van het paneel.
freesmachine
10

Frezen

Stel de hoogte van de freesmachine zo in dat de geleider van het freesje langs de zijkant van het paneel loopt. Zet de freesmachine aan en plaats de geleider tegen de zijkant van de beginstrook. Duw de machine gelijkmatig vooruit. Ook nu is de duwrichting tegenovergesteld aan de draairichting van het freesje.
 
Tip!
Indien het profiel dun en rafelig is, moet je de freesmachine iets dieper instellen en het profiel nogmaals uitfrezen. Hierdoor wordt het profiel echter wel iets breder.

Gereedschap

 

Zorg dat je altijd het juiste gereedschap en de juiste materialen gebruikt. Goed verzorgd gereedschap betekent: gesmeerd, geslepen en vastgedraaid.

Elektrisch gereedschap moet voldoen aan de vereiste CE-richtlijn die staat vermeld op product of op verpakking. Loop meteen na of het gereedschap dat je hebt, nog goed bruikbaar is. Bijvoorbeeld: een bot hobbymes is gevaarlijk, een versleten zaag is lastig, werkt onnauwkeurig, geeft een hoop irritatie en een grotere kans op een ongeluk.


Huren of lenen
Welk gereedschap heb je nodig? Loop in gedachten alle werkzaamheden even na om te voorkomen dat je de klus moet afbreken omdat je iets mist.

Als je niet alles zelf wilt aanschaffen, kun je gereedschappen en beschermingsmiddelen ook huren. Denk maar eens aan een boor voor zwaar boorwerk in het plafond - met bijbehorende oogbescherming om te voorkomen dat wegstuivende betonschilfers in je ogen komen! Of huur een afstoomapparaat, waarmee het verwijderen van oude lagen behang een niet al te moeilijke klus wordt.

Let wel op dat je eerst goed leest hoe je het apparaat gebruikt. Stoom is zeer heet en kan bij verkeerd gebruik vervelende brandwonden veroorzaken.

Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om bij vrienden of buren te vragen of je die handige professionele schuurmachine mag lenen. Let hierbij wel op of het gereedschap nog in goede conditie is en zorg dat je weet hoe je het moet gebruiken.


Veilig omgaan met gereedschap
Hoe ga je veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips:

 • Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak. 
 • Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten. 
 • Gebruik gereedschap met een goed werkende automatische stop (dat afslaat zodra het gereedschap wordt losgelaten). 
 • Controleer of het gereedschap in goede staat is voor je begint met werken. Is het mes scherp? Is de snoerisolatie intact? Heb je nog goede grip? 
 • Zorg ervoor dat je weet hoe je het gereedschap moet gebruiken.
 • Stel het gereedschap juist in. 
 • Zorg dat je stabiel staat, zodat je niet uit balans kunt raken of vallen en jezelf of een ander met gereedschap kunt verwonden. 
 • Stel jezelf zo op dat het snoer of de slang nergens achter kan blijven haken.
 • Zorg ervoor dat het vlak waarop je werkt, stevig en stabiel is vastgemaakt. Controleer voor gebruik de staat van het bevestigingsmateriaal (werkbank, klemmen e.d.). 
 • Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen of een veiligheidsbril.
 • Zorg ervoor dat je het gereedschap op de juiste manier en op de juiste plaats vasthoudt. Markeer bijvoorbeeld de handgrepen. Dit verlaagt de kans dat je in een heet, scherp of draaiend deel van het gereedschap grijpt. 
 • Zorg ervoor dat je je vrije hand juist plaatst: buiten bereik van het gereedschap. Een voorbeeld is: van je af snijden, zodat je bij eventueel uitschieten gespaard blijft. 
 • Doe geen andere dingen met gereedschap in je handen (bijvoorbeeld een doos tillen met een mes vast). 
 • Berg het gereedschap na gebruik zo op dat je bij een volgend gebruik niet in het gevaarlijke deel van het gereedschap grijpt.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen (4)

 • Gereedschappen (9)


Meer informatie over bovenfrees :