klusadvies
Soorten gipsplaten

Soorten gipsplaten

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een voorzetwand, scheidingswand of plafond maak je eenvoudig met gipsplaten. Bovendien zorgt gips voor goede geluidsisolatie. Ook zonder isolatiemateriaal heeft een wand met de juiste wandplaat al een hogere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld een blokkenwand. Gips is ook nog eens brandwerend. Voor een stabiele vloer zijn er versterkte gipsvezelplaten.
 

Bekijk de benodigheden
wandplaten

Wandplaten

Een voorzet- of scheidingswand bouw je eenvoudig zelf op met wandplaten van gips in combinatie met metal studs. Je kunt een scheidingwand ook maken van houten staanders en liggers. Dat is wel meer werk. Het raamwerk bekleed je met wandplaten van gips. De gipsplaten kun je daarna afwerken. Je kunt deze lichtgewicht wand op elke ondergrond aanbrengen.


Wandplaten zijn verkrijgbaar met kantvormen AK (Afgeschuinde Kant). Voor een naadloos eindresultaat gebruik je platen met afgeschuinde kanten.


Gebruik Rigidur gipsvezelplaten als je de wand extra sterk wilt maken. Deze zijn nog meer stoot- en krasvast dan gewone gipsplaten.

Wandplaten zijn er in de volgende afmetingen:

  • Wandplaten: 260x60x1,25cm
  • Rigidur gipsvezelplaten: 120x60x1cm.


Voor meer informatie zie de stappenplannen Gipsplaten scheidingswand maken en Schuine scheidingswand maken met metal studs.

plafondplaten

Plafondplaten

Plafondplaten zijn dunner dan wandplaten. Bij een plafond worden óf gipsplaten van 9,5mm gebruikt óf stucplaten van 9,5mm. Het is ook belangrijk dat je de platen haaks op de rachels aanbrengt. Plafondplaten zijn wit van kleur, waardoor ze makkelijker te verven zijn.

 

Voor vochtige ruimtes zijn er de groene badkamerplafondplaten, die bestand zijn tegen vocht.

 

Gipsplafondplaten hebben over het algemeen een RK kantvorm (Ronde Kant). De gipsplaten vormen na montage geaccentueerde naden die in het zicht blijven.

Plafondplaten zijn er in de volgende afmetingen:

  • Plafondplaten wit 0,95cm dik en verkrijgbaar in 360x60, 300x60, 260x60 en 200x60cm.
  • Badkamerplafondplaten zijn 120x60x0,95cm.
Badkamerplaten

Badkamerplaten

Voor badkamers gebruik je een watervaste gipsplaat. Deze groene gipsplaten zijn vochtbestendig. Badkamerplaten zijn verkrijgbaar in de afmeting 260x60x1,25cm.

 

Voor het plafond gebruik je speciale badkamerplafondplaten. Deze zijn verkrijgbaar in de afmeting 120x60cm. 


Voor meer informatie over wand- en plafondplaten zie de stappenplannen: Gipsplaten scheidingswand maken en Schuine scheidingswand maken met metal studs, Plafond van gipsplaten maken en Gipsplaten platen afwerken.

vloerplaten

Vloerplaten

Loopgeluiden en andere contactgeluiden kunnen een bron van ergernis zijn, voor jezelf of je benedenburen. Een Gyproc dekvloer biedt een snelle en doeltreffende oplossing, bij houten of betonnen vloeren. Met Gyproc Rigidur Vloerplaten maak je snel en eenvoudig een zwevende dekvloer. Deze platen schuiven in elkaar en vormen zo een stabiele nieuwe vloer.

Om vloerplaten onderling stevig te verbinden, maak je gebruik van Rigidur estrichlijm, Rigidur gipsvezelplaatschroeven (19mm) en randstroken. Deze stroken voorkomen contactgeluid tussen de vloer en de muren. Vloerplaten zijn verkrijgbaar in de afmeting 150x50x3cm.