stappenplannen
Vloer betegelen

Vloer betegelen

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Tegels zijn de beste manier om een keuken- of badkamervloer af te werken. Ze bieden maximale bescherming tegen vocht. Door het enorme aanbod in maten en kleuren kun je elke ruimte een eigen sfeer geven. Speelse accenten ontstaan als je op verschillende plaatsen een afwijkende tegel aanbrengt ('strooitegels').

 

 vloer tegels

Bekijk de benodigheden
tip!

Zorg voor een vlakke ondergrond

Met behulp van egaline kun je oneffenheden tot wel 50mm opheffen. Ga uit van een gemiddeld verbruik van circa 1,7 kg/m² bij een laagdikte van 1mm.

01

Meten

Meet de lengte en breedte van de vloer op en bereken hoeveel tegels je kwijt kunt. Hou daarbij rekening met het feit dat er voegen komen tussen de tegels onderling en daar waar ze op de muren aansluiten. Zorg ervoor dat straks de passtukken aan tegenoverliggende zijden van de vloer even groot zijn.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte
materialen in originele verpakking kun je met
de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

02

Spandraden bevestigen

Bevestig twee spandraden aan stalen spijkers die je in de vloer slaat. De afstand van deze draden tot de muur is even groot als de breedte van het passtuk (+voeg).

Tip!
In oudere huizen staan de muren niet altijd 100% haaks op elkaar. Zorg dan dat de spandraad haaks staan op de deur. Dan loopt de 'zichtlijn'
van de vloer voor het gevoel netjes recht.

03

Beginnen met tegelen

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur. Breng op dat deel van de vloer tegellijm aan, met behulp van een troffel. Verdeel de lijm gelijkmatig, met behulp van een de lijmkam (stevig tegen de vloer drukken).

Tip!
Breng per keer niet meer dan 1m2 lijm aan;
de lijm droogt snel.

04

De eerste tegel

Plaats de eerste tegel netjes in de hoek van de twee spandraden. Druk hem stevig in de lijm vast.

Tip!
Als je tegels uit verschillende dozen door elkaar heen gebruikt, vallen eventuele kleine kleurverschillen later minder op.

05

Meer tegels aanleggen

Druk op de hoekpunten van de tegel een voegkruisje (diep) in de lijm. Plaats de volgende tegel, strak tegen de voegkruisjes aan. Breng dan de volgende tegel aan, enzovoort. Veeg overtollige lijmresten direct weg met behulp van een vochtige spons.

Tip!
Controleer regelmatig of de tegels 'op het oog'
recht lopen en allemaal precies tegenover elkaar
zitten. Zolang de lijm nog niet droog is, kun je de
tegels nog wat verschuiven. Controleer met een
lange lat of de tegels aan de voorkant netjes
lijnen. Tegels die iets te diep liggen kun je 
ophogen door wat meer tegellijm op de
vloer aan te brengen.

06

Tegels breken

Maak de passtukken voor de randen van de vloer op maat met behulp van een tegelsnijder. Teken de maat op de tegel af (viltstift), rekening houdend met de voegbreedte.

Leg de tegel in de tegelsnijder en duw het mesje enkele malen over de tegel heen tot er een kras in het glazuur ontstaat. Breek de tegel langs deze lijn door.

Tip!
Een vloer betegelen doe je incidenteel, een goede
tegelsnijder is kostbaar. Je kunt deze natuurlijk ook
huren bij je bouwmarkt.

07

Breektip

Teken de snijlijn zo af dat het breukvlak later in de hoek komt. Werk eventuele kleine hoekjes en randjes voorzichtig bij met behulp van een knabbeltang en vijl de randen zonodig glad met een tegelvijl. Gebruik een tegelzaag voor het maken van gebogen uitsparingen.

08

Profielmal gebruiken

Voor het aftekenen van lastige vormen (wastafelafvoer, leidingen) gebruik je een profielmal.
Druk de mal tegen het voorwerp aan zodat de pennen de vorm zoveel mogelijk volgen.
Teken deze vorm vervolgens af op de tegel.

09

Voegen

Na 24 uur is de lijm uitgehard en kun je de
tegels voegen. Je kunt kant en klaar voegmiddel
gebruiken of poedervormig voegmiddel zelf
aanmaken met water (zie gebruiksaanwijzing).

10

Voegmiddel aanbrengen

Breng het voegmiddel aan door het met een rubberen spaan over de tegels te wrijven.
Druk het voegmiddel goed in de voegen. Werk snel door, voegmiddel wordt snel hard!

Tip!
Je kunt de voegkruisjes gewoon laten zitten, deze worden door het voegmiddel afgedekt.

11

Het geheel gladstrijken

Verwijder eventueel gemorst voegmiddel op de tegels voorzichtig weg met een vochtige spons. Pas op dat je geen voegmiddel uit de voegen veegt. Wacht tot het voegmiddel uitgehard is en wrijf de waas weg die op de tegels is achtergebleven. Veeg de tegels tot slot na met een droge doek.

Vloeren leggen

Met vloeren leggen bedoelen we het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. En daarvoor gebruik je nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttige dingen, maar niet ongevaarlijk: met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kun je jezelf flink openhalen. Een veel voorkomende snijwond ontstaat wanneer klussers hun andere hand in de snijlijn van het mes houden bij het leggen van tapijt, of uitschieten met de zaag doordat niet goed wordt opgelet. Vooral als je een ongeschikt mes of zaagje gebruikt of werkt in een rommelige omgeving, schiet de kans op een dergelijke verwonding omhoog.

 

Wat te doen?

 

Snijd het tapijt niet naar je toe
Je mes kan door verschillende oorzaken uitschieten (onregelmatig tapijt, bot mes, afgeleid zijn, etc.). Op het moment dat je met het mes naar je toe snijdt en je schiet uit, staat het mes zo in je hand, arm of been. Snij dus altijd met het mes langs je lichaam en van je af. En, niet onbelangrijk, leg nooit je hand in de snijlijn van het mes.

 

Gebruik het juiste en scherp gereedschap
Kijk of het gereedschap nog in goede staat is. Herstel eventuele gebreken. En vervang een bot mesje of zaagje, want daarmee schiet je eerder uit of is een lelijke houtsnede het gevolg.

 

Gebruik een haak- of veiligheidsmes
De kans dat je je met een haakmes openhaalt, is kleiner dan bij een gewoon recht mes. Nog beter is het om een veiligheidsmes te gebruiken. Dit mes springt naar binnen als de druk wegvalt, waardoor het onmogelijk is je te verwonden. Gebruik je een afbreekmes? Schuif het mes dan maar een klein stukje uit. Anders kan het afbreken, wegspringen en in je gezicht of zelfs in je oog terechtkomen.

 

Draag een veiligheidsbril
Hiermee voorkom je dat een afgebroken stukje mes of materiaal in je oog schiet.

 

Werk bij goed licht
Je houdt goed zicht op je werk waardoor de klus sneller zal gaan met een beter resultaat. Daarnaast zul je minder gauw struikelen over spullen die in de buurt liggen. Denk ook aan een extra lamp voor als je klus uitloopt en het donker begint te worden.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (12)