stappenplannen
Plafonnière ophangen

Plafondlamp ophangen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een plafonnière zorgt voor een egale verlichting van de kamer. Dat kan handig zijn bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen. Bovendien is een plafondlamp een elegante manier om die lelijke centraaldoos in het plafond weg te werken.

Tip!
Lamp ophangen? Gebruik alleen een stabiele trap. Klap deze helemaal uit. Ga nooit op het plateau staan. U loopt dan groot risico om te slaan. Het plateau is er alleen om spullen op te zetten.
 

assortiment verlichting

Bekijk de benodigheden
centraaldoos
01

Voorbereiding

Schakel de stroom van de betreffende groep uit. Controleer of er geen stroom meer op het aansluitpunt staat (spanningzoeker).

Plafonnière:
Verwijder de deksel van de centraaldoos. Voer de blauwe en de zwarte draad door het gat in de deksel, laat de eventuele aardedraad (geel-groen) in de doos zitten. Schroef de deksel weer vast.

 

Tip!

Heeft u nog een ouderwetse groepenkast met losse zekeringen? Bewaar tijdens de klus de zekering  in uw broekzak. Zo kan niemand onverwachts de stroom inschakelen. 

Fitting bevestigen
02

Fitting bevestigen

Strip de draden blank (1cm) en bevestig de fitting er aan. Hang de fitting aan het haakje van de centraaldoos.

Armatuur bevestigen
03

Armatuur bevestigen

Schuif de armatuur over de fitting. Schroef de armatuur met behulp van de fittingring strak tegen het plafond aan.

Draden van kroonsteentje voorzien
04

Draden van kroonsteentje voorzien

Voorzie de draden die uit de centraaldoos komen van een kroonsteentje.
Snoer doorsteken
05

Snoer doorsteken

Steek het snoer door de trekontlaster. Hang deze op zijn beurt aan het haakje van de centraaldoos. Strip de aders van het snoer blank (1cm) en bevestig ze aan het kroonsteentje. Schuif de afdekkap tegen het plafond.
 Reflectorlamp en kopspiegellamp
07

Reflectorlamp en kopspiegellamp

Wilt u dat de hanglamp een gerichte lichtbundel geeft, kies dan voor een reflectorlamp. Wilt u juist een groot oppervlak verlichten, neem dan een kopspiegellamp. Zo kijkt u bovendien niet direct in de lamp.

 

Tip!

Als u de muurschakelaar vervangt door een dimmer, kunt u  een dimbare lamp gebruiken voor zowel sfeerverlichting als voor werklicht. 

Ladders en trappen

 

Kies altijd een droge, windstille dag uit. Gebruik de juiste trap of ladder voor uw klus. Zorg dat die bij buitenwerk ongeveer een meter boven het werkniveau uitsteekt. Zet de ladder goed neer. Dit betekent dat de ladder op een stabiele ondergrond moet staan, zodat hij niet zomaar kan omvallen. Zorg dat de trap of ladder niet op een tafel of kratten of iets anders wordt geplaatst.

Plaats de ladder met de brede kant beneden en altijd onder een hoek van 75 graden ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet makkelijk weg kan glijden. Dit laatste is simpel na te gaan: als u met uw voeten tegen de ondereinden van de ladder staat en uw armen recht vooruitsteekt, moet u de laddersporten gemakkelijk kunnen vastpakken. Bij moderne ladders is het zo, dat de sporten D-vormig zijn. Als de ladder goed staat, zijn de sporten horizontaal. Denk ook aan het tijdig verplaatsen van de ladder of trap. Wanneer u meer dan een armlengte opzij reikt, is de kans groot dat u valt, of de ladder wegschuift.

Hijs de materialen met een touw naar boven, zodat u zelf bij het beklimmen de ladder met beide handen kunt vasthouden. Een ladder is bedoeld om op een werkplek te komen en niet om er uren op te staan werken. Als dat wel nodig is, gebruik dan een steiger of een hoogwerker.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(6)  • Gereedschappen(5)