stappenplannen
Plafonnière ophangen

Plafondlamp ophangen

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een plafonnière zorgt voor een egale verlichting van de kamer. Dat kan handig zijn bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen. Bovendien is een plafondlamp een elegante manier om die lelijke centraaldoos in het plafond weg te werken.
 

assortiment verlichting

Bekijk de benodigheden
tip!

Trap veilig gebruiken

Lamp ophangen? Gebruik alleen een stabiele trap. Klap deze helemaal uit. Ga nooit op het plateau staan. Je loopt dan groot risico om te slaan. Het plateau is er alleen om spullen op te zetten.

centraaldoos
01

Voorbereiding

Schakel de stroom van de betreffende groep uit. Controleer of er geen stroom meer op het aansluitpunt staat (spanningzoeker).

Plafonnière:
Verwijder de deksel van de centraaldoos. Voer de blauwe en de zwarte draad door het gat in de deksel, laat de eventuele aardedraad (geel-groen) in de doos zitten. Schroef de deksel weer vast.

 

Tip!
Heb je nog een ouderwetse groepenkast met losse zekeringen? Bewaar tijdens de klus de zekering in uw broekzak. Zo kan niemand onverwachts de stroom inschakelen. 

Fitting bevestigen
02

Fitting bevestigen

Strip de draden blank (1cm) en bevestig de fitting er aan. Hang de fitting aan het haakje van de centraaldoos.

Armatuur bevestigen
03

Armatuur bevestigen

Schuif de armatuur over de fitting. Schroef de armatuur met behulp van de fittingring strak tegen het plafond aan.

Draden van kroonsteentje voorzien
04

Draden van kroonsteentje voorzien

Voorzie de draden die uit de centraaldoos komen van een kroonsteentje.
Snoer doorsteken
05

Snoer doorsteken

Steek het snoer door de trekontlaster. Hang deze op zijn beurt aan het haakje van de centraaldoos. Strip de aders van het snoer blank (1cm) en bevestig ze aan het kroonsteentje. Schuif de afdekkap tegen het plafond.
 Reflectorlamp en kopspiegellamp
07

Reflectorlamp en kopspiegellamp

Wil je dat de hanglamp een gerichte lichtbundel geeft, kies dan voor een reflectorlamp. Wil je juist een groot oppervlak verlichten, neem dan een kopspiegellamp. Zo kijk je bovendien niet direct in de lamp.

 

Tip!

Als je de muurschakelaar vervangt door een dimmer, kun je een dimbare lamp gebruiken voor zowel sfeerverlichting als voor werklicht. 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (6)  • Gereedschappen (5)