klusadvies
Betonverf entry

Betonverf

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Door uw betonnen huiskamervloer te verven, kiest u voor een relatief goedkope manier om uw vloer een huiselijke uitstraling te geven. Garages hebben meestal ook een vloer van beton. Om deze op te knappen kunt u ook voor betonverf kiezen. Daarnaast kunt u met betonverf uw tuintegels of kelder schilderen en betonpalen en schuttingen pimpen.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

soorten betonverf

Betonverf is verkrijgbaar in een één-componentvariant en in een twee-componentenvariant. De eerste soort kan in de bouwmarkt op iedere gewenste kleur gemaakt worden. Het voordeel van de tweede is dat deze extra sterk is en nog beter bestand is tegen slijtage, vet, benzine etc.

voorbereiding

Voordat u een betonnen vloer gaat verven moet u hem eerst prepareren.  
 

  1. Verwijder oude loszittende stukjes beton met een plamuurmes en staalborstel.
  2. Veeg en stofzuig daarna de vloer.
  3. Ontvet de vloer met water, waarin een ontvetter is opgelost.
  4. Repareer de gaten en scheuren in de vloer met vloervuller.  
  5. Smalle scheuren en kieren langs de randen kunt u vullen met betonkit. U brengt dat met een kitspuit aan.
  6. Plak de muren of plinten af.
  7. Zet de gehele vloer in de voorstrijk.
Beeld - Voorbereiding betonverf

aanbrengen van de verf

Het aanbrengen van de één-componentbetonverf gaat het makkelijkst met een roller of een telescoopsteel. Begin bij de randen. Gebruik hiervoor een kleine blokkwast. Voor de hoeken gebruikt u een ronde kwast. Bedenk van tevoren in welke volgorde u de vloer gaat verven. Na afloop moet u de ruimte nog kunnen verlaten zonder in uw eigen verfwerk te stappen.

Beeld - aanbrengen van de verf

Ook de twee-componentenbetonverf brengt u met een roller aan. Breng de 2 componenten in een verfemmer samen en roer het geheel goed door voor u gaat verven. Besef echter wel dat deze verfsoort snel uithardt en dat daarom uw werktempo hoog moet zijn. Om dezelfde reden is het verstandig om niet meteen alle verf te mengen. Het uithardingsproces begint zodra u de componenten samenvoegt. Op de verpakking staat hoeveel tijd u heeft voor de verwerking.

uitharden

Het duurt ongeveer een week voordat betonverf volledig is uitgehard. Na 24 uur kunt u al wel voorzichtig over uw nieuw geverfde vloer lopen. U kunt de vloer dan ook al belasten met niet al te zware spullen. Schuiven met een tafel of de auto in de garage parkeren mag bijvoorbeeld de eerste week nog niet.

Beeld - uitharden